ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Města a urbanismus UNESCO chválí nový Metropolitní plán

UNESCO chválí nový Metropolitní plán

UNESCO chválí nový Metropolitní plán
1. 9. 2022 / Autor: Štěpánka Šulanová

Metropolitní plán se přesunul do další fáze. Na konci června skončilo tzv. veřejné projednání a nově se vyjádřilo také UNESCO, chválí zejména ochranu historického centra a nastavení výškové regulace.

Letos byl představen upravený návrh Metropolitního plánu. Odborný posudek přišel i ze strany hodnotící komise UNESCO. Ta se plánem zabývala již v roce 2018, kdy panovaly obavy především z výškové regulace. Nový plán ale přinesl mnoho úprav a podle nového vyjádření návrh z letošního roku reaguje na původní obavy a plně respektuje výjimečnou světovou hodnotou Prahy, jakožto památky UNESCO.

Posudek dále vyzdvihuje srozumitelnost plánu a jeho přístup k infrastrukturním stavbám. Oceňuje také princip zachování charakteru současné Prahy, ale i práci s bývalými průmyslovými areály, které jsou vhodné k zástavbě a vzniku nových městských čtvrtí. Jedním z nejdůležitějších částí plánu je pro UNESCO ochrana kulturního dědictví. Památková oblast je v plánu výrazně vyznačena a chrání tak kulturní hodnoty Prahy. Zpráva UNESCO se věnuje i tématu pražské Pankráce, kde kladně hodnotí regulaci tzv. pankráckého pentagonu pod vrcholy budov V-tower a City tower.

„Jsem velmi rád, že UNESCO také vyzdvihlo progresivní přístup hlavního města, a to i z pohledu dopravy a úprav veřejných prostranství. Konkrétně ocenilo snahy o zklidňování automobilového provozu v historickém centru a princip propojování vlakových linek, linek metra a tramvají. Neméně důležitě jsou vnímány kroky, které směřují ke kultivaci ulic a náměstí v památkově chráněných oblastech – například Manuál pro kultivovanou Prahu, který určuje pravidla pro označování provozoven a podobu restauračních zahrádek,“ dodává Adam Scheinherr, II. náměstek primátora.

K návrhu nového pražského územního plánu se vyjadřovala také veřejnost v rámci tzv. veřejného projednání. Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy připravil výstavu v Centru architektury a městského plánování a proběhla také informační tour po městských částech.

„Celkově jsme obdrželi 5198 tzv. podání, které obsahují od jedné po několik připomínek. Jsem zároveň rád, že jsme podporovali veřejnost, aby podávala i pozitivní připomínky ke změněným částem Metropolitního plánu. Dobrou zprávou je, že městské části podaly tento rok téměř o polovinu připomínek méně než před 4 lety. Je tedy zřejmé, že velké části požadavků již bylo vyhověno,“ komentuje připomínkování Petr Hlaváček, I. náměstek primátora.

Dalšími kroky Metropolitního plánu je vypořádání připomínek, po kterém následuje jejich případné zapracování do samotného návrhu.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Nový Metropolitní plán se představí přímo v ulicích Prahy

Institut plánování a rozvoje rozbíhá informační tour po městských částech. Veřejnost se tak bude moci blíže seznámit s novým Metropolitním plánem. Celkově se bílý kontejner objeví ve 12 lokalitách. Kromě toho Praha připravila také zbrusu nový informační stánek, který postupně navštíví 7 obchodních center. Lidé se budou moci ve svých městských částech vyjádřit k chystaným změnám, připomínkovat je a zeptat se na nejrůznější informace. Tour potrvá do 28. června.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Praha bude mít Metropolitní plán, který ji posune v dalším rozvoji

Praha dokončí Metropolitní plán. Ten zpracovává Institut plánování a rozvoje hl. města Prahy (IPR). Vyvíjí se neustále už od roku 2018. V současné době se zapracovávají připomínky městských částí a dopracovává se vyhodnocení vlivu na udržitelný rozvoj. Zároveň jsou vedena klíčová jednání s ministerstvy a odbory magistrátu. Upravený návrh plánu bude zveřejněn na přelomu letošního roku. Platit začne v roce 2023.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Metropolitní plán zavádí nová pravidla, jak snadněji navrhnout veřejnou vybavenost pro Prahu

S cílem podpořit vznik města krátkých vzdáleností přichází Metropolitní plán s návrhem, který zahrnuje nově téměř 450 hektarů ploch pro novou veřejnou vybavenost. Plán zahrnuje jak hlavní město, tak i jeho rozvíjející se čtvrti. Nově je možné umisťovat školy, školky nebo ordinace v již zastavěném nebo zastavitelném území téměř kamkoli, kde budou splněny další normy. Plán zároveň chrání existující služby na sídlištích i komerční vybavenost. 

 

Doporučené pořady

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl