ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Města a urbanismus Terminál vysokorychlostní trati by pomohl k rozvoji severní části Prahy i Letňan

Terminál vysokorychlostní trati by pomohl k rozvoji severní části Prahy i Letňan

Terminál vysokorychlostní trati by pomohl k rozvoji severní části Prahy i Letňan
3. 9. 2022 / Autor: Štěpánka Šulanová

Vysokorychlostní trať z Ústí nad Labem do Prahy přinese cestujícím zkrácení cesty až na půl hodiny. Součástí stavby jsou samozřejmě také další stavby. Například terminál, který by měl v budoucnu stát přímo na území hlavního města, a to v lokalitě mezi Letňany, Čakovicemi a Ďáblicemi, musí nyní prověřit odborníci. Institut plánování a rozvoje hl. m. proto ve spolupráci s železničáři ověří záměr výstavby nového terminálu a najít případné možnosti napojení terminálu na metro či tramvaj. Umístění terminálu by tak bylo impulzem pro rozvoj celé lokality.

Studie, která se bude věnovat kromě dopravy také krajině i urbanismu, má za cíl navrhnout umístění terminálu, vznik nových budov a jejich napojení na již existující výstavbu i vznik nového parku. Studie také zhodnotí napojení na stávající i uvažovanou síť městské dopravy, která by pomohla tuto část Prahy lépe propojit s centrem města. Uvažuje se také nad prodloužením linky metra či tramvajové trati.

Spolu s lokalitou výstavby případného terminálu prověří IPR rovněž i rozvoj navazujícího území, na kterém se nachází velké množství nevyužitých ploch. Studie severní části Prahy má za cíl prověřit vybudování zastávky pro plánovanou vysokorychlostní trať obdobně jako se to plánuje na východě Prahy.

„Na Smíchově se nám podařilo vytvořit projekt tzv. multimodálního hubu, místa, kde se dá přestoupit mezi vlakem, metrem, tramvají, autobusem a parkovištěm P+R a B+R. Něco podobného bychom mohli vybudovat i na severu Prahy vedle dálnice D8. Zároveň je potřeba dbát na to, aby byla infrastruktura vhodně zapojena do struktury města a krajiny,“ říká náměstek primátora pro územní rozvoj Petr Hlaváček.

Okolí Letňan je momentálně neprostupné území, které je přetížené auty, a navíc je špatně dostupné městskou hromadnou dopravou. Umístění terminálu by tak bylo impulzem pro rozvoj celé lokality a dotvoření celé čtvrti. Lepšímu propojení pomůže například již chystaná tramvajová trať, která napravuje nevhodné ukončení trasy metra C v Letňanech mimo obytnou čtvrť. Tramvajová trať propojí stanici metra C Ládví s Čakovicemi. Lidé tak budou moct přímo dojet směrem na Palmovku, Želivského nebo do centra města.

„Spolu s novou tramvajovou tratí dojde ke zhodnocení stávající tramvajové trati Kobylisy – Sídliště Ďáblice, jejíž význam po zprovoznění prodloužené trasy metra C z Ládví do Letňan výrazně poklesl. Z těchto důvodů je žádoucí zahájit přípravu nové tramvajové tratě, která bude prodloužením od stávající smyčky Sídliště Ďáblice až k železničnímu uzlu Nádraží Čakovice. Tam plánujeme i výstavbu nového parkoviště P+R,“ dodává Adam Scheinherr, náměstek primátora pro oblast dopravy.

U Nádraží Čakovice by měl vzniknout přestupní terminál na železnici, který by měl fungovat i pro lokální autobusovou síť a být napojen na cyklistickou stezku.

„V současnosti je sever Prahy nedořešenou lokalitou plnou transformačních a rozvojových ploch. Celou lokalitu charakterizují přetížené výpadovky z Prahy a nedobré propojení MHD. Nová studie tak pomůže nastartovat rozvoj lokality. Nemá ale za cíl řešit jen dopravní stavby. V týmu by měli být také urbanisté a krajinářští architekti, kteří navrhnou, jak dnes neprostupné území dotvořit či kam umístit park, po kterém místní už dlouho volají,“ komentuje Ondřej Boháč, ředitel IPR.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Terminál Dlouhá Míle na trase z Prahy na letiště zná svoji podobu

Správa železnic zveřejnila budoucí podobu terminálu Dlouhá Míle, který bude součástí novostavby železniční trati v úseku Praha-Ruzyně – Praha-Letiště Václava Havla. Architektonický návrh, za nímž stojí AFRY a Pavlíček Hulín architekti, splňuje přísné požadavky na kvalitu urbanistického, architektonického, konstrukčního a technického řešení. Trať k letišti by měla začít fungovat v roce 2028.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

O podobě železničního terminálu v Roudnici nad Labem rozhodne architektonická soutěž

Terminál by měl vzniknout poblíž stávajícího letiště v Roudnici nad Labem. Jedná se o součást připravovaného úseku vysokorychlostní tratě VRT Podřipsko z Prahy do Drážďan.  Sloužit bude nejen obyvatelům Litoměřicka, ale i dalších částí Ústeckého kraje nebo severu středních Čech.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Terminál první vysokorychlostní železnice v České republice vytvoří ov- a

První architektonická a urbanistická soutěž na terminál rychlodráhy v Česku zná své vítěze. Správa železnic vybrala architektonický návrh nového terminálu Praha východ. Vítězem soutěže se stal návrh autorského dua Jiří Opočenský a Štěpán Valouch. Terminál bude součástí rychlodráhy mezi Prahou a Brnem.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Praha se díky vysokorychlostní trati stane součástí evropské železniční křižovatky

Už za pár let se můžeme těšit na první vysokorychlostní trať u nás. Minulý týden byl takový projekt představen v Centru architektury a městského plánování. Nová síť vysokorychlostních železnic by měla v budoucnu zajistit daleko rychlejší cestování než doposud. Například cesta z Brna do Prahy by měla trvat jen pouhou hodinu. Hlavním tématem debaty pak ale Terminál Praha–Východ, který bude součástí moderního dopravního projektu.

 

Doporučené pořady

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl