ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Pořady TV Architect v regionech Atelier SENAA uspěl v soutěži na nový výrobní areál Mlékárny a pivovaru v Kyjově

Atelier SENAA uspěl v soutěži na nový výrobní areál Mlékárny a pivovaru v Kyjově

Atelier SENAA uspěl v soutěži na nový výrobní areál Mlékárny a pivovaru v Kyjově
4. 10. 2022 / Autor: Štěpánka Šulanová

V Kyjově vznikne zcela nový areál s domy se zelenými střechami a vlastním náměstím. Historicky cenný areál s chátrajícím pivovarem a vedlejší lokalita, kde ještě v nedávné době stávala slavná mlékárna, se promění podle návrhu architektů z brněnského ateliéru SENAA. Rozhodla tom architektonická soutěž.

Příjemné bydlení v centru města obklopené zelení nabídne kromě bydlení také občanskou vybavenost a prostor pro služby. Budova pivovaru by měla zůstat zachována, dočká se rekonstrukce a nového využití. V budoucnu bude fungovat jako kulturní centrum. Kolem pivovaru v parteru přilehlých budov jsou pak v plánu drobné provozovny, restaurace, obchody, kavárny. Vznikne tak nový městský prostor, který bude přínosem nejen pro občany Kyjova, ale i pro celé okolí.

Předmětem architektonické soutěže bylo najít kvalitní a komplexní architektonicko-urbanistický návrh dostavby území lokality bývalé mlékárny a pivovaru a stávajících tenisových kurtů. Dalším úkolem bylo do míst zakomponovat stávající letní kino a navázat na městský park tak, aby se přirozeně rozšířilo centrum města. Součástí záměru bylo i řešení dopravy a parkování. „Organizace dopravy je navržena citlivě pro daný typ městské zástavby a je v souladu s možnou etapizací výstavby v předmětné lokalitě. V celé oblasti je tak preferována pěší mobilita s přirozenou vazbou na městský park," říká architekt Jan Sedláček z ateliéru SENAA.

Porota ocenila vítězný návrh především pro vytvoření tří struktur. Vzniknout zde má pravoúhlá bloková zástavba kolem náměstí, rozvolněná zástavba viladomů v místě letního kina a v místě tenisových kurtů pak vyrostou tři bytové domy. Vše svým charakterem vhodně doplňuje současnou zástavbu na protějších stranách okolních ulic.

„Základním a důležitým východiskem našeho návrhu je možnost prostupnosti celým územím ze čtyř světových stran. Návrh řeší možnost nového funkčního využití, zatraktivnění centra města a hlavně zpřístupnění a nové pěší trasy,“ říká architekt Jan Sedláček z ateliéru SENAA.

Dominantou lokality má být vyšší nárožní bytový dům, který jasně vymezí prostor náměstí. „Při posuzování hospodárnosti řešení byly brány v potaz současné standardy bydlení v souvislostech s veřejným a soukromým prostorem, výškou objektů, množstvím a velikostí bytů, jejich orientací a možnostmi parkování, návrh je ekonomicky přiměřený. Míra realizovatelnosti je nejvyšší ze všech předložených prací, odpovídá i navržené etapizaci, která umožňuje postupnou zástavbu jednotlivých částí území souvisle i samostatně,“ zhodnotila porota vítězná návrh.

Mohlo by vás zajímat

Architekti
4 m 13 s

Chystané projekty architektonického studia SENAA – vzniká bytový dům i moderní statek

Pod vedením architektů ze studia SENAA, v jehož čele stojí Jan Sedláček a Václav Navrátil, vzniká v současné době několik velmi zajímavých projektů. V centru Luhačovic by měl vyrůst nový bytový dům, v jižních Čechách se pak rekonstrukce dočká starý barokní statek. Co dalšího se chystá?

Mohlo by vás zajímat

Veřejné stavby
17 m 18 s

SENAA (Jan Sedláček, Václav Navrátil)

Architektonický ateliér SENAA založili architekti a spolužáci z Fakulty architektury VUT Brno Jan Sedláček a Václav Navrátil. Oba mají zkušenosti jak z českých, tak zahraničních kanceláří, působili v Brně, Praze, Rotterdamu, Los Angeles či New Yorku. Ateliér se zabývá architekturou i urbanismem. V jejich portfoliu najdeme jak novostavby, tak rekonstrukce a návrhy interiérů. Mezi jejich významná díla patří například Rodinný dům s atriem, který vyrostl v srdci Pálavy či Sportovní areál Židlichovice a Městský bazén Kyjov.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Luxusní rodinný dům s výhledem na Pálavu skvěle zapadl do malé moravské vesničky

Rodinný dům se nachází na relativně malém a svažitém pozemku. Co je ovšem k nezaplacení je jedinečný výhled na Pálavu. Cílem studia SENAA architekti bylo vytvořit současné moderní bydlení na vesnici, které bude zapadat do zástavby sousedních katalogových domů.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Bytový viladům s šesti jednotkami si zachovává soukromí obyvatel a charakter rodinného domu

Dům ve vilové čtvrti ve Stodůlkách stojí na místě původního starého domu, který byl zbourán. Cílem architektů z atelieru SENAA bylo vytvořit příjemné a soukromé prostředí a byty s vysokým standardem. Viladům je členěný na dvě části se čtyřmi mezonetovými byty a dvěma apartmány. Každý mezonet má samostatný vstup a vlastní zahradu s bazénem. Celek působí charakterem rodinného domu.

Mohlo by vás zajímat

Aktuality

Víkendový dům v Bukovanech v sobě propojuje moderní prvky i tradiční postupy

Dům se nachází v příjemné sklepní uličce ve vinařské vesničce Bukovany na Moravě. Původně se mělo jednat o rekonstrukci staršího stavení, kvůli stavu objektu museli ale architekti přistoupit k novostavbě. Toto sídlo v sobě propojuje moderní prvky a tradiční postupy.

Doporučené pořady

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše
Nový díl

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect v regionech

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl