ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Zanedbaná Olšanská ulice v Praze má nakročeno k proměně

Zanedbaná Olšanská ulice v Praze má nakročeno k proměně

Zanedbaná Olšanská ulice v Praze má nakročeno k proměně
5. 7. 2022 / Autor: Štěpánka Šulanová

Na světě je studie revitalizace Olšanské ulice a jejího okolí. Studie určí budoucí urbanistickou podobu území, řeší ale také veřejné prostranství nebo dopravu a přispěje ke snížení ekologické stopy této oblasti. Ke konceptu architektonicko-urbanistické studie se nyní může vyjádřit veřejnost. Olšanská ulice je důležitou městskou třídou a významnou dopravní tepnou.

Olšanská ulice prochází středem oblasti, ve které je naplánováno hned několik projektů v různém stádiu přípravy. Jedná se například o revitalizaci ulic Seifertova – Táboritská, rekonstrukci ulice Jana Želivského či proměnu nákladového nádraží Žižkov, kde vznikne čtvrť pro více než 20 000 obyvatel. Ulice je však současně lemována převážně administrativními budovami a v místech je také silná automobilová doprava.

Olšanská ulice se nachází v širším centru Prahy, kvalitou veřejných prostranství však neodpovídá svému potenciálu. Aktuálně je v okolí Olšanské ulice naplánováno několik rozsáhlých investičních akcí v různém stádiu přípravy. Je nanejvýš důležité, aby budoucí rozvoj této oblasti byl koordinován tak, aby zde vznikla kvalitní část města, která bude přínosem pro současné i budoucí obyvatele území,“ říká Petr Hlaváček, 1. náměstek primátora pro oblast územního rozvoje.

Zpracovatelé architektonicko-urbanistické studie, ateliér UNIT architekti, připravili koncept studie, která si klade za cíl zlepšit podmínky pro pěší, cyklistickou i hromadnou dopravu, zkoordinovat plánované investiční záměry v území a nastavit regulaci pro další rozvoj okolí ulice tak, aby vznikla plnohodnotná městská třída.

Hlavní kostrou návrhu jsou zelená propojení především parku Parukářka a Olšanských hřbitovů, či vznik nového parku ze severu Olšanských hřbitovů. Na křižovatce ulic Olšanská a Jana Želivského by zase mohlo vzniknout nové náměstí. Obyvatelé by tady v budoucnu mohli příjemně trávit volný čas.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Žižkovské ulice dostanou nový kabát. Zmizí hluk a opraví se koleje

Jedna z nejvýznamnějších žižkovských ulic - Seifertova, projde obnovou. Zelenou dala revitalizaci Rada hlavního města Prahy. Úprav se ovšem dočkají i přilehlé ulice. Chystá se výměna kolejí či nový systém na hospodaření s dešťovou vodou. Dvě koncepční studie vypracoval Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR) již v roce 2019.

Co se týče dopravy, vzniknout by zde mohla obousměrná cyklostezka, která bude součástí páteřní cyklotrasy A8 spojující Olšanské náměstí s Malešicemi a východním okrajem Prahy. Obnovy by se mohla dočkat i v současné době odkrytá tramvajová trať, která by měla být zatravněná. Návrh počítá i s novým stromořadím. Olšanská ulice tak bude výrazně zelenější, studie počítá také s využitím dešťové vody pro zavlažování zeleně.

„Z konceptu studie mám velkou radost. V okolí Olšanské by mohlo vzniknout nové centrum městské části, kde lidé najdou kromě bydlení a práce také kvalitní veřejná prostranství a celý prostor se tak oživí. Jedná se o velký potenciál pro celou Prahu 3 a už se těším, až se tudy budu v budoucnu procházet po nově plánovaném zeleném prostupu kolem zdi Olšanských hřbitovů, sednout si na kafe pod novým stromořadím, nebo se projedu po nové, oddělené a bezpečné cyklostezce,” komentuje koncept studie Pavel Dobeš, místostarosta Městské části Praha 3.

Jsme rádi, že se projekt posouvá do fáze, kdy máme v ruce již konkrétní návrh toho, jak by v budoucnu mohla tato část Prahy 3 vypadat. Samotnému zadání studie předcházelo podrobné prověřování celého území a setkávání s místními aktéry a do finální podoby studie aktuálně opět zapojujeme veřejnost. Ke konceptu studie se nyní může vyjádřit každý prostřednictvím online dotazníku, který lze vyplnit až do 17.července 2022“ říká ředitel IPR Ondřej Boháč.

K návrhu se může vyjádřit také veřejnost, a to prostřednictvím online formuláře na stránkách IPRu. Studie by měla být dokončena do konce roku 2022.

Psali jsme také:

Doporučené pořady

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše
Nový díl

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect v regionech

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl