ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Inovace a technologie Udržitelná architektura Ve Vídni vyroste nejvyšší mrakodrap ze dřeva na světě

Ve Vídni vyroste nejvyšší mrakodrap ze dřeva na světě

Ve Vídni vyroste nejvyšší mrakodrap ze dřeva na světě
7. 9. 2023 / Autor: Štěpánka Šulanová

Timber Marina Tower, to je název 113 metrů vysoké kancelářské budovy s dřevo-hybridní konstrukcí, která vyroste ve vídeňské čtvrti Handelskai. Plány počítají s výstavbou administrativní budovy se 32 nadzemními a 4 podzemními podlažími, čímž by se stala aktuálně nejvyšším dřevěným mrakodrapem na světě.

Ve stavebnictví se dřevostavby i s ohledem na šetrnost k životnímu prostředí stávají stále výraznějším trendem. V zemích západní a severní Evropy se běžně staví rezidenční i komerční projekty ze dřeva překonávající výškovou hranici několik desítek metrů. V České republice tomu brání legislativa s ohledem na požární bezpečnost. Kvůli té je možné stavět budovy ze dřeva do maximální výšky čtyř nadzemních podlaží, což představuje 12 metrů požární výšky. V sousedním Rakousku přitom povolují standardně stavby s dřevěnou nosnou konstrukcí až do šesti nadzemních podlaží, tedy do 18 metrů. V praxi je navíc uplatňováno individuální schvalování, díky čemuž lze stavět budovy o mnoho metrů vyšší.

„V Rakousku již existují předpisy přímo pro dřevěné stavby. Obvyklá maximální výška je přízemí a šest pater, kde se podle typu budovy dřevo kombinuje se železobetonem. Ten se používá vždy pro suterén a pak většinou pro jádra staveb, případně pro přízemí nebo také první patro. U vyšších objektů ze dřeva je třeba inženýrského přístupu projektu požární ochrany, který umožní i vyšší stavby. To je v Rakousku a Německu možné, naše norma v ČR to však zatím nepřipouští,“ dodává Tomáš Krejčí, ředitel projekčního oddělení UBM Development Czechia.

Provoz Timber Marina Tower bude maximálně šetrný k životnímu prostředí díky využití geotermální energie, podzemní vody a instalaci fotovoltaických panelů. Budova bude v souladu s předpisy a směrnicemi EU a současně stavba cílí i na zisk certifikace LEED Gold. Stavět by se mělo začít v prvním čtvrtletí roku 2025.

Projekt má na starosti developerská společnost UBM Development, která se chce stát největším evropským developerem ekologických budov s dřevěnou konstrukcí. V České republice mateřská společnost UBM Development Czechia staví rezidenční projekt Timber Praha, první dřevěné vícepodlažní bytové domy v hlavním městě. Oproti ambiciózním projektům výškových budov v zahraničí mají však energeticky udržitelné domy Timber Praha maximální výšku 12 metrů, a to v důsledku omezení tuzemské legislativy.

„Komorní bytové domy ze dřeva s celkem 62 byty o dispozicích od 1+kk až 4+kk. Železobetonové suterény se začaly stavět v březnu 2023, montáž dřevěné části jsme zahájili na konci června 2023 a nyní už dva domy stojí. Dřevěná část má být kompletně hotova do konce letošního roku a kolaudace proběhne ve 2. polovině roku 2024,“ říká Josef Wiedermann, jednatel UBM Development Czechia, a dodává: „Jedná se o první projekt svého druhu v Praze. U nás je to vlastně průkopnický počin, z pohledu Rakouska, Německa nebo skandinávských zemí se ale již jedná o běžnou stavbu. UBM v České republice je velmi aktivní, pokud jde o iniciativy týkající se rozsáhlejší výstavby ze dřeva jako ekologického materiálu. Jsme v kontaktu s řadou dalších odborníků v této oblasti. Ve spolupráci se zástupci některých bank, developerů a architektů jsme navíc založili odbornou Platformu pro udržitelné stavebnictví ze dřeva a společně podporujeme připravovanou změnu požární normy, která v budoucnu umožní stavět ze dřeva také vyšší budovy.“

Ve Vídni pak vzniká rovněž projekt LeopoldQuartier se zhruba 75 000 m2 podlahové plochy. Stane se první městskou čtvrtí v Evropě, kde vyrostou budovy s dřevo-hybridní konstrukcí. Součástí komplexu jsou byty a kanceláře. Díky důslednému využívání geotermální energie a fotovoltaiky bude projekt při svém provozu CO2 neutrální. Dokončení výstavby plánuje UBM v polovině roku 2025.

Dřevostavby jsou budoucností udržitelného bydlení. Výstavba ze dřeva přináší zkrácení doby realizace až o polovinu díky tomu, že se při ní využívá moderní technologie prefabrikace. Dřevo je trvanlivý a obnovitelný přírodní materiál, který má pozitivní vliv na lidskou psychiku. Vytváří přirozené prostředí, udržuje ideální vlhkost vzduchu, snižuje stres a má také antibakteriální účinky.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

První vícepodlažní bytové domy z masivních dřevěných panelů vyrostou v pražských Řeporyjích

V Praze vznikají první dřevěné vícepodlažní bytové domy v novodobé historii. Ve čtyřech propojených moderních vícepodlažních dřevostavbách vznikne celkem 62 bytů. Projekt Timber Praha společnosti UBM Development Czechia je realizován v rámci rezidenčního komplexu Arcus City. Projekt navrhlo projekční oddělení UBM na základě původního projektu architektonického studia Casua, který počítal s klasickou stavbou z betonu.

 

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

UBM zahájila předprodej první stovky bytů v projektu Arcus City

UBM vytvoří v rámci projektu Arcus City na Praze 5 kvalitní bydlení střední třídy. V první etapě právě pouští do prodeje 100 bytů o třech dispozicích. Více než polovina bytových jednotek bude ve velmi žádané velikosti 2+kk. Zbytek nabídky tvoří rodinné byty 3+kk a 4+kk s terasami nabízejícími výhled do okolní zeleně a údolí Dalejského potoka. Projekt bude mít celkem tří fáze s konečnou nabídkou 284 bytů a 26 rodinných domů.

Mohlo by vás zajímat

Historické budovy
9 m 45 s

Cukrovarnický palác

Díky rekonstrukci se dlouhodobě chátrající památkově chráněná budova Cukrovarnického paláce v centru Prahy proměnila na luxusní hotel. Nese název Andaz Prague, má pět hvězdiček a provozovatelem je mezinárodní společnost Hyatt. Tento v minulosti odepsaný objekt se tak opět dočkal své zašlé slávy. My jsme pro vás s pořadem Chátrající skvosty mapovali proměnu staré opuštěné budovy v luxusní hotel s geniem loci.

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl