ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Inovace a technologie V Praze jsou dvě nejzelenější kancelářské budovy světa

V Praze jsou dvě nejzelenější kancelářské budovy světa

V Praze jsou dvě nejzelenější kancelářské budovy světa
30. 3. 2020 / Autor: Romana Landová, t.z. Žebříčku dominuje Evropa. Foto: Skanska

V Praze stojí dvě z deseti nejzelenějších kancelářských budov na světě. Mezi nejlépe hodnocenými projekty v rámci certifikace LEED v3 Core & Shell se umístil karlínský komplex Praga Studios a holešovická Visionary od společnosti Skanska. Na prvních příčkách žebříčku trvale udržitelných budov dominuje Evropa.

Z deseti nejvýše hodnocených budov v kategorii Core & Shell v rámci certifikace LEED je jich hned sedm v Evropě. Dvě příčky v první desítce patří kancelářským komplexům postaveným společností Skanska v Praze. „Certifikace LEED na úrovni Platinum je standardem všech budov, které Skanska v posledních šesti letech v České republice dokončila. Jsme velmi hrdí na to, že naše české projekty obsazují první příčky žebříčku trvale udržitelných budov nejen na regionální, ale celosvětové úrovni. Dokazuje to, že se nám v rámci developerských aktivit v Praze daří posouvat hranice technických řešení, z čehož nakonec profitují nejen nájemci budov, ale celé město,“ říká Alexandra Tomášková, výkonná viceprezidentka komerčního developmentu pro Maďarsko a Českou republiku. Certifikaci LEED úspěšně získaly všechny budovy, které Skanska v posledních šesti letech v České republice dokončila.

Zelená energie

Na sdíleném čtvrtém místě momentálně s 97 body stojí karlínská budova Praga Studios dokončená v minulém roce. Žebříček pak uzavírají tři budovy na sdíleném 6. místě včetně holešovického Visionary. Budova se v době své kolaudace v roce 2018 stala nejzelenější kancelářskou stavbou v regionu střední a východní Evropy. Autoři projektu ze studia Jakub Cigler Architekti v projektu využili to nejlepší z aktuálních trendů moderní výstavby. Díky prosklené fasádě například budova naplno využívá přirozené denní světlo. Všechna parkovací stání jsou umístěna v podzemí, aby se omezil vznik tepelných ostrovů ve městě, a zbytečné popojíždění eliminuje inteligentní parkovací systém.

Ten slouží i nájemníkům v Praga Studios. Obě budovy jsou navíc mimořádně šetrné. Využívají pouze zelenou energii z obnovitelných zdrojů, která se též pozitivně odráží na uhlíkové stopě provozu a její úspora je díky inovativním technickým řešením, jako je například účinné LED osvětlení se senzory obsazenosti a pohybu, více jak 40 %. Úsporně je nakládáno i s pitnou vodou, jejíž spotřeba byla redukována rovněž přibližně o 40 %, a to mimo jiné i díky záchytu dešťové vody, která následně slouží k zavlažování zahrady a zelené střechy.

Komplex PLATINUM-BCN

V době certifikace v listopadu minulého roku byla Praga Studios třetí nejzelenější budovou na světě. Pouhé dva týdny po ní ale získaly certifikaci další projekty v Bukurešti, které ji odsunuly na sdílené čtvrté místo. V první desítce se umístily hned tři místní budovy pod názvem Business Garden Bucharest Building A, B a C.

Vůbec nejlépe hodnoceným komplexem, který se může pyšnit titulem nejzelenější kancelářské budovy na světě, je od června 2019 PLATINUM-BCN v Barceloně. V rámci certifikace dosáhl komplex 101 bodů. Autoři mimo jiné docílili 44% úspory energií a 46% snížení spotřeby vody. Využili k tomu solární napájení a systém zachycování geotermální energie.

Psali jsme také:

Téma: Vertikální zahrady a zelená města

Ochlazují vzduch a zadržují vodu. Zelené střechy jsou v Česku stále v počátcích

Podívejte se:

Osobnosti současné architektury - Jakub Cigler

Čtěte na TVBydlení.cz:

V Česku vznikne první městská zelená čtvrť, která se postará o vlastní elektřinu a záplavu vegetace

Bydlení v zeleném přístavu: Rezidenční trh v Praze obohatí nový projekt Green Port Strašnice

Doporučené pořady

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect v regionech

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl