ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Z bývalé karlínské Pragovky se stala technologicky vyspělá kancelářská budova

Z bývalé karlínské Pragovky se stala technologicky vyspělá kancelářská budova

Z bývalé karlínské Pragovky se stala technologicky vyspělá kancelářská budova
8. 7. 2019 / Autor: skanska.cz Popisek: Pohled na Praga Studios z ul. Pernerova

Společnost Skanska dokončila kancelářskou budovu Praga Studios v Pernerově ulici v pražském Karlíně a do budovy se tak mohou stěhovat první nájemci. V současné době v budově pracuje karlínská pobočka takzvaných coworkingových a flexibilních kanceláří Scott & Weber a poprvé otevře dveře také místní restaurace s názvem Spojka Karlín. V ní si přijdou na své jak vegeteriáni, tak vegani, ale i milovníci masa. Slavnostní otevření Praga Studios je plánováno na čtvrtek 29. srpna 2019.

Budova Praga Studios, kterou jsme vybudovali vedle naší centrály v pražském Karlíně, je naším druhým projektem v této městské části. Věřím, že zaměstnanci Edwards Lifesciences a Scott & Weber ocení špičkové pracovní prostředí, které jsme pro ně připravili. Jeho součástí jsou technologické inovace Connected by Skanska, příjemné odpočinkové prostory na terasách a řada environmentálních prvků včetně zelených stěn a vlastního chovu včel na střeše budovy. V rámci příprav a realizace našeho projektu jsme vše podřídili tomu, aby budova Praga Studios splnila náročné požadavky mezinárodních certifikací pro ekologii LEED a kvalitu vnitřního prostředí WELL,“ uvádí Alexandra Tomášková, ředitelka Skanska Property Czech Republic.

Přítomné společnosti

Zatím nejvíc prostoru má v budově pronajata zdravotnická společnost Edwards Lifesciences, která má k dispozici 5.300 m2, tj. téměř polovinu budovy. V Praga Studios působí také Scott & Weber, což je známý poskytovatel plně vybavených kanceláří a coworkingových prostor.

V přízemí Praga Studios na celkové ploše 600 m2 budou moci nájemci využít moderní eventové prostory Spojka Events v industriálním, průmyslovém, stylu s kapacitou více než dvě stovky osob. Bude to ideální prostor pro pořádání konferencí, workshopů, firemních školení nebo oslav. Catering bude zajištěn společností Etnosvět s.r.o., která v místě otevírá svou novou restauraci pod názvem Spojka Karlín.

„Po třech letech úspěšného provozování vegetariánské a veganské restaurace Etnosvět na pražských Vinohradech otevíráme novou restauraci v Karlíně. Spojujeme u jednoho stolu všechny, kteří chtějí jíst dobře. Bez předsudků a bez ohledu na to, jestli se jedná o vegana, vegetariána, nebo milovníka masa,“ říká jednatel firmy Andrej Zaitsev a dodává: „Ve Spojce přemýšlíme o tom, co jíme. Myslíme na svoje zdraví, a tak chceme, aby jídlo na talíři dávalo smysl. Přijďte se přesvědčit sami, že to jde i jinak.“

Spojujeme umění a byznys

Mottem Praga Studios je spojení byznysu a umění. Novostavba navazuje na průmyslovou minulost pražského Karlína a v jejím středu stojí atrium vhodné pro umělecká vystoupení (koncerty, divadelní představení a výstavy) určená jak nájemcům, tak obyvatelům této městské části. Na slavnostním otevření budovy dne 29. srpna 2019 se rozezní oranžový klavír, který se nachází právě v atriu.

„Karlín. Původně samostatná obec, která byla založena přesně před 200 lety, se záhy stala průmyslovým centrem moderní Prahy. Tam, kde František Křižík vybudoval svou elektrickou tramvajovou dráhu, dnes startuje mnoho nových byznysových projektů. V 21. století se čtvrť sevřená mezi vrch Vítkov a Vltavu proměnila v jednu z nejdynamičtějších a nejrychleji pulsujících oblastí v metropoli. To je Karlín v současnosti,“ píše se na webu pragastudiosbyskanska.cz

Praga je slavný český výrobce automobilů s historií od roku 1907. Automobilka vyráběla osobní a nákladní auta, motocykly, letadla, technické díly do aut. Do světa automobilismu zavedla desítky patentů. Nynější firma Praga-Export s.r.o., která vlastní značku Praga, obnovila výrobu automobilů, motokár, silničních supersportů a zabývá se automobilovým závoděním.

Technologické vychytávky

Mezi místní technologické speciality patří takzvaný ECO DASHBOARD, tedy technologie, prostřednictvím které mohou zájemci monitorovat průměrnou spotřebu vody, energií a plynu a to v reálném čase. Ekopanel, který příslušné hodnoty ukáže, je dostupný prostřednictvím obrazovek na stěnách nebo díky mobilní aplikaci vyvinuté přímo pro tento projekt.

Pro nájemce Praga Studios společnost Skanska vyvinula operační systém Connected by Skanska, který umožňuje vstup do budovy pomocí mobilního telefonu, chytrý systém parkování včetně navigace na přidělené místo a také sdružuje veškeré služby v budově a jejím okolí. Na webu skanska.cz se píše, že: „Skanska pokračuje v zavádění mnoha inovativních prvků a každá budova se stává technologicky vyspělejší, což oceňují především všichni její nájemci. Praga Studios není výjimkou. Uživatelé budovy mohou například využívat veškeré služby v budově prostřednictvím mobilní aplikace. To znamená, že si nájemníci mohou objednat jídlo z restaurace v budově, zarezervovat elektromobil nebo elektrokolo, sledovat fungování budovy z hlediska úspor energie a vody, objednat si služby prádelny, využívat inteligentní parkovací systém a mnohé další služby.“

nyv

Doporučené pořady

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl