ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Inovace a technologie V Praze jsou dvě nejzelenější kancelářské budovy světa

V Praze jsou dvě nejzelenější kancelářské budovy světa

V Praze jsou dvě nejzelenější kancelářské budovy světa
30. 3. 2020 / Autor: Romana Landová, t.z. Žebříčku dominuje Evropa. Foto: Skanska

V Praze stojí dvě z deseti nejzelenějších kancelářských budov na světě. Mezi nejlépe hodnocenými projekty v rámci certifikace LEED v3 Core & Shell se umístil karlínský komplex Praga Studios a holešovická Visionary od společnosti Skanska. Na prvních příčkách žebříčku trvale udržitelných budov dominuje Evropa.

Z deseti nejvýše hodnocených budov v kategorii Core & Shell v rámci certifikace LEED je jich hned sedm v Evropě. Dvě příčky v první desítce patří kancelářským komplexům postaveným společností Skanska v Praze. „Certifikace LEED na úrovni Platinum je standardem všech budov, které Skanska v posledních šesti letech v České republice dokončila. Jsme velmi hrdí na to, že naše české projekty obsazují první příčky žebříčku trvale udržitelných budov nejen na regionální, ale celosvětové úrovni. Dokazuje to, že se nám v rámci developerských aktivit v Praze daří posouvat hranice technických řešení, z čehož nakonec profitují nejen nájemci budov, ale celé město,“ říká Alexandra Tomášková, výkonná viceprezidentka komerčního developmentu pro Maďarsko a Českou republiku. Certifikaci LEED úspěšně získaly všechny budovy, které Skanska v posledních šesti letech v České republice dokončila.

Zelená energie

Na sdíleném čtvrtém místě momentálně s 97 body stojí karlínská budova Praga Studios dokončená v minulém roce. Žebříček pak uzavírají tři budovy na sdíleném 6. místě včetně holešovického Visionary. Budova se v době své kolaudace v roce 2018 stala nejzelenější kancelářskou stavbou v regionu střední a východní Evropy. Autoři projektu ze studia Jakub Cigler Architekti v projektu využili to nejlepší z aktuálních trendů moderní výstavby. Díky prosklené fasádě například budova naplno využívá přirozené denní světlo. Všechna parkovací stání jsou umístěna v podzemí, aby se omezil vznik tepelných ostrovů ve městě, a zbytečné popojíždění eliminuje inteligentní parkovací systém.

Ten slouží i nájemníkům v Praga Studios. Obě budovy jsou navíc mimořádně šetrné. Využívají pouze zelenou energii z obnovitelných zdrojů, která se též pozitivně odráží na uhlíkové stopě provozu a její úspora je díky inovativním technickým řešením, jako je například účinné LED osvětlení se senzory obsazenosti a pohybu, více jak 40 %. Úsporně je nakládáno i s pitnou vodou, jejíž spotřeba byla redukována rovněž přibližně o 40 %, a to mimo jiné i díky záchytu dešťové vody, která následně slouží k zavlažování zahrady a zelené střechy.

Komplex PLATINUM-BCN

V době certifikace v listopadu minulého roku byla Praga Studios třetí nejzelenější budovou na světě. Pouhé dva týdny po ní ale získaly certifikaci další projekty v Bukurešti, které ji odsunuly na sdílené čtvrté místo. V první desítce se umístily hned tři místní budovy pod názvem Business Garden Bucharest Building A, B a C.

Vůbec nejlépe hodnoceným komplexem, který se může pyšnit titulem nejzelenější kancelářské budovy na světě, je od června 2019 PLATINUM-BCN v Barceloně. V rámci certifikace dosáhl komplex 101 bodů. Autoři mimo jiné docílili 44% úspory energií a 46% snížení spotřeby vody. Využili k tomu solární napájení a systém zachycování geotermální energie.

Psali jsme také:

Téma: Vertikální zahrady a zelená města

Ochlazují vzduch a zadržují vodu. Zelené střechy jsou v Česku stále v počátcích

Podívejte se:

Osobnosti současné architektury - Jakub Cigler

Čtěte na TVBydlení.cz:

V Česku vznikne první městská zelená čtvrť, která se postará o vlastní elektřinu a záplavu vegetace

Bydlení v zeleném přístavu: Rezidenční trh v Praze obohatí nový projekt Green Port Strašnice

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl