ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Zprávy a aktuality Umění, které kultivuje veřejný prostor. Mural art v českých ulicích!

Umění, které kultivuje veřejný prostor. Mural art v českých ulicích!

Umění, které kultivuje veřejný prostor. Mural art v českých ulicích!
21. 3. 2023 / Autor: Štěpánka Šulanová

Mural art jsou velkoplošné malby, kterým jako malířské plátno slouží převážně zdi městských domů. Toto umění se snaží splynout s architekturou v dané lokalitě. Muralismus je hned v několika směrech přínosný, především pak svou přidanou hodnotou, kdy dílo neslouží jen jako dekorace ale zároveň součást architektury a potřeb daného místa.

Oproti street artu či graffiti, které jejich autoři tvoří i ilegálně, vzniká mural art většinou se souhlasem majitele objektu, který by umělecká malba měla vylepšit.

Velkoplošné nástěnné malby jsou k vidění nejčastěji na stěnách veřejných budov, ale není to pravidlem. Umělecké malby mnohdy kultivují zanedbané prostory, zaplňují volné plochy a k veřejnosti vysílají podněty k přemýšlení. V mnoha městech pak vznikají dočasné malby v rámci tématických festivalů. Jedním z nich je například v Plzni mezinárodního street artový festival WALLZ. V rámci akce vznikla v minulosti díla, která významně zlepšila prostředí vybraných plzeňských lokalit, když nahradila nevzhledné oprýskané fasády nebo staré reklamní poutače. 

 

Caer8th, sady 5. května                                                                                     Rutger Termohlen, Božkovská 35

Jedním z posledních přírůstků v České republice je mural v Karviné. Namaloval ho polský streetartový umělec Kamil Kuzko během pěti dnů na boční stěnu bytového domu v Karviné-Ráji. „Autor muralu je zároveň profesor na Akademii umění v Krakově a na graffiti a street art scéně působí od poloviny devadesátých let minulého století,“ prozradil produkční Nikola Vavrous. Na stěně domu jsou vyobrazeni dva mladí lidé, kteří se z oken dívají každý na něco jiného. „Paní kouká na moderní Karvinou a pán na starou Karvinou. Ale je to tak, že každý člověk dílo popíše podle svého, necháme to na kolemjdoucích. Každý to bude popisovat podle své nálady, a tak se ten výklad může měnit,“ vysvětlila kurátorka umění ve veřejném prostoru Alexandra Kroliková.

Zajímavé muraly lze najít ale i v dalších městech České republiky. Nástěnná malba například vylepšila prostředí u nepříliš vábné zastávky metra Vltavská v Praze. Jakub Tytykalo skryl v geometrických tvarech odkazy na další okolní umění ve veřejném prostoru. Díla předpovídají, jak by se prostor mohl v budoucnu proměnit v souvislosti s plánovanou výstavbou nové čtvrti. Přímo na Vltavské by měla stát nová budova filharmonie.

V Brně zas najdeme Brouka Brňáka. Dílo má na svědomí umělec Timo. Díla tohoto umělce není třeba představovat. Jeho graffiti se objevují ve veřejných prostranstvích už přes dvacet let. 

Při cestě z Prahy do Brna po dálnici D1 si nelze nevšimnout muralu v průmyslovém parku u Humpolce. Velkoplošné graffiti belgického umělce tvořícího pod pseudonymem DZIA zdobí zdejší halu. Obří umělecké dílo je inspirované faunou a flórou.

Za muraly se můžete vydat i do Ostravy. Madona z Ostravice je nástěnná malba, která byla vytvořena během víkendového maratonu slavným pouličním umělcem Nilsem Westergardem. 

Mohlo by vás zajímat

Historické budovy
9 m 47 s

Módní dům Ostravica-Textilia

Kdysi ikonický obchodní dům v centru Ostravy se konečně dočkal rekonstrukce. Módní dům Ostravica – Textilia dlouhá léta chátral, nyní byla zahájena přestavba tohoto z části památkově chráněného objektu. Architektonický klenot Ostravy se tak už brzo dočká nejen nového vzhledu, ale i využití. Projekt přestavby totiž získal jak potřebná povolení, tak silného finančního partnera.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Industriální krabice, nebo netradiční umělecká galerie?

Představte si, že na výstavu moderních obrazů zamíříte do průmyslového parku. Po cestě autem z Prahy do Brna si nudu na dálnici D1 zpestříte zastávkou v parku developera CTP v Humpolci, kde na stěnách logistické haly budete moci obdivovat velkoplošné graffiti belgického umělce tvořícího pod pseudonymem DZIA. Obří umělecké dílo, inspirované faunou a flórou, vytvořil vítěz mezinárodní soutěže mural art CTP Art Wall, pořádané vizuálním studiem DRAWetc. CTP Art Wall bude po dokončení první malby v polovině října pokračovat navazující realizací na pražském letišti, kterou provede druhý vítěz soutěže, český umělec s pseudonymem TRON. Oba umělci, kteří dohromady pomalují více než 6500 metrů čtverečních plochy, dostali od zadavatele soutěže, společnosti CTP, každý finanční odměnu 100 tisíc korun.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Zeď u stanice metra C ozdobí nová malba

Modernizace stanice metra C Vltavská a jejího vstupuje v těchto dnech do finální fáze. Krom technických novinek dostane ale i nový velkoformátový mural art. Zeď u stanice metra ozdobí nová malba a nahradí tak tu současnou, která je již poničená.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Mural art ozdobí i Karlovy Vary, lidé mohou vybírat lokalitu

Moderní umění se už pomalu a jistě začleňuje do našeho každodenního života, jedním z takových je i takzvaný mural art. O co jde? O velkoplošnou malbu ve veřejném prostoru. Jedna taková by měla vzniknout i v lázeňské městě, o přesné lokalitě mohou rozhodnout lidé v anketě. Kancelář architekta města Karlovy Vary (KAM KV) již po diskuzi s odborníky navrhla šest míst, kde by dílo mohlo vzniknout. Na výběr je například bývalý areál technických služeb nebo volné proluky odkrývající štítové fasády. 

 

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl