ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Zprávy a aktuality Industriální krabice, nebo netradiční umělecká galerie?

Industriální krabice, nebo netradiční umělecká galerie?

Industriální krabice, nebo netradiční umělecká galerie?
23. 10. 2017 / Autor: Nina Fibigerová

Představte si, že na výstavu moderních obrazů zamíříte do průmyslového parku. Po cestě autem z Prahy do Brna si nudu na dálnici D1 zpestříte zastávkou v parku developera CTP v Humpolci, kde na stěnách logistické haly budete moci obdivovat velkoplošné graffiti belgického umělce tvořícího pod pseudonymem DZIA. Obří umělecké dílo, inspirované faunou a flórou, vytvořil vítěz mezinárodní soutěže mural art CTP Art Wall, pořádané vizuálním studiem DRAWetc. CTP Art Wall bude po dokončení první malby v polovině října pokračovat navazující realizací na pražském letišti, kterou provede druhý vítěz soutěže, český umělec s pseudonymem TRON. Oba umělci, kteří dohromady pomalují více než 6500 metrů čtverečních plochy, dostali od zadavatele soutěže, společnosti CTP, každý finanční odměnu 100 tisíc korun.

„Velmi se těším na konečnou podobu obou maleb, které budou v reálné velikosti na stěnách hal v našich CTParcích působit ještě impozantněji,“ říká Remon Vos, generální ředitel CTP. „Jako dobrý soused, který vlastní průmyslové nemovitosti ve strategických lokacích, chceme našim halám kromě výborných technických standardů dát i společenský rozměr. Věřím, že toto propojení umění a industriálních parků povede ke zvýšení kulturní úrovně a zároveň se stane inspirací ke zkrášlování průmyslových a logistických hal v ČR i v dalších zemích střední a východní Evropy, kde CTP působí.“

Holanďan, který v Česku postavil nejvíce logistických a industriálních hal a nebál se vstoupit jako první na nový, nepříliš transparentní trh koncem 90. let, opět ukazuje, že zůstal vizionářem i o dvě desetiletí později. Zatímco ostatní developeři žehrají na to, že se svými projekty naráží na odpor místní samosprávy i obyvatel, Remon Vos přichází s nekonvenčním nápadem, jak proměnit industriální parky v místo uměleckých zážitků. Hladké obří plochy stěn dosud většinou šedých „krabic“ nabízí prostor, který umělec jinde sotva najde. Kombinace moderního umění s odlidštěným prostředím industriálního parku zážitek jen dále umocní.

CTP myšlenku okamžitě realizuje, přesto, nebo právě proto, že se jedná o nevyšlapanou a občas dost náročnou cestu. „Realizační tým se potýká s poměrně složitou logistickou úlohou s proměnlivým počasím i náročným časovým harmonogramem,“ komentuje práci Stefan de Goeij, ředitel oddělení správy budov ve společnosti CTP. „Díky pečlivé přípravě, vstřícnosti našich nájemců a profesionalitě umělců i obrovskému nasazení organizačního týmu se však ukazuje, že tento umělecký projekt veřejnost spatří v plné kráse již tento měsíc.“

CTP uspořádala mezinárodní soutěž CTP Art Wall ve spolupráci s lídrem české ilustrátorské scény, vizuálním studiem DRAWetc. Ta se stala garantem kvality návrhů i samotné realizace na stěny CTParku v Humpolci. „Chceme plně rozvinout velkoformátovou malbu na budovy v Česku, a díky silnému partnerovi v CTP se nám start povedl naprosto fantasticky,“ říká Vladimír Strejček, kreativní ředitel studia DRAWetc.

Realizace projektu vždy začíná demontáží bannerů a odstraněním základního nátěru. Následuje hloubkové vyčištění povrchu, na který umělci společně s týmem studia DRAWetc. postupně nanesou samotnou kresbu z návrhu. Používat přitom budou speciální barvy. Práce na první malbě začaly počátkem října a jejich dokončení bylo naplánováno na polovinu měsíce.  

Partnerem soutěže CTP Art Wall je platforma Art of Space, usilující o zlepšení vnímání průmyslových nemovitostí v Česku, jejíž vznik iniciovala poradenská společnost CBRE. „Tato akce plně koresponduje s naším cílem – ukázat nejen odborné, ale i laické veřejnosti, že průmyslové stavby nejsou jen šedivé kostky za městem,“ říká Bert Hesselink, ředitel oddělení průmyslových a logistických nemovitostí ve společnosti CBRE.

Facebook CPT

Facebook DRAWetc

(nif)

Doporučené pořady

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl