ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Development a stavby Známe názvy ulic v projektu Smíchov City, ponesou jména významných žen

Známe názvy ulic v projektu Smíchov City, ponesou jména významných žen

Známe názvy ulic v projektu Smíchov City, ponesou jména významných žen
26. 8. 2022 / Autor: Štěpánka Šulanová

Největší developerský projekt v novodobých dějinách Prahy Smíchov City už ví, jak se budou jmenovat jednotlivé ulice. Mají nést jména slavných žen, které se ve 20. a 21. století zasloužily o boj proti totalitě. Hlavní kilometrový pěší bulvár bude třídou Madeleine Albrightové, významné americké političky českého původu, která se narodila na Smíchově. Návrh již schválila Místopisná komise Rady HMP a doporučila ho Radě HMP. 

Investorem projektu je developerská společnost Sekyra Group, ta chce názvy ulic věnovat významným ženám z toho důvodu, že v Praze je po ženách pojmenováno méně než pět procent ulic. Tato myšlenka má podle vize zakladatele developerské společnosti Luďka Sekyry podpořit městskou část Praha 5 i rodinu Madeleine Albrightové.

Návrh na pojmenování šesti ulic, dvou parků a školy předložily vedení Prahy 5 Sekyra Foundation a Knihovna Václava Havla s podporou dalších významných osobností, jako jsou například ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský, profesor a teolog Tomáš Halík, politik a filozof Daniel Kroupa či filozof a diplomat Martin Palouš. Praha 5 žádost a návrh předala Místopisné komisi Rady HMP, která jej schválila a doporučila Radě HMP.

„Smíchov City je největší urbanizací v centrální Praze od doby výstavby Vinohrad. Na její podobě se podílí více než třicet tuzemských i zahraničních architektů a jde tak o reprezentativní přehlídku současné architektury. Od počátku jsme kladli primární důraz na veřejný prostor, neboť je tím nejcennějším, co můžeme městu a jeho obyvatelům nabídnout. Zároveň si přejeme, aby každá z našich čtvrtí, které v Praze budujeme, byla výrazem určité symboliky a identity. V projektu Smíchov City chceme připomenout významné ženy, které spojuje celoživotní úsilí o svobodu, demokracii a boj proti totalitě. Měl by to být apel na genderovou vyváženost a v jistém smyslu i náprava historické křivdy, když si uvědomíme, že v Praze se jmenuje méně než pět procent ulic po ženách. V celém svém kontextu půjde především o poctu hrdinným postojům a osudům 20. století,“ přiblížil celý záměr Luděk Sekyra, zakladatel Sekyra Group a Sekyra Foundation a doplnil: „zároveň navrhujeme, aby v jednom z nově vzniklých parků inspirováno londýnským Hyde Parkem vzniklo “nároží řečníků” a stalo se místem veřejných projevů, diskuzí a občanského dialogu.“

Centrální pěší bulvár se stane třídou Madeleine Albrightové, další ulice ponese jméno Medy Mládkové. S centrální třídou souběžná páteřní ulice pak dostane jméno po historičce a vězněné disidentce Růženě Vackové. Dále zde budou například ulice Jiřiny Šiklové, malířky Toyen či parky filozofky Hannah Arendtové a Alice a Anny Masarykových. Ne všechny ulice na Smíchově ale ponesou ženská jména. Ulice, která povede ke škole bude pojmenována například po literátovi Josefu Škvoreckém, ulice u nádraží pak ponese jméno Františka Langera.

Smíchov City je projekt vznikající v lokalitě jednoho z největších brownfieldů v Praze. V místech bývalého nákladového nádraží na ploše téměř 20 hektarů vyrůstá zcela nová čtvrť. Po dokončení celého projektu zde vznikne téměř 400 tisíc metrů čtverečních bytových, administrativních, obchodních a veřejných ploch, které bude spojovat kilometrový pěší bulvár. V nové čtvrti by mělo pracovat a bydlet přes 12 tisíc lidí. První z nich by se do nových domů měli nastěhovat již na přelomu letošního a příštího roku.

Mohlo by vás zajímat

Města a urbanismus
25 m 54 s

Luděk Sekyra, Boris Redčenkov a Tomáš Homola nad projektem Smíchov City

Smíchov je tradiční pražská čtvrť s bohatou historií v těsné blízkosti historického centra hlavního města. Sousedí s Malou Stranou a přes řeku je památný Vyšehrad. V 19. století se stal Smíchov epicentrem vznikajícího průmyslu, který se ovšem ve 20. století zastavil a zůstal zde jeden z největších pražských brownfieldů. Toto území ale v nadcházejících letech čeká velmi zásadní proměna. Jde o největší projekt v moderních dějinách. O tomto projektu diskutovali u jednoho stolu osobnosti, které se na rozvoji tohoto území významně podílejí. Luděk Sekyra je zakladatel společnosti Sekyra Group a hlavní investor záměru. Boris Redčenkov, architekt z ateliéru A69 a autor urbanistického konceptu. Tomáš Homola, místostarosta městské části Praha 5, který je zodpovědný za strategický rozvoj.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Developer se dohodl s Prahou 5 na stavbě školy v nové čtvrti Smíchov City

Vedení městské části Praha 5 souhlasí se stavbou jižní částí nové čtvrti Smíchov City. Tu staví developerská společnost Sekyra Group na brownfieldu bývalého nákladového nádraží na Smíchově. Firma se také dohodla s radnicí, že jí daruje nebo za symbolickou cenu prodá pozemek pro stavbu základní školy. Dohodu schválili radní městské části.

Mohlo by vás zajímat

Osobnosti
14 m 49 s

Boris Redčenkov (A69 - architekti)

Boris Redčenkov je český architekt, vystudoval Fakultu architektury na ČVUT v ateliéru Prof. Ladislava Lábuse. Od roku 2013 vede vlastní ateliér na FA ČVUT. V roce 2019 byl jmenován docentem. Jeho jméno je spojováno především s ateliérem A69. Původně ATELIER 69 - ARCHITEKTI založil v roce 1994 společně s kolegou Prokopem Tomáškem. V roce 1997 se stal partnerem také Jaroslav Wertig. V roce 2003 se ATELIER 69 - ARCHITEKTI transformoval na A69 - architekti s.r.o.. Boris Redčenkov je mimo jiné autorem urbanistického konceptu Smíchov City.

Doporučené pořady

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše
Nový díl

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect v regionech

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl