ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Města a urbanismus Trolejbusy v Praze? Už dnes se v nich můžete svézt

Trolejbusy v Praze? Už dnes se v nich můžete svézt

Trolejbusy v Praze? Už dnes se v nich můžete svézt
Autor: video.aktualne.cz Popisek: Elektrobus v Praze 9

Dopravní podnik hl. m. Prahy na konci srpna 2017 zahájil výstavbu trolejového vedení v Prosecké ulici. Po dokončení začala dráha sloužit pro testování elektrobusů s dynamickým dobíjením (trolejbusů). Je to další krok k ekologičtější dopravě v Praze.

Dopravní podnik Praha již v letech 2015 až 2017 testoval staticky dobíjené elektrobusy v obratišti Želivského. U páteřních linek s velkou přepravní poptávkou cestujících by však bylo nutné při použití elektrobusů se statickým nabíjením (pouze při stání v obratištích) prodloužit nabíjecí přestávky.

Problémem jsou baterie

Testování provozu elektrobusů s dynamickým dobíjením bude novinkou. K samotnému dynamickému dobíjení dojde maximálně na 15 % z celkového testovaného úseku. Tento úsek byl vybrán kvůli velmi prudkému kopci, který by jinak mohl bateriím limitovat jejich životnost. Podle Marka Doležala, místostarosty Prahy 9 a člena dozorčí rady Dopravních podniků Praha, mají baterie v současné době životnost při plné zátěži vozidla cca dva roky a poté přestávají fungovat, nemluvě o nepříznivé finanční náročnosti baterií. Samotné dynamické dobíjení znamená, že elektrobus se dobíjí za jízdy právě pomocí trolejí.

Projekt stavby trolejového vedení v Praze patří do evropského výzkumného projektu ELIPTIC (Elektrifikace veřejné dopravy ve městech) v rámci skupiny Twinning cities.

Martin Gillar, generální ředitel a předseda představenstva Dopravních podniků Praha uvedl, že dopravní podnik chce v praxi v testovacím provozu na desetikilometrovém úseku mezi Palmovkou a Letňany ověřit dostupné technologické řešení s minimálními nutnými náklady. K rozhodnutí o případném rutinním provozu s příslušnými investicemi do nákupu vozidel i zajištění plnohodnotné infrastruktury má podle slov Martina Gillara dojít teprve po prokázání životaschopnosti a efektivnosti testovaného řešení.

Stavba trolejové stopy probíhala dva měsíce, a to prostřednictvím vlastních zaměstnanců. Současně bude DPP jednat s potencionálními dodavateli o poskytnutí zkušebních vozidel. Nejdůležitější bude testování během zimy, která systém nejlépe prověří.

První fáze

V první fázi projektu má být testován dvounápravový dvanáctimetrový elektrobus a ve druhé fázi pak osmnáctimetrový kloubový elektrobus. Dynamické nabíjení má probíhat prostřednictvím trolejové stopy v Prosecké ulici. Trolejová stopa o délce zhruba dvacet metrů pro jeden elektrobus využije mobilních sloupů DPP. Noční nabíjení bude probíhat v garážích Klíčov za využití třífázových zásuvek z nízkonapěťové sítě garáže.

Dosud bez poruchy

Marek Doležal k této věci dodal, že současný elektrobus s dynamickým dobíjením (trolejbus) linky 140 v Prosecké ulici prošel všemi nutnými zkouškami, dosud neměl žádnou poruchu a po roce testovacího provozu se tak mohl pustit do plného provozu. Dnes po všech zátěžových zkouškách jezdí na pravidelné lince 140, tedy 58 v úseku Palmovka-Letňany.

Dopravní podniky připravují druhou etapu rozšíření o další úseky pro plnohodnotné pokrytí linky č. 140 Palmovka – ČakoviceMiškovice. První vyhodnocení provozu elektrobusů je plánováno na jaro příštího roku.

Doležal také řekl exkluzivně TV Architect, že by rád realizoval přepravu elektrobusem nejen ve východní větvi (ulice Prosecká), ale také v západní větvi. To by umožnilo levnější a ekologičtější přepravu cestujících mezi zastávkami Na Knížecí na Smíchově, Strahovský tunel a ulicí Na Hřebenkách. Podle Doležala je úroveň dopravy v Praze vysoká. Koncept přepravy cestujících elektrobusem by dokonce rádi převzali zastupitelé Berlína.    

nyv

Doporučené pořady

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše
Nový díl

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl