ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Veřejný sektor Veřejné stavby Světoznámý architekt Steven Holl poklepe v Ostravě na základní kámen stavby koncertního sálu

Světoznámý architekt Steven Holl poklepe v Ostravě na základní kámen stavby koncertního sálu

Světoznámý architekt Steven Holl poklepe v Ostravě na základní kámen stavby koncertního sálu
7. 6. 2024 / Autor: Štěpánka Šulanová

Ostrava opět přivítá předního světového architekta Stevena Holla, který je také autorem projektu nového koncertního sálu. Nyní se zde zhostí speciálního úkolu. Spolu s dalšími osobnosti poklepe na základní kámen stavby koncertního sálu.

 „Nový koncertní sál v Ostravě se stane inspirativním místem pro veřejnost i návštěvníky ze zahraničí. Přivede do Ostravy kvalitní současnou hudbu a umožní městu zviditelnit se na světové hudební mapě. Jeho podoba dokonalého akustického nástroje umístěného ve svém pouzdře, která vzešla z pracovních výkresů, nyní získá svou konkrétní podobu v reálném prostoru a s reálným zvukem. Jedná se o nesmírně vzrušující okamžik pro českou hudbu i architekturu,“ konstatoval Steven Holl.

Slavnostní ceremoniál poklepání základního kamene koncertního sálu je plánován na 19. července 2024. V rámci programu vystoupí Janáčkova filharmonie Ostrava. Základní kámen stavby pochází z lomu v Mrakotíně. Steven Holl bude mít v Ostravě v ten samý den i přednášku pro veřejnost a to v rámci festivalu Colours of Ostrava od 16:30.

Kvalitní architektura je pro rozvoj Ostravy zásadní, osobnost Stevena Holla a jeho týmu vnáší do města unikátní stavbu, tolik diskutovanou příznivci i odpůrci koncertního sálu. Mnozí stavbu koncertního sálu přirovnávají k situaci budování Nové radnice, kdy i tehdejší starosta Jan Prokeš čelil při výstavbě největšího radničního komplexu v zemi ostré kritice veřejnosti a médií. Každopádně výjimečný projekt koncertního sálu přinese rekonstruovanou podobu městského domu kultury, odpovídající hudební zázemí a má dopad i na poli architektury. Díky takovýmto významným osobnostem architektury a rozsáhlé činnosti pracovních týmů podílejících se na realizacích těchto ojedinělých projektů pak bude moci Ostrava nabídnout i nový multifunkční komplex, který nemá v zemi konkurenta. Než nový koncertní sál přivítá své první návštěvníky je před námi ale řada úkolů, nosným tématem je samozřejmě, vyjma realizace samotné, rovněž financování projektu,“ uvedl Jan Dohnal, primátor města.

Nově vystavěný komplex nabídne koncertní sál s kapacitou 1 300 míst, sál divadelní pak obsáhne dalších 490 míst a multifunkční komorní sál skýtá kapacitu 515 míst. Edukační centrum je definováno 200 místy a v přednáškovém multifunkčním sále bude možno využít 120 míst. Součástí komplexu je nahrávací studio, prostory pro volnočasové aktivity i zázemí, kavárny, restaurace, salónky.

Poprvé se město Ostrava pokusilo o výstavbu kvalitního koncertního sálu v 60. letech 19. století, naposledy v roce 1969. Nová podoba stavby je známa od července roku 2019, kdy byly vyhlášeny výsledky architektonické soutěže. Vítězný návrh studia Steven Holl Architects z New Yorku a Architecture Acts z Prahy zachovává stávající budovu ve značné míře.

Předpokládaný termín dokončení stavby je nyní v roce 2027. „Před námi je rovněž poměrně klíčová koordinace dopravy, neboť v dotčeném území je v různých fázích realizace hned několik projektů, počínaje výstavbou nového parkovacího domu, konče vybudováním vědecké knihovny tzv. Černé kostky,“ dodal náměstek primátora Břetislav Riger.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Koncertní sál v Ostravě byl zařazen mezi nejočekávanější stavby světa. Město má nově k dispozici studii sálu

Prestižní magazín Architizer zařadil koncertní sál v Ostravě mezi deset nejočekávanějších staveb světa. Město má nově k dispozici studii sálu včetně rekonstrukce památkově chráněného kulturního domu. Výstavba, která je odhadovaná na 32 měsíců, by neměla ohrozit jeho fungování. Koncertní sál bude vytápěn tepelnými čerpadly a světlo přiváděno pomocí soustavy světlíků.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Budoucí ostravský koncertní sál má svůj model, který může nyní vidět i veřejnost

Zájemci z řad veřejnosti si mohou nově prohlédnout akustický model interiéru nového ostravského koncertního sálu v měřítku 1:10. K vidění je v městské galerii PLATO. Koncertní sál bude mít tvar pouzdra na hudební nástroj. Stavba využívá památkově chráněnou budovu Domu kultury města Ostravy, kterou rozšiřuje o novou dominantní přístavbu hlavního koncertního sálu.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Koncertní sál v Ostravě je o krok blíže realizaci. Město hledá zhotovitele

Ostrava hledá zhotovitele stavby na rekonstrukci Domu kultury města Ostravy a přístavby koncertního sálu. Získané stavební povolení čeká na nabytí právní moci, a tak město vyhlásilo veřejnou zakázku, aby bylo možné včas vyřešit financování stavby. Projekt koncertního sálu se tak od roku 2018, kdy byla vyhlášena architektonická soutěž, dostal do fáze těsně před zahájením hlavní stavby. Přípravné práce již byly zahájeny.

Doporučené pořady

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

TV Architect představuje...

TV Architect představuje...

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect v regionech

TV Architect v regionech

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl
Zavřít reklamu