ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Pořady TV Architect v regionech Ostravská univerzita chce vybudovat další vysokoškolské koleje

Ostravská univerzita chce vybudovat další vysokoškolské koleje

Ostravská univerzita chce vybudovat další vysokoškolské koleje
29. 5. 2024 / Autor: Štěpánka Šulanová

Moravskoslezský kraj a město Ostrava pomohou Ostravské univerzitě financovat výstavbu nových vysokoškolských kolejí. Tento záměr již byl stvrzen memorandem. Výstavbou nových ubytovacích objektů by se současná kapacita kolejí měla více než zdvojnásobit.

Studijní programy Ostravské univerzity se rozšiřují a rozvíjejí, zároveň narůstá i počet studentů, kteří do Ostravy dojíždějí ze vzdálenějších míst Česka i ze zahraničí. Ostravská univerzita chce proto navýšit prostory k ubytování.

„Podpora vysokých škol je jednou z priorit Moravskoslezského kraje, jejich rozvoj je pro nás důležitý,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Josef Bělica.

„Rozvoj vysokoškolského vzdělávání je pro nás klíčový, podporujeme celou řadu různých projektů, abychom jej zatraktivnili. Naší ambicí je, aby se Ostrava stala centrem vzdělávání. Nabídka zajímavých i unikátních studijních oborů může přilákat talenty, je však zapotřebí zabezpečit také odpovídající infrastrukturu. I podpora výstavby nových kolejí může být jedním ze střípků, jak město pomůže zajistit dostupné zázemí pro studenty mající bydliště mimo Moravskoslezský kraj či v zahraničí,“ dodal primátor města Ostravy Jan Dohnal.

„Dlouhodobě podporujeme rozvoj studijních programů, vědy, výzkumu a s tím jde ruku v ruce samozřejmě nárůst počtu studentů ve městě, o který stojíme a je naším cílem. Aktuálně na Ostravské univerzitě studuje zhruba 10 tisíc studentů, ubytování na koleji je reálné pro asi pět procent z nich, přičemž přibližně polovinu tvoří studenti zahraniční. Výstavba nových kolejí je projektem s prvky sociálního bydlení, nabídne tak řešení bydlení i studentům, kteří si komerční ubytování dovolit nemohou. Současná kapacita kolejí se tak navýší o víc než jednou tolik, nabídne 663 lůžek v nových objektech,“ řekla náměstkyně ostravského primátora Andrea Hoffmannová.

 „Jako univerzita se stále rozrůstáme, a je proto přirozené, že přibývá studentů, kteří potřebují využívat ubytovací kapacity v Ostravě. Vnímáme, že v tomto směru nás začíná tlačit bota a musíme vyhovující koleje s dostatečnou ubytovací kapacitou neprodleně řešit. Jsem rád, že nás kraj i město vyslyšely a zavázaly se nám s nákladnou výstavbou finančně pomoci,“ poděkoval rektor Ostravské univerzity Petr Kopecký, který si vzájemnou spolupráci se zástupci města a kraje pochvaluje: „Od města i kraje cítíme za Ostravskou univerzitu dlouhodobě podporu v našem snažení, společně se aktivně snažíme o úspěšnou transformaci kraje.“

Samotná výstavba nových vysokoškolských kolejí by měla začít v roce 2025.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Ostravský mrakodrap se zřejmě dočkal nového majitele

Ostravští radní vybrali nového zájemce o koupi pozemků s takzvaným Ostravským mrakodrapem v Ostrčilově ulici v centru města. Návrh jeho rekonstrukce připravilo studio AI Design světoznámé architektky Evy Jiřičné. Ostrava opětovně usiluje o záchranu této výškové budovy, která je jednou z dominant města.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Jednu z největších urbanistických studií u nás chystá město Ostrava

Město Ostrava prochází velkou architektonickou proměnou a plánuje také řadu strategických projektů s cílem zkvalitnit veřejný prostor. Jedním z těch nejambicióznějších je rozvoj velkého území Slezské Ostravy. Zde by v budoucnu měla vzniknout nová atraktivní lokalita.

Mohlo by vás zajímat

Kategorie
18 m 51 s

Architekti Ladislav Kuba a Tomáš Pilař, ateliér Kuba & Pilař architekti

Kuba & Pilař architekti je brněnské studio založené roku 1998 architekty Ladislavem Kubou a Tomášem Pilařem. Jejich stavby vynikají minimalistickou estetikou a často pracují s pohledovým betonem. Za své realizace získali celou řadu ocenění. Jednou z posledních cen je Architekt roku 2022. Mnohé jejich stavby se zapsaly do historie českých měst. Posledním výrazným společným dílem je přístavba Jihočeské vědecké knihovny v Českých Budějovicích. Očekávaným projektem je pak Černá kostka v Ostravě.

 

Doporučené pořady

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

TV Architect představuje...

TV Architect představuje...

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect v regionech

TV Architect v regionech

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl
Zavřít reklamu