ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Zprávy a aktuality Festival světové architektury 2017 v Berlíně

Festival světové architektury 2017 v Berlíně

Festival světové architektury 2017 v Berlíně
16. 11. 2017 / Autor: Nina Fibigerová

Na zahájení Festival světové architektury 2017 (World Architecture Festival 2017) se do berlínské Areny sjely ve středu více než dvě tisícovky architektů. Tým TV Architect je v dějišti největšího mezinárodního architektonického svátku na světě od prvního okamžiku a filmuje a monitoruje dění, abychom mohli našim divákům nabídnout aktuální novinky. Účastníkům festivalu se první den představila část vítězných projektů. Nejvyšší ohodnocení si odnesla velmi různorodá skupina dokončených i budoucích projektů od plovoucího muzea na vrcholu hory přes dřevěný úsměv z Londýna až po tureckou mlékárnu a palestinské muzeum.

Eriksson Funures + Leandro V. Locsin Partners si odnesli hlavní cenu v kategorii dokončených komunálních a společenských budov (Completed buildings - Civic and Community) za projekt Streetlight Tagpuro na Filipínách. Jedná se o přestavbu sídla nevládní organizace Streetlight, sirotčince a studijního centra, které smetl tajfun v roce 2013.

Plovoucí muzeum v kyperské Nikózii od Pilbrow & Partners zvítězilo v kategorii budoucích projektů nováčků v soutěži (Future projects - Competition Entries). Muzeum, navržené jako plovoucí plošina na vrcholu hory, nabízí nádherné výhledy a chrání archeologické naleziště vespod.

Vápencem obložené muzeum v Palestině podle návrhu studia Heneghan Peng Architects, které stojí v kampusu Univerzity Beret blízko Ramalláhu na Západním břehu Jordánu, obsadilo první místo v kategorii dokončených kulturních budov (Culture – Completed buildings). Muzeum, které vzniklo v místě, jež porota nazvala „křehkým terénem“ pro architekty, neobsahuje žádné umělecké sbírky. „Tak jako místo a kultura, jichž je součástí, i tato budova si časem nalezne své poslání,“ řekli o muzeu členové poroty.     

Široký dřevěný úsměv zvítězil v kategorii Expozice – dokončené objekty (Display – Completed buildings). „The Smile“ (Úsměv), dočasná působivá instalace Alison Brooks Architects, byla navržena pro Design Festival v Londýně. Porotci ocenili dřevěnou skulpturu jako malý objekt s velkým dopadem.

Sanjay Puri Architects zvítězili v kategorii Infrastruktura – budoucí projekty (Infrastructure – Future projects) s projektem The Bridge (Most) v Indii. Na soudce udělal dojem moderní přístup k místní tradiční výrobě cihel, na kterém je projekt založený.

Observatoř Sharjah Observatory studia 3deluxe Transdisciplinary Design získala hlavní cenu v kategorii experimentálních budoucích projektů (Future projects – Experimental). Projekt, navržený pro pouštní lokalitu na hranici národního parku Mleiha National Desert Park, by měl být schopen odolávat extrémnímu počasí a svým vzhledem napodobuje geometrii místních skal.

Budova konzulátu s ubytováním pro personál a školním komplexem (Consulate Building, Staff Housing & School Complex) v pakistánském Karáčí vyhrála v kategorii budoucích občanských staveb (Civic – Future projects). Porota se shodla na tom, že projekt by mohl „sloužit jako vzor nových a osvícenějších konzulárních typologií“.

Nejvyšší ceny si dále odnesli Magi Design Studio s projektem filantropického rehabilitačního centra Desa Semester, holandské studio Mark Koehler Architects za projekt Superlofts Houthaven a Tabanlioglu Architects, kteří soutěžili s projektem Bodrum Loft. Mezi dalšími porota ocenila také rekonstrukci zemětřesením zničené vesnice Guangmine podle projektu, který vznikl na China University v Hongkongu nebo projekt Co-op Kyosai Plaza v Tokiu od architektů z Viettel Offsite Studio. Cenu za dokončenou budovu v kategorii Výroba, Energie & Recyklace (Production, Energy & Recycling – Completed buildings) si odnesli Slash Architects a Arkizon Architects za projekt The Farm of 38° 30°, a tím výčet vynikajících projektů zdaleka nekončí.

Během čtvrtku se návštěvníci seznámili s další sadou vítězných projektů a večer WAF vyvrcholí třpytivou Gala večeří spojenou se slavnostní Awards Ceremony, kde budou vyhlášeni vítězové kategorií Světových staveb (World Building), Interiérů (Interior), Budoucích projektů (Future Project) a Krajiny roku (Landscape of the Year).

Podívejte se na rozhvory z akce.

Tobias Rosberg: Přemýšlím o funkci

Sigurd Larsen: Z problému se snažím vytěžit to pozitivní

 A mnohem více na našem kanálu Festival světové architektury 2017

Doporučené pořady

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše
Nový díl

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect v regionech

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl