ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Inovace a technologie Udržitelná architektura Summit v Praze přiblížil problematiku udržitelnosti v architektuře a stavebnictví

Summit v Praze přiblížil problematiku udržitelnosti v architektuře a stavebnictví

Summit v Praze přiblížil problematiku udržitelnosti v architektuře a stavebnictví
21. 9. 2023 / Autor: Štěpánka Šulanová

V Obecním domě v Praze se uskutečnil summit zaměřující se na udržitelnost v architektuře a stavebnictví. Pořadatelem byly skupina Saint-Gobain, Česká komora architektů a Sdružení pro architekturu a rozvoj. Ve třech panelech moderovaných diskuzí zástupci z řad architektů, developerů i politiků sdíleli své poznatky z realizovaných projektů se zaměřením na udržitelnost.

Generálním partnerem Summitu udržitelnosti v architektuře a stavebnictví byla nadnárodní skupina Saint-Gobain, která je průkopníkem v oblasti udržitelnosti ve stavebnictví. 

Inspirativní příklady udržitelných staveb v čase 

Na summitu mezi řečníky vystoupili například Mathew Wiggett, architekt a generální ředitel společnosti Valode & Pistre a Jan Schindler, architekt z ateliéru Schindler Seko architekti. Představili příklady udržitelných staveb, mezi které patří Saint-Gobain Tower v Paříži či DOCK in TWO v Praze. Společně se zamýšleli nad legislativou a postupem schvalování v České republice, nad tepelností budov se skleněnou fasádou a debatovali o zapracování nových budov do stávajících urbanistických celků. Řeč byla také o cirkulární ekonomice a jejím vlivu na udržitelné stavebnictví. 

Udržitelnost hraje v poslední době velkou roli při realizaci administrativních budov. Hodnocení projektu má z hlediska vlivu na životní prostředí stále větší důležitost. Firma, která to nebere při plánování v úvahu, tak může snadno přijít o peníze na další rozvoj. Zásadním vztahem pro každou stavbu je proto spolupráce investor - architekt – stavař - výrobce materiálů. „Tato spolupráce se posouvá směrem k udržitelnosti. Zájemci o nové prostory velice dbají na udržitelnost, tím pádem nám dávají možnost využívat nové technologie, postupy a zapracovávat do projektů enviromentální prvky,“ řekl architekt Jan Schindler.

Jak modularita mění tvar architektury

V dalším diskuzím panelu vystoupili architekti Viktorie Součková ze studia Bogle Architects, Lukáš Janáč ze studia YUAR a Ondřej Mundl ze studia CHYBIK + KRISTOF. Zamýšleli se nad využitím dřevěných konstrukcí ve výstavbě, využitelností modularity, životností modulů a jejich využitím i nad tím, jak mohou architekti podpořit udržitelnost. Společná diskuze zavedla řečníky také k otázce využití lokálních materiálů, jejich množství a dopravě na stavbu. V neposlední řadě se odborníci zabývali i změnou klimatu a přímým dopadem na architekturu. Ondřej Mundl zmínil projekt modulární vesnice a Lukáš Janáč představil projekt největší dřevostavby v České republice, tedy stavbu supermarketu ve Skutči.

Odborníci se shodli, že je zapotřebí určitých legislativních změn v českém stavebnictví, které povedou k udržitelnosti. „Změnit a upravit by se měla především legislativa, měla by být více podobná té, která je v okolních zemích. Jedná se o urychlení povolovacího systému či možnost stavět dřevostavby vyšší než 11 metrů. Udržitelnost by měla být důležitější než razítka,“ řekla architektka Viktorie Součková.

Jedním z důležitých témat byla také modularita a její využití ve stavebnictví a architektuře. „Modularita je jedním z účinných nástrojů, jak stavět udržitelně. Jedná se totiž o rychlý a suchý proces, který nám do budoucna dává možnost přetvořit objekt v čase. Modulární architektura dovoluje změnit dispozice i funkci stavby,“ řekl architekt Ondřej Mundl.

Summity věnované architektuře a stavebnictví s účastí klíčových představitelů veřejného a soukromého sektoru se konají pravidelně již řadu let v reprezentativních prostorách pražského Obecního domu. Z letošního ročníku pro vás chystáme reportáž.

Mohlo by vás zajímat

Osobnosti
16 m 38 s

Jan Schindler a Ludvík Seko (Schindler Seko Architects)

Jan Schindler a Ludvík Seko se potkali už na talentových zkouškách na Fakultě architektury v Praze. Ačkoli se jejich cesty po studiu na krátko rozešly a každý šel čerpat zkušenosti do jiných ateliérů, osud tomu chtěl jinak, a tak společně v 90. letech založili svou první architektonickou kancelář. Mezi jejich pilotní projekty patřila například rekonstrukce a dostavba půdního prostoru u režiséra Jiřího Menzela. Od té doby ušlo jejich původně malé studio velký kus cesty a dnes se zaměřují na velké administrativní budovy, na projekt nové čtvrti na pražském Karlíně nebo na rekonstrukci Zengerovy trafostanice na Klárově.

Mohlo by vás zajímat

Osobnosti
14 m 06 s

Viktorie Součková

Architektka Viktorie Součková v roce 2000 absolvovala UMPRUM, kde byla studentkou u Evy Jiřičné. „Bylo to úžasné. Najednou se styl vyučování úplně změnil. Do té doby jsme vždy dostali zadání s parcelou, na kterou jsme museli navrhnout stavbu. S paní architektkou Jiřičnou to bylo více o přemýšlení,“ říká Součková, která měla pracovní zkušenosti již za studií, jelikož díky Evě Jiřičné začala v roce 1999 pracovat ve společnosti Foster + Partners v Londýně. Po návratu do Prahy dokončila diplomovou práci a posléze se znovu vrátila do Foster + Partners, kde prožila dalších sedm let.

Na léta studií vzpomíná takto: „Moje první volba byla geologie, ale pak přišel třeťák, čtvrťák na gymplu a už jsem se musela rozhodovat, kam dál,“ vzpomíná a pokračuje: „Bavilo mě kreslení a modelování věcí. Oba rodiče jsou navíc architekti.“ Po spolupráci s Foster + Partners se později přesunula do architektonického studia Bogle Architects.

Mohlo by vás zajímat

Moderní stavby
11 m 11 s

Nová dimenze modularity. Ve Vizovicích se otevřelo Vývojové inovační centrum modularity

Vývojové inovační centrum modularity představuje pokračování spolupráce společnosti KOMA MODULAR a architektonického studia Chybík+Krištof. Tento tandem společně v minulosti vytvořil například Český pavilon EXPO 2015 oceněný bronzovou medailí za architekturu, City moduly a třeba i Manifesto Market na pražském Smíchově. Ve Vizovicích přicházejí s novou vizí modulární architektury.

Doporučené pořady

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect v regionech

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl