ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Stavba multifunkční haly v Brně je o krok blíže realizaci

Stavba multifunkční haly v Brně je o krok blíže realizaci

Stavba multifunkční haly v Brně je o krok blíže realizaci
20. 1. 2023 / Autor: Zdroj: www.arenabrno.cz

Již čtyři roky se v Brně intenzivně mluví o výstavbě nové multifunkční haly. Ta má vzniknout v areálu společnosti Veletrhy Brno a poskytne městu to největší a nejmodernější zázemí pro pořádání sportovních, kulturních a kongresových akcí. Nyní primátorka a zástupci vybraného zhotovitele podepsali smlouvu.  

Výstavba patří k největším strategickým projektům města Brna. Hala by měla nabídnout kapacitu až 13 300 míst. Současně město vybuduje zhruba 1 300 parkovacích stání. Vybudovány mají být také komunikace nebo inženýrské sítě.

„Chceme vybudovat multifunkční nadregionální areál, který nabídne špičkové podmínky pro pořádání kulturních, sportovních, veletržních a kongresových akcí na mezinárodní úrovni. Má-li být Brno moderním a atraktivním městem, musíme být schopni využít příležitost, že jsme se dostali tak daleko a že je stavba velmi dobře připravena. Dnešní slavnostní podpis chápu jako deklaraci našeho zájmu v projektu nadále pokračovat,“ řekla primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Stavební práce budou zahájeny až na základě výzvy města Brna v návaznosti na schválení finanční podpory Evropskou komisí, které se předpokládá v první polovině letošního roku. V případě, že by nebyla schválena, může město smlouvu jednostranně ukončit bez sankcí. Pokud stavba začne, na realizaci má vybraná firma lhůtu 30 měsíců od předání staveniště. Stavbu multifunkční haly, bude-li zahájena, bude financovat především ARENA BRNO a město Brno.

Stavba tak rozsáhlé multifunkční arény je velkým zásahem do městské infrastruktury, a tak s sebou přináší další navazující projekty a investice. „Na výstavbu multifunkční arény navazují i další práce. Dojde tak k rekultivaci velkého území v blízkosti centra, a tudíž i k masivnímu rozvoji této části města. Aktuálně například Ředitelství silnic a dálnic oznámilo, že vybralo zhotovitele velkého městského okruhu na úseku Bauerova a počítá se zahájením prací se začátkem stavební sezony. Jde o úpravy kilometrového úseku, které zlepší bezpečnost a umožní dopravní napojení haly, proto se na investici podílí i město. Dopravní podnik pak pokračuje v přípravě stavby tramvajové smyčky v blízkém dopravním uzlu Lipová,“ připomněl radní města Brna pro dopravu a předseda představenstva ARENY BRNO Petr Kratochvíl.

Brnu chybí hala pro sportovní a kulturní události, která by dokázala přivítat více než 10 000 návštěvníků. Nová budova by měla nabídnout multifunkční využití pro sporty, kulturu, kongresy a eventy. Její variabilní uspořádání je navrženo pro různé typy sportů, konat by se zde mohla utkání na světové úrovni.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Sportovní hala v Modřicích zabodovala v prestižní soutěži Grand Prix Architektů

Zapadá do okolí a má vše, co správná stavba podobného tipu mít má. Na tom se shodla pětičlenná mezinárodní porota. Sportovní hala v Benešově ulici v Modřicích se snaží výrazně nepřevyšovat okolní zástavbu. Díky svým dispozicím má také stavba potenciál stát se komunitním centrem. Vypadá solidně, vážně a zároveň vzbuzuje klid.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Moderní sportovní architektura: Které stavby jsou u nás zajímavé?

Novodobé dějiny sportu jsou velkým tématem. Sport sehrává v životě moderního člověka, ať už se mu věnuje aktivně, anebo jen jako fanoušek, důležitou roli. Ke sportu patří ale i jeho umělecké ztvárňování a také stavby, které slouží jeho provozu. 

Mohlo by vás zajímat

Kategorie
14 m 59 s

Architekt David Průša, Platforma architekti

Platforma architekti je tým architektů, stavebních inženýrů, grafiků, designerů a dalších odborníků založený v roce 2005 v Ostravě.  U zrodu společnosti stáli architekti David Průša a Oldřich Bajger a také scénograf Radomír Otýpka. Původní název Platforma Ostrava se roku 2012 změnil spolu se sídlem společnosti na Platforma architekti. V současné době má ateliér sídlo v Brně. V portfoliu lze najít široké spektrum návrhů od urbanistických studií přes administrativní a bytové budovy, rodinné domy až po sportovní, zdravotnické či kulturní objekty.

Doporučené pořady

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše
Nový díl

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect v regionech

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl