Odebírat novinky
Úvod Zprávy a aktuality Z pera architektů: podzemní chodba spojuje objekt se školou

Z pera architektů: podzemní chodba spojuje objekt se školou

Z pera architektů: podzemní chodba spojuje objekt se školou
16. 7. 2020 / Autor: Romana Landová. Objekt má ambici a potenciál stát se i centrem komunitním. Foto: Bod architekti

Ateliér Bod architekti v roce 2015 vyhrál architektonickou soutěž na sportovní halu v Modřicích u Brna. V nedávné době byl projekt dokončen. „Objekt sportovní haly má ambici a potenciál stát se i centrem komunitním. Architektura domu by proto měla vyjadřovat solidnost, vážnost a vzbuzovat klid. To od takového domu bude pravděpodobně očekávat i veřejnost,“ myslí si architekti.

Měřítko městské struktury města Modřice není příliš velké. Domy v Benešově ulici jsou jednopodlažní, dvojpodlažní zcela výjimečně trojpodlažní. Nový objekt sportovní haly ctí tento princip i přesto, že má výšku v rozmezí 9 – 11 metrů, což odpovídá velikosti trojpodlažního domu. Objekt má ambici a potenciál stát se i centrem komunitním.

Původní objekt – dnešní restauraci vnímá ateliér jako historickou vrstvu, která je pro území kvalitou. „Paměť místa je něco, co má vysokou hodnotu i když těžko kvantifikovatelnou. Obyvatelé se často jen velmi těžko vyrovnávají s demolicí takových objektů, naopak vnímají tato místa jako něco původního, neměnného a uklidňujícího,“ píše se v dokumentu, který má redakce k dispozici.

Prosklená střecha

Interiér domu je komponován tak, aby měl případný návštěvník prostorový zážitek a v objektu se orientoval intuitivně. Suterénní prostory slouží převážně pro šatny k velké hale a bazénu. Průhledy do hlavní sportovní haly z foyer vedou příchozí na tribunu, cestou míjejí prosklenou stěnu oddělující tribunu a posilovnu.

Podlaha haly a akustické obložení stěn je dubové, stěny jsou z pohledového betonu a podhled světlíků je akusticky upraven. Přístupový ochoz na tribunu má prosklenou střechu, která prosvětlí částečně i halu a přisvětluje skrze prosklenou stěnu posilovnu. Osvětlení velké haly a zrcadlového sálu je řešeno formou stropních světlíků. Sportovní hala je propojena se sousedící základní školou podzemní chodbou.

Ulice se stromy

Nosnou konstrukci domu tvoří železobetonový monolit, který zůstává z velké části z interiéru pohledový. Nosná konstrukce světlíků je ocelová, průvlaky v hale betonové lité. Střecha novostavby haly je plechová, tónovaná v barvě omítky. Střecha původního objektu je z pálených tašek – „brněnek“. Nízká část se šatnami, posilovnou a bazénem má plochou střechu a je pokryta zelení.  

Mezi halou a školou vznikla nová ulice se stromy a parkováním pro návštěvníky dlážděná tvárnicemi, které umožní prorůstání trávy. U stávajících kurtů vznikla dvě nová hřiště, jedno víceúčelové, které je v zimním období možné přeměnit na ledovou plochu a jedno antukové pro trénování nohejbalu. Velké stromy u zahrádky restaurace zůstaly zachovány a v letních měsících tvoří velmi příjemný prostor pro trávení volného času. V tomto místě se nyní buduje také venkovní taneční parket a dětské hřiště.

Psali jsme také:

Máslovice mají obecní hospodu, autory jsou Bod Architekti

Z pera architektů: velkoformátová francouzská okna či využití svahu s terénním zlomem

Hledáte inspiraci pro bydlení?

Při poskytování služeb nám pomáhají cookies. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas. Více informací.
Publikování nebo další šíření obsahu serveru TVarchitect.com je bez písemného souhlasu společnosti Living Media s.r.o. zakázáno.
Orgánem dohledu nad poskytováním audiovizuálních mediálních služeb na vyžádání je Rada pro rozhlasové a televizní vysílání.
© 2020 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl