ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Stavba multifunkční haly v Brně je o krok blíže realizaci

Stavba multifunkční haly v Brně je o krok blíže realizaci

Stavba multifunkční haly v Brně je o krok blíže realizaci
20. 1. 2023 / Autor: Zdroj: www.arenabrno.cz

Již čtyři roky se v Brně intenzivně mluví o výstavbě nové multifunkční haly. Ta má vzniknout v areálu společnosti Veletrhy Brno a poskytne městu to největší a nejmodernější zázemí pro pořádání sportovních, kulturních a kongresových akcí. Nyní primátorka a zástupci vybraného zhotovitele podepsali smlouvu.  

Výstavba patří k největším strategickým projektům města Brna. Hala by měla nabídnout kapacitu až 13 300 míst. Současně město vybuduje zhruba 1 300 parkovacích stání. Vybudovány mají být také komunikace nebo inženýrské sítě.

„Chceme vybudovat multifunkční nadregionální areál, který nabídne špičkové podmínky pro pořádání kulturních, sportovních, veletržních a kongresových akcí na mezinárodní úrovni. Má-li být Brno moderním a atraktivním městem, musíme být schopni využít příležitost, že jsme se dostali tak daleko a že je stavba velmi dobře připravena. Dnešní slavnostní podpis chápu jako deklaraci našeho zájmu v projektu nadále pokračovat,“ řekla primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Stavební práce budou zahájeny až na základě výzvy města Brna v návaznosti na schválení finanční podpory Evropskou komisí, které se předpokládá v první polovině letošního roku. V případě, že by nebyla schválena, může město smlouvu jednostranně ukončit bez sankcí. Pokud stavba začne, na realizaci má vybraná firma lhůtu 30 měsíců od předání staveniště. Stavbu multifunkční haly, bude-li zahájena, bude financovat především ARENA BRNO a město Brno.

Stavba tak rozsáhlé multifunkční arény je velkým zásahem do městské infrastruktury, a tak s sebou přináší další navazující projekty a investice. „Na výstavbu multifunkční arény navazují i další práce. Dojde tak k rekultivaci velkého území v blízkosti centra, a tudíž i k masivnímu rozvoji této části města. Aktuálně například Ředitelství silnic a dálnic oznámilo, že vybralo zhotovitele velkého městského okruhu na úseku Bauerova a počítá se zahájením prací se začátkem stavební sezony. Jde o úpravy kilometrového úseku, které zlepší bezpečnost a umožní dopravní napojení haly, proto se na investici podílí i město. Dopravní podnik pak pokračuje v přípravě stavby tramvajové smyčky v blízkém dopravním uzlu Lipová,“ připomněl radní města Brna pro dopravu a předseda představenstva ARENY BRNO Petr Kratochvíl.

Brnu chybí hala pro sportovní a kulturní události, která by dokázala přivítat více než 10 000 návštěvníků. Nová budova by měla nabídnout multifunkční využití pro sporty, kulturu, kongresy a eventy. Její variabilní uspořádání je navrženo pro různé typy sportů, konat by se zde mohla utkání na světové úrovni.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Sportovní hala v Modřicích zabodovala v prestižní soutěži Grand Prix Architektů

Zapadá do okolí a má vše, co správná stavba podobného tipu mít má. Na tom se shodla pětičlenná mezinárodní porota. Sportovní hala v Benešově ulici v Modřicích se snaží výrazně nepřevyšovat okolní zástavbu. Díky svým dispozicím má také stavba potenciál stát se komunitním centrem. Vypadá solidně, vážně a zároveň vzbuzuje klid.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Moderní sportovní architektura: Které stavby jsou u nás zajímavé?

Novodobé dějiny sportu jsou velkým tématem. Sport sehrává v životě moderního člověka, ať už se mu věnuje aktivně, anebo jen jako fanoušek, důležitou roli. Ke sportu patří ale i jeho umělecké ztvárňování a také stavby, které slouží jeho provozu. 

Mohlo by vás zajímat

Kategorie
14 m 59 s

Architekt David Průša, Platforma architekti

Platforma architekti je tým architektů, stavebních inženýrů, grafiků, designerů a dalších odborníků založený v roce 2005 v Ostravě.  U zrodu společnosti stáli architekti David Průša a Oldřich Bajger a také scénograf Radomír Otýpka. Původní název Platforma Ostrava se roku 2012 změnil spolu se sídlem společnosti na Platforma architekti. V současné době má ateliér sídlo v Brně. V portfoliu lze najít široké spektrum návrhů od urbanistických studií přes administrativní a bytové budovy, rodinné domy až po sportovní, zdravotnické či kulturní objekty.

Doporučené pořady

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl