ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Města a urbanismus Šťastný Hlavák! Pražské hlavní nádraží a Vrchlického sady propojí dřevěná střešní konstrukce

Šťastný Hlavák! Pražské hlavní nádraží a Vrchlického sady propojí dřevěná střešní konstrukce

Šťastný Hlavák! Pražské hlavní nádraží a Vrchlického sady propojí dřevěná střešní konstrukce
29. 11. 2023 / Autor: Štěpánka Šulanová

Vítězem soutěžního dialogu na úpravu území hlavního nádraží v Praze je dánské studio Henning Larsen Architects. Projekt nese název Šťastný Hlavák a jeho cílem je přirozeně propojit Vrchlického sady, odbavovací halu, novou tramvajovou zastávku přímo před nádražím a historickou Fantovu budovu. Dominantou návrhu je dřevěná střešní konstrukce.

Ateliér Henning Larsen Architects je součástí dánské skupiny Ramboll a v oblasti komplexních urbanistických návrhů patří mezi světové lídry. Vítězný návrh klade důraz na udržitelnost, mikromobilitu a navrácení života do Vrchlického sadů. Projekt zároveň rozdělil Vrchlického sady na tři části – kulturní zónu, nádražní náměstí a zónu pro doplňkové aktivity. Toto rozdělení by mělo celé území udělat přehlednější a najde se zde prostor i pro pořádání společenských akcí.

„Spolupráce se zadavateli byla v rámci soutěžního dialogu od začátku až po proces navrhování skvělá a myslíme, že výsledek mluví sám za sebe. Jsme proto hrdí, že můžeme představit novou bránu do města, která bude srdečně vítat jeho obyvatele i návštěvníky. Krása zadání spočívala v jeho holistické povaze, která nás vyzývala k propojení jednotlivých oblastí do soudržného celku. Společně jsme se snažili co nejlépe propojit městský prostor a vytvořit jednotné a funkční místo. Díky této vizi jsme vytvořili návrh, který ctí hodnoty Fantovy budovy, odbavovací haly a propojuje je s parkem. Naší ambicí je, aby nové nádraží bylo nejen udržitelným a funkčním centrem mobility, ale aby se zároveň stalo součástí každodenního života lidí a místem, kde se budou setkávat a trávit čas. Jsme rádi, že můžeme přispět k rozvoji Prahy,“ uvedl Jacob Kurek, ředitel pro globální trh z Henning Larsen.

Šťastný Hlavák architektonicky a urbanisticky řeší současnou problematiku celého území jako celku.

„Návrh studia Henning Larsen Architects precizně identifikuje současné problémy celého území a přináší na ně odpověď. Hodnotící komisi zaujala harmonie mezi architekturou, urbanismem, krajinářstvím a dopravou, což má potenciál přinést cestujícím a obyvatelům Prahy mnohem transparentnější prostor, který pro ně bude příjemnější a pohodlnější. Ačkoli se návrh zdá poměrně radikální, dobře se vypořádal s prostorem nacházejícím se v pražské památkové rezervaci. Zachovává historické architektonické prvky, které dále rozvíjí, a zároveň počítá s obnovením a oživením prostoru před Fantovou budovou,“ přibližuje přínosy návrhu předseda Hodnotící komise Jaroslav Wertig.

Podle hodnocení poroty návrh otevírá a prosvětluje odbavovací halu a zlepšuje přehlednost a plynulost pohybu cestujících v ní, což halu i park připraví na očekávaný nárůst počtu cestujících v dalších desetiletích.

„Vítězný tým reaguje na potřebu modernizovat odbavovací halu hlavního nádraží a připravit ji pro budoucnost. Zároveň ji přirozeně propojuje s prostorem parku a plánované tramvajové trati přímo před budovou se zachováním respektu k prostředí, kde se hala nachází. Co mě na návrhu zaujalo nejvíce, je komfortní propojení s Fantovou budovou. Věřím, že se tak znovu dočká své slávy a stane se opět využívanou součástí komplexu hlavního nádraží v Praze,“ komentuje plánované změny Jiří Svoboda, generální ředitel Správy Železnic.

Nové řešení bude navíc při cestě do dalších frekventovaných míst, jako je například Masarykovo nádraží, které rovněž projde modernizací a bude spojnicí s pražským letištěm.

„Na návrhu dánského ateliéru oceňuji především to, že nejlépe řeší problémy a výzvy daného místa. Dnes neoblíbené místo Pražanů mění v živý park a důstojnou vstupní bránu do města. Zároveň se však nebojí přiznat, že park kvůli nárůstu počtu cestujících bude mnohem intenzivněji využíván a přizpůsobuje tomu například cesty pro chodce. Navíc doplňuje řadu nových a pro návštěvníky atraktivních prvků jako vodní prvky nebo venkovní kavárny. S citem zachovává ikonické prvky řešení původního autorského týmů a přenáší je do moderního veřejného prostoru 21. století, na který budeme moct být hrdí. Vzniklo tak unikátní řešení, které elegantně a efektivně propojuje odbavovací halu s přilehlým parkem,“ popisuje Petr Hlaváček, náměstek primátora hl. m. Prahy pro územní rozvoj.

Nyní bude následovat podpis smluv a dopracování studie, které bude vycházet z požadavků zadavatelů i z názoru veřejnosti. Participace proběhne na přelomu letošního a příštího roku. Stavět by se mohlo začít v roce 2028.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Nové budovy Letiště Václava Havla Praha navrhne nizozemský ateliér

Tři nové letištní objekty navrhne nizozemské studio MVRDV ve spolupráci se společností NACO (Netherlands Airport Consultants). Ateliér zvítězil v architektonické soutěži, kterou vyhlásilo Letiště Praha. Cílem návrhu bylo rozšířit Terminál 1 o novou budovu, kde bude centrální bezpečnostní kontrola, nové obchody i VIP salonky. Vzniknout má také nová budova s hotelem, konferenčním centrem a parkovištěm.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Podobu budovaného Dvoreckého mostu doplní neokubistické sochy od Krištofa Kintery

Chystaný Dvorecký most doplní zajímavé prvky. Jednat se má o sochy, vodní prvky i speciální osvětlení. Nákup sochařských objektů schválili radní. Dokončení spojnice mezi Podolím a Zlíchovem pro MHD, cyklisty a chodce se očekává v listopadu 2025.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Pařížská ulice v centru Prahy se opět zapsala na seznam nejdražších ulic světa

Dvacet nejdražších nákupních ulic světa a mezi nimi i pražská Pařížská. V žebříčku, který se každoročně sestavuje podle výše nájemného, se tato ulice neobjevila poprvé, tentokrát zaujmula 19. místo. Nejdražší ulicí na světě je už po několikáté za sebou horní část Páté Avenue v New Yorku.

Doporučené pořady

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše
Nový díl

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect v regionech

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl