ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Města a urbanismus Šťastný Hlavák! Pražské hlavní nádraží a Vrchlického sady propojí dřevěná střešní konstrukce

Šťastný Hlavák! Pražské hlavní nádraží a Vrchlického sady propojí dřevěná střešní konstrukce

Šťastný Hlavák! Pražské hlavní nádraží a Vrchlického sady propojí dřevěná střešní konstrukce
29. 11. 2023 / Autor: Štěpánka Šulanová

Vítězem soutěžního dialogu na úpravu území hlavního nádraží v Praze je dánské studio Henning Larsen Architects. Projekt nese název Šťastný Hlavák a jeho cílem je přirozeně propojit Vrchlického sady, odbavovací halu, novou tramvajovou zastávku přímo před nádražím a historickou Fantovu budovu. Dominantou návrhu je dřevěná střešní konstrukce.

Ateliér Henning Larsen Architects je součástí dánské skupiny Ramboll a v oblasti komplexních urbanistických návrhů patří mezi světové lídry. Vítězný návrh klade důraz na udržitelnost, mikromobilitu a navrácení života do Vrchlického sadů. Projekt zároveň rozdělil Vrchlického sady na tři části – kulturní zónu, nádražní náměstí a zónu pro doplňkové aktivity. Toto rozdělení by mělo celé území udělat přehlednější a najde se zde prostor i pro pořádání společenských akcí.

„Spolupráce se zadavateli byla v rámci soutěžního dialogu od začátku až po proces navrhování skvělá a myslíme, že výsledek mluví sám za sebe. Jsme proto hrdí, že můžeme představit novou bránu do města, která bude srdečně vítat jeho obyvatele i návštěvníky. Krása zadání spočívala v jeho holistické povaze, která nás vyzývala k propojení jednotlivých oblastí do soudržného celku. Společně jsme se snažili co nejlépe propojit městský prostor a vytvořit jednotné a funkční místo. Díky této vizi jsme vytvořili návrh, který ctí hodnoty Fantovy budovy, odbavovací haly a propojuje je s parkem. Naší ambicí je, aby nové nádraží bylo nejen udržitelným a funkčním centrem mobility, ale aby se zároveň stalo součástí každodenního života lidí a místem, kde se budou setkávat a trávit čas. Jsme rádi, že můžeme přispět k rozvoji Prahy,“ uvedl Jacob Kurek, ředitel pro globální trh z Henning Larsen.

Šťastný Hlavák architektonicky a urbanisticky řeší současnou problematiku celého území jako celku.

„Návrh studia Henning Larsen Architects precizně identifikuje současné problémy celého území a přináší na ně odpověď. Hodnotící komisi zaujala harmonie mezi architekturou, urbanismem, krajinářstvím a dopravou, což má potenciál přinést cestujícím a obyvatelům Prahy mnohem transparentnější prostor, který pro ně bude příjemnější a pohodlnější. Ačkoli se návrh zdá poměrně radikální, dobře se vypořádal s prostorem nacházejícím se v pražské památkové rezervaci. Zachovává historické architektonické prvky, které dále rozvíjí, a zároveň počítá s obnovením a oživením prostoru před Fantovou budovou,“ přibližuje přínosy návrhu předseda Hodnotící komise Jaroslav Wertig.

Podle hodnocení poroty návrh otevírá a prosvětluje odbavovací halu a zlepšuje přehlednost a plynulost pohybu cestujících v ní, což halu i park připraví na očekávaný nárůst počtu cestujících v dalších desetiletích.

„Vítězný tým reaguje na potřebu modernizovat odbavovací halu hlavního nádraží a připravit ji pro budoucnost. Zároveň ji přirozeně propojuje s prostorem parku a plánované tramvajové trati přímo před budovou se zachováním respektu k prostředí, kde se hala nachází. Co mě na návrhu zaujalo nejvíce, je komfortní propojení s Fantovou budovou. Věřím, že se tak znovu dočká své slávy a stane se opět využívanou součástí komplexu hlavního nádraží v Praze,“ komentuje plánované změny Jiří Svoboda, generální ředitel Správy Železnic.

Nové řešení bude navíc při cestě do dalších frekventovaných míst, jako je například Masarykovo nádraží, které rovněž projde modernizací a bude spojnicí s pražským letištěm.

„Na návrhu dánského ateliéru oceňuji především to, že nejlépe řeší problémy a výzvy daného místa. Dnes neoblíbené místo Pražanů mění v živý park a důstojnou vstupní bránu do města. Zároveň se však nebojí přiznat, že park kvůli nárůstu počtu cestujících bude mnohem intenzivněji využíván a přizpůsobuje tomu například cesty pro chodce. Navíc doplňuje řadu nových a pro návštěvníky atraktivních prvků jako vodní prvky nebo venkovní kavárny. S citem zachovává ikonické prvky řešení původního autorského týmů a přenáší je do moderního veřejného prostoru 21. století, na který budeme moct být hrdí. Vzniklo tak unikátní řešení, které elegantně a efektivně propojuje odbavovací halu s přilehlým parkem,“ popisuje Petr Hlaváček, náměstek primátora hl. m. Prahy pro územní rozvoj.

Nyní bude následovat podpis smluv a dopracování studie, které bude vycházet z požadavků zadavatelů i z názoru veřejnosti. Participace proběhne na přelomu letošního a příštího roku. Stavět by se mohlo začít v roce 2028.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Nové budovy Letiště Václava Havla Praha navrhne nizozemský ateliér

Tři nové letištní objekty navrhne nizozemské studio MVRDV ve spolupráci se společností NACO (Netherlands Airport Consultants). Ateliér zvítězil v architektonické soutěži, kterou vyhlásilo Letiště Praha. Cílem návrhu bylo rozšířit Terminál 1 o novou budovu, kde bude centrální bezpečnostní kontrola, nové obchody i VIP salonky. Vzniknout má také nová budova s hotelem, konferenčním centrem a parkovištěm.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Podobu budovaného Dvoreckého mostu doplní neokubistické sochy od Krištofa Kintery

Chystaný Dvorecký most doplní zajímavé prvky. Jednat se má o sochy, vodní prvky i speciální osvětlení. Nákup sochařských objektů schválili radní. Dokončení spojnice mezi Podolím a Zlíchovem pro MHD, cyklisty a chodce se očekává v listopadu 2025.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Pařížská ulice v centru Prahy se opět zapsala na seznam nejdražších ulic světa

Dvacet nejdražších nákupních ulic světa a mezi nimi i pražská Pařížská. V žebříčku, který se každoročně sestavuje podle výše nájemného, se tato ulice neobjevila poprvé, tentokrát zaujmula 19. místo. Nejdražší ulicí na světě je už po několikáté za sebou horní část Páté Avenue v New Yorku.

Doporučené pořady

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

TV Architect představuje...

TV Architect představuje...

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect v regionech

TV Architect v regionech

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl
Zavřít reklamu