ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Zprávy a aktuality Společný podnik Dopravního podniku a Penty se odkládá. Koalici prý chybí hlasy

Společný podnik Dopravního podniku a Penty se odkládá. Koalici prý chybí hlasy

Společný podnik Dopravního podniku a Penty se odkládá. Koalici prý chybí hlasy
17. 7. 2018 / Autor: Dopravní podnik hlavního města Prahy Popisek: Vizualizace jedné ze stanic metra linky D
#metro D
další

Náměstek primátorky pro dopravu Petr Dolínek stáhl z dnešního programu pražské rady plán na vytvoření tzv. joint venture neboli společného podniku dopravního podniku (DPP) a společnosti Penta. Plán se týkal výkupu pozemků a rozvoje okolí stanic chystané linky metra D.

Plán kritizovali zástupci Trojkoalice, podle kterých je pro město riskantní a navíc zbytečný, jelikož právě schvalovaná novela zákona výkup pozemků usnadní. Vedení města chce údajně počkat na analýzu dopadů nové legislativy. Dolínek pouze uvedl, že požádal DPP o doplnění podkladů.

Rada hlavního města je zároveň valnou hromadou městských společností, tedy i DPP. Vytvoření dceřiné společnosti tak podléhá schválení radních. Celkové nastavení podniku je nicméně v režii vedení DPP.

Cíle společného podniku

Cílem společného podniku má být co nejrychleji vykoupit pozemky potřebné pro výstavbu. Podle dostupných informací má mít Penta v podniku většinový podíl padesát jedna procent, takže nebude nutné se při výkupu pozemků řídit pravidly, jež musí dodržovat veřejné subjekty. Společný podnik má zároveň těžit z finančního zhodnocení pozemků přilehlých k novým stanicím, a pokrýt tak část nákladů na výstavbu.

Podle Trojkoalice by nastavení podniku v podobě, v jaké jej představil DPP, nebylo zárukou dostatečné veřejné kontroly a transparentnosti. Podle právničky Hany Martvanové by mohl být podnik pro město ztrátový. DPP i Penta námitky odmítají.

Obcházení 2018

Sněmovna nedávno schválila novelu zákona, která zařazuje metro D do seznamu staveb, pro které je možné využít takzvané mezitímní rozhodnutí. To bude znamenat, že stavba by mohla začít a pokračovat nezávisle na sporu o výši náhrady za pozemek. Vyvlastnitel by po splnění podmínek požádal o toto rozhodnutí, úřad by v prvním kroku dovolil zahájit stavební práce a v druhém kroku by se řešil případný spor o výši náhrady. V případě, že dojde ke schválení horní komorou a podpisu prezidenta by novela mohla začít platit ještě letos.

Podle náměstkyně primátorky Petry Kolínské je v této situaci zbytečné schvalovat společný podnik, když hlavním argumentem pro jeho vytvoření je právě snazší výkup pozemků. Dolínek i primátorka Adriana Krnáčová v minulosti uvedli, že DPP zpracovává analýzu vlivu novely na přípravu stavby metra D a že na ni před schválením podniku počkají.

Obchodní vztahy nebo absence hlasů?

Přestože to Dolínek přímo nepotvrdil, podle něj jde o důvěrné obchodní vztahy DPP a městské rady jeho valné hromady společnosti. Uvedl pouze, že požádal podnik o doplnění podkladů.

Náměstkyně primátorky tvrdí, že jde pouze o zástupné důvody. „Podle mě hlavní důvod, proč to dneska bylo staženo, je to, že na to neměla koalice hlasy. Zkrátka někteří radní z ANO a ze sociální demokracie řekli, že pro to nebudou hlasovat, a budou teď podle mě vystaveni brutálnímu tlaku, aby se to v uvozovkách neopakovalo," řekla.

Metro D má odlehčit trase C a propojit sídliště na jihu Prahy s městským centrem. V první fázi výstavby má vzniknout úsek Pankrác - Olbrachtova. Následně bude stavba prodloužena do plánované zastávky Nové Dvory a pak do konečné Depo Písnice. Kromě úseku z Pankráce do Písnice má vést metro D také z Pankráce na náměstí Míru.

O stavbě této části trasy se zatím nerozhoduje. Na nové lince budou jezdit vlaky bez řidiče. Koncem letošního roku mají začít první průzkumné práce. O problematice metra D jsme psali také v článku Metro D se vrací do územního plánu

ČTK, nyv

Doporučené pořady

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl