ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Inovace a technologie Digitalizace stavebnictví pomůže odbourat současné problémy při realizaci projektu

Digitalizace stavebnictví pomůže odbourat současné problémy při realizaci projektu

Digitalizace stavebnictví pomůže odbourat současné problémy při realizaci projektu
26. 4. 2022 / Autor: Štěpánka Šulanová

České stavebnictví se v poslední době potýká s mnoha problémy. Mezi ně patří například nedostatek pracovní síly, dramatický růst cen materiálů a v neposlední řadě i zpožděné dodávky. Hrozí tak zpožďování výstavby oproti původním plánům a současně investoři musí počítat s vyššími náklady. Tyto problémy rozhodně neodezní během několika týdnů, je třeba se naučit s dostupnými zdroji pracovat šetrně a efektivně pomocí moderních technologií zaměřených na výstavbu a správu nemovitostí.

Aktuální průzkum Českého statistického úřadu potvrzuje, že 31 % podnikatelů uvedlo jako hlavní bariéru růstu stavební produkce chybějící zaměstnance a dalších 20 % (tj. nejvíce v historii zjišťování) nedostatek materiálu či zařízení. K tomu přidejme ceny materiálových vstupů, jejichž index vloni meziročně vzrostl o 10,9 %, ale reálně některé komodity dosáhly i dvojnásobku své ceny před pandemií. Jedná se tak o skutečně nelehkou situaci, s níž se stavební a developerské společnosti musejí denně potýkat.

Stavebnictví dlouhodobě patří k oborům, které nejvíce odolávají digitalizaci. Důsledkem jsou časté chyby a kolize během výstavby, s nimiž souvisí nízká produktivita práce, a naopak vyšší spotřeba materiálu. Nakonec až 30 % staveb vyjde dráž, než se původně plánovalo.

Kromě dlouhodobých problémů však stavební trh v současnosti zažívá atmosféru nejistoty ohledně dalšího vývoje cen a dostupnosti materiálů a výrobků. Většina dodavatelů přitom avizovala další zdražení.

Digitalizace odvětví jako významný pomocník v těžkých časech

V současné době je proto potřeba hledat jednoduchá a efektivní řešení, jak zvýšit produktivitu. Podle odborníků nastal čas na systémovou změnu celého odvětví a větší možnost digitalizace. To by do stavebnictví přineslo vysokou kvalitu dokončených staveb a úspora financí i času. Příkladem softwearu, který zjednoduší řízení celého projektu jak po finanční, tak personální stránce je například Navigo3. Jedná se o nástroj, který usnadní plánování a řízení projektů tím, že dohlíží na práci zaměstnanců, termíny i fakturaci. Díky němu lze řídit jak malé, tak rozsáhlé projekty. Software v současné době využívají projektanti, architekti, inženýři i designeři, a to jak u nás, tak v zahraničí.

„Systém je pro všechny firmy, které můžeme nazvat projektově orientované. Používají ho architekti, projektanti, grafická studia či webová studia. Máme i řadu realizačních firem. Většinou jsou to společnosti, které něco projektují, mají drahé zaměstnance a spoustu různorodých zakázek,“ říká Petr Humlíček, zakladatel systému Navigo3.

Navigo3 je kombinace softwaru a metodiky. Firmám dokáže poradit, jak se co nejefektivněji vypořádat s každodenním provozem. Systém je zaměřený především na projektově orientované firmy, kterým hlídá jak finance, tak kapacity a zároveň dovede i delegovat pravomoci mezi jednotlivými zaměstnanci.

„V softwaru jsou dvě důležité věci. Nastavení firmy a její organizace a také hlídání každé věci, která se ve firmě děje v době samostatného projektu. Každý projekt musí mít nějaký plán a podle toho se dají poté doporučit další nástroje, které umožní projekt lépe uřídit,“ říká Petr Humlíček.

Výhodou tohoto systému je také to, že už v průběhu zakázky dovede systém upozornit uživatele na to, že daná zakázka by nemusela dopadnout dobře.

Navigo3 je cloudový informační systém nabízený jako služba. Zákazník tedy platí měsíční poplatek za používání a nemusí řešit většinu pořizovacích a provozních nákladů. Například cenu hardware, připojení k internetu nebo náklady na administrátora.

„Díky Navigo3 se nám povedlo dívat se dopředu, lépe jsme se začali orientovat ve finančním řízení,“ říká Ivo Šimek, ředitel společnosti AFRY CZ

TV Architect představuje - Petr Humlíček, zakladatel softwaru pro projektové řízení Navigo3

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl