ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Přístavby ze dřeva zvyšují kapacity českých škol

Přístavby ze dřeva zvyšují kapacity českých škol

Přístavby ze dřeva zvyšují kapacity českých škol
8. 5. 2023 / Autor: Štěpánka Šulanová

České školy se dlouhodobě potýkají s nedostačující kapacitou. Jako vhodné řešení se ukázala možnost přístaveb ze dřeva. Konkrétně z CLT panelů, jako tomu bylo například u základní školy ve Slatiňanech. Velkou výhodou je, že díky stavebnímu systému lze řešit krizi rychle a efektivně.

Mnoho školních budov v ČR, ale i v Evropě je víc než 40 let starých. Většina byla postavena před rokem 1976. Spoustu z nich bylo vybudováno narychlo v reakci na rostoucí populaci. Dočasné stavby se ale postupem času staly trvalými. Dnes velká část škol zoufale potřebuje rekonstrukci. Mnoho budov navíc nesplňuje aktuální standardy.

Rychlým a dlouhodobě udržitelným řešením by se mohly stát moderní dřevěné konstrukce. Například společnost Stora Enso poskytuje řešení pro snadnou a rychlou stavbu škol, ale i kanceláří a dalších budov.

Dřevostavby a jejich lehčí a pevnější nízkouhlíková konstrukce

Stavebnictví je zodpovědné za 37 % celosvětových emisí uhlíku. Jedním z řešení tohoto problému je udržitelná stavba ze dřeva. Stromy během svého životního cyklu absorbují oxid uhličitý a ukládají ho v podobě uhlíku. Když se nevytěží, začnou se časem rozpadat a uhlík uvolňovat zpět do atmosféry. Využitím dřeva na stavbě se tak dá zajistit dlouhodobé úložiště uhlíku.

Stavby ze dřeva jsou nejen udržitelnější a stejně dostupné jako ocel a beton, ale pomáhají také vytvářet lepší prostředí pro žáky. Bylo prokázáno, že mají pozitivní vliv nejen na zdraví a pohodu dětí, ale i na jejich studijní výsledky.

Společnost Stora Enso vyvinula jednoduché, dlouhodobě udržitelné a kvalitní řešení, které už nyní pomáhá řešit krizi s kapacitou škol v mnoha zemích. Stavební systém Sylva je soubor produktů na míru vyrobených pro daný projekt z masivního dřeva. Sylva zahrnuje všechny potřebné komponenty, jako jsou stěny, podlahy, stropy, schody, trámy, sloupy a další. Distributorem na českém trhu je společnost CLT Czechia.

V České republice z CLT panelů vyrostla přístavba základní školy ve Slatiňanech. Vznikly zde nové učebny, kabinety i sociální zázemí. Přiznané konstrukce z CLT panelů v učebnách i v ostatních prostorách působí příjemným uklidňujícím dojmem a podporují soustředění. „Tato přístavba je velmi zdařilá, konstrukce byla postavena do týdne a za půl roku bylo hotovo, třídy se mohou v současnosti využívat. Je to přírodní prostředí, které uklidňuje a pomáhá lépe se soustředit,“ prozradil Petr Jiříček, obchodní ředitel CLT CZECHIA.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

CLT panely pro rodinné domy i komerční objekty. Jaké jsou jejich vlastnosti a limity?

CLT panely, tedy “Cross Laminated Timber“, jsou výrobek z masivního dřeva zhotovený příčným slepením nejméně tří vrstev jednovrstvých lamelových desek. Tento produkt je u nás velice populární pro výstavbu rodinných domů nebo více účelových objektů. Konstrukci z CLT panelů ale lze uplatnit i pro ty nejsložitější stavební objekty s důrazem na vysokou estetickou kvalitu.

Mohlo by vás zajímat

Inovace a technologie
9 m 45 s

CLT panely od českého distributora CLT Czechia

CLT je název pro přírodní materiál s unikátními vlastnostmi. Jedním z českých distributorů je společnost CLT Czechia. V jejím čele stojí odborník na práci se dřevem Petr Jiříček. Ten se o zpracování dřeva zajímal takřka od malička. Umělecké truhlařině se věnoval na střední škole, poté se dřevem pracoval i na Vyšší odborné škole ve Volyni a své znalosti poté rozšířil i na Mendelově univerzitě při studiu oboru Stavby na bázi dřeva. Už při studiu začal pracovat ve společnosti na realizaci dřevostaveb, po letech se ale vydal vlastní cestou a aktuálně se věnuje rozšiřování CLT panelů na českém trhu.

Mohlo by vás zajímat

Inovace a technologie
14 m 34 s

CLT panely - materiál, který otevírá dveře výstavbě budoucnosti

Zkratka CLT znamená “Cross Laminated Timber“, tedy výrobek z masivního dřeva zhotovený příčným slepením nejméně tří vrstev jednovrstvých lamelových desek. Tento produkt je u nás velice populární pro výstavbu rodinných domů nebo více účelových objektů.

Mohlo by vás zajímat

Materiály, technologie a konstrukce
9 m 52 s

Rezidenční i komerční stavby z CLT panelů a pozvánka na školení používání tohoto materiálu

Stále více se u nás stává oblíbený konstrukční systém z CLT panelů. Ty jsou vyrobeny z křížem vrstvených dřevěných lamel. Systém se řadí do skupiny masivních dřevostaveb. Nosný systém stěny je tvořen v celé ploše dřevěným materiálem a na rozdíl od systému srubů a roubenek, které jsou typickými zástupci masivních dřevostaveb, vynikají CLT panely vysokou tvarovou stálostí. Tento konstrukční systém je vhodný nejen pro výstavbu rodinných domů, ale i pro výstavbu vícepodažních dřevostaveb. Jedním z českých distributorů je společnost CLT Czechia.

Doporučené pořady

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect v regionech

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl