ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Přeměna Smíchova pod taktovkou ateliéru A69. Co obyvatele Prahy čeká a nemine?

Přeměna Smíchova pod taktovkou ateliéru A69. Co obyvatele Prahy čeká a nemine?

Přeměna Smíchova pod taktovkou ateliéru A69. Co obyvatele Prahy čeká a nemine?
3. 6. 2019 / Autor: Ateliér A69 Popisek: Vizualizace nového Smíchovského nádraží

Okolí Smíchovského nádraží v Praze čekají velké změny. Co konkrétně se chystá a jak velké budou změny, nejen na to se TV Architect zeptala architektů z ateliéru A69, který bude mít přeměnu na starosti. Přinášíme exkluzivní rozhovor.

Proč vůbec k takové proměně musí dojít?

Změny této části Smíchova souvisejí s proměnou bývalého smíchovského karga na novou městskou čtvrť. Jakousi jižní hranici městského prostředí, za níž už je cítit periferie dnes představuje Knížecí. Teď dojde k posunu hranic a těžiště Smíchova na jih.

Jaké změny po realizaci nastanou?

Nejbližší změnou by měly být proměna Knížecí z autobusového nádraží na náměstí, Radlická ulice dostane východní uliční frontu. Radlická a vltavská strana Smíchova bude pro pěší více propojená živým městským parterem podél nejkomplexnějšího pražského terminálu. Bude svedena doprava z přednádražního prostoru Smíchovského nádraží, který i díky novému parteru získá městské parametry. 

Jaké změny nastanou v městské hromadné dopravě?

Dojde k tomu, že se v místě Smíchovského nádraží propojí až jedenáct médií veřejné hromadné dopravy. Bude tedy větší variabilita návazností. Z hlediska stávajících zvyků se až tolik nezmění. Stále bude možné nastupovat a vystupovat na MHD na Knížecí, jak jsou lidé zvyklí, ale nebudou tu už odstavy s čekajícími autobusy. Ty se posunou na novou konečnou, na Smíchovský terminál. V budoucnu by měl k systému MHD přibýt S-bahn a doprava po Vltavě.

Jaká je ústřední myšlenka (filosofie) návrhu této proměny?

Ústřední ambicí i metodou je propojování v jeho různých významech. Takže nejen propojení dnes od sebe izolovaných částí Prahy (Radlická, nábřeží Vltavy), ale i propojování veřejného zájmu s investicemi soukromých developerů, propojování záměrů jednotlivých provozovatelů dopravy. A věříme, že i propojení historického Smíchova s jeho budoucností.

Jaké nové budovy vzniknou?

Celý terminál je koncipovaný jako mozaika jednotlivých staveb, které mohou vznikat v různém sledu z různých investičních zdrojů. Dohromady jsou ale koordinovány tak, aby dávaly smysl a spoluvytvářely jeden funkční terminál. Zapojili jsme stávající stavby, jako historickou budovu nádraží, stavbu metra, doplnili jsme tzv. terminál Dobříšská s parkingem po tisíc aut a zázemím pro cyklisty, bariérový objekt v jižním křídle smíchovského nádraží odstiňující akustickou zátěž z autobusového terminálu a poskytující městský parter této části Nádražní ulice. Samostatnou stavbou je pak zastřešená platforma autobusového terminálu nad kolejištěm.

Nechali jste se inspirovat k návrhu přeměny nějakým zahraničním projektem?

Konkrétní příklad jsme nesledovali, ale nacházíme řadu podobností. Když sledujete stejné cíle, logicky dospějete k podobným řešením. Nejsem si ale jistý, zda někde ve světě existuje tak komplexní terminál s tolika možnostmi, jaké se nám rýsují právě na Smíchově.

Kdy by se mělo začít s přeměnou a kdy by měla být kompletně hotová?

S přeměnou se už prakticky začalo. Probíhající demolice a čištění kolejiště bývalého karga je první v pyramidě navazujících kroků. Výsledkem by měla být nová polyfunkční čtvrť spojující v sobě vše, co dělá město městem, bydlení, práce, vzdělávání, rekreace... A hlavně propojení okolních částí města, které jsou navzájem blokovány neprostupností velkého území karga. Vzhledem k složitosti a rozsáhlosti nemá tento projekt stanovené finální datum, ale je překvapivé, jakou dynamiku proces získal, v momentě, když se na něm shodly všechny zúčastněné strany.

nyv

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl