ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Praha představí svou skrytou krásu. Už příští týden startuje Open House Praha!

Praha představí svou skrytou krásu. Už příští týden startuje Open House Praha!

Praha představí svou skrytou krásu. Už příští týden startuje Open House Praha!
13. 5. 2023 / Autor: Štěpánka Šulanová

Blíží se festival architektury, tedy Open House Praha, který se uskuteční o víkendu 20. a 21. května 2023. Devátý ročník tradiční akce začíná ale již v pondělí 15. května bohatým doprovodným programem. Zájemci se mohou těšit na komentované procházky, prohlídky budov, přednášky i debaty. V prostorách Nové scény Národního divadla, jedné z letošních novinek, se také pro návštěvníky otevře festivalové infocentrum.

Doprovodný program

Doprovodný program festivalu otevírá zejména témata spojená s výročím narození Karla Pragera a Antonína Viktora Barvitia. Narození i úmrtí těchto dvou osobností architektury dělí přesně 100 let a je zajímavé pozorovat, kam se vývoj architektury za tak relativně krátké období posunul,“ říká ředitelka festivalu Klára Veselá.

Antonín Viktor Barvitius by letos oslavil 200 let od narození, byl významným představitelem neorenesanční architektury u nás. Jeho nejznámějšími pražskými realizacemi jsou Gröbeho vila v Havlíčkových sadech, Lannova vila v Bubenči nebo kostel sv. Václava na Smíchově. Do těchto staveb se budou moci návštěvníci samozřejmě o víkendu podívat. Doprovodný program pak připomene architektův odkaz ve funerální tvorbě přednáškou odbornice Šárky Těšík v kostele sv. Filipa a Jakuba na Malvazinkách, která proběhne v pondělí 15. května od 18 hodin.

V doprovodném programu jsou i akce, které organizátoři připravili u příležitosti 100 let od narození architekta a vizionáře Karla Pragera, který zanechal v Praze nesmazatelnou stopu. Návštěvníci se ve středu 17. května od 16 hodin prostřednictvím komentované procházky se sochařem a popularizátorem umění ve veřejném prostoru Pavlem Karousem seznámí s jeho nejznámější stavbou – budovou bývalého Národního (Federálního) shromáždění. V ten samý den se od 17 hodin přímo na jevišti Nové scény ND uskuteční debata s významnými osobnostmi, které pohovoří o vzniku této výjimečné budovy Karla Pragera i její připravované rekonstrukci. Debata s názvem Kauza Nová scéna se koná také u příležitosti 40 let od otevření veřejnosti. V 18 hodin se pak mohou lidé vypravit na prohlídku oceňované budovy Fakulty humanitních studií v Troji, která vznikla rekonstrukcí bývalé Pragerovy menzy. Ve festivalovém týdnu se uskuteční také procházka s Krištofem Kinterou do parku Holubička na Klárově, kde jsou instalovány sochy pražských brutalistických budov, mezi kterými je i budova Komerční banky na Smíchově od Karla Pragera, letošní programová novinka a hlavní vizuální motiv festivalu. O víkendu pak mohou zájemci navštívit výběr Pragerových realizací. 

Týdenní doprovodný program nabídne mnoho dalších akcí jako divadelní představení, workshop pro děti, fotoworkshop, prohlídky pro osoby na vozíku, debaty či procházky. Zájemci se mohou vypravit například na komentovanou procházku po Pražském hradě, prohlídku vybraných budov areálu Výstaviště Praha nebo třeba procházku k Vyšehradskému nádraží a železničnímu mostu na Výtoni. Na většinu těchto akcí je potřeba se předem zaregistrovat. 

Víkend otevřených budov

O víkendu 20. a 21. května 2023, kdy se odehraje hlavní část festivalu se otevře více než 100 budov a prostorů ve 12 městských částech, z toho celkem 27 novinek. Jedná se o budovy různých architektonických stylů, historické i moderní, zajímavé rekonstrukce nebo i domy, které na své nové využití teprve čekají. Mezi letošní zajímavosti patří například Keramický salonek od Jana Kotěry v sanatoriu Všeobecné fakultní nemocnice nebo historická loděnice Českého Yacht Klubu, jednoho z nejstarších jachetních klubů ve střední Evropě. Zastoupeny budou i stavby z 2. poloviny 20. století. Jsou to například dva objekty od Věry Machoninové – budova Teplotechny s působivou fasádou z modrých smaltovaných desek a Obchodní centrum DBK, jedno z vrcholných děl poválečné architektury u nás. Novinkou je také bývalý hotel Intercontinental od Karla Filsaka a kolektivu, který bude po rekonstrukci otevřen pod značkou Fairmont Golden Prague Hotel.

Tyto stavby jsou výpovědí stylového vývoje své doby, stále v nich najdeme zachovalá umělecká díla i kvalitně zpracované řemeslné detaily zakomponované do architektury interiérů nebo veřejného prostoru v jejich okolí,“ říká Andrea Šenkyříková.

Programy pro děti

Rodiny s dětmi mohou využít otevřenou lego a duplo dílnu v prostorách Nové scény ND nebo navštívit zdarma komentované prohlídky vybraných budov s Listy pro malé architekty vhodné pro děti od 5 let. 

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Festival Open House Praha 2023 opět láká do více než 100 zdarma otevřených architektonických skvostů

Také letos se nejen milovníci architektury mohou těšit na další ročník festivalu Open House Praha, kdy se jim naskytne jedinečná možnost nahlédnout do běžně nepřístupných budov. Letos se akce koná v termínu od 15. do 21. května 2023. Letos se zájemci podívají například i na Letiště Václava Havla. 

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Víme, které běžně nepřístupné budovy se letos otevřou zájemcům v rámci festivalu Open House Praha

Na festival otevřených budov Open House Praha se letos můžete těšit v termínu od 15. do 21. května 2023. Již devátý ročník svátku městské architektury pak jako pravidelně o víkendu zdarma zpřístupní veřejnosti více než 100 budov a prostorů na celém území hlavního města, které jsou v běžné dny návštěvníkům nepřístupné.

Mohlo by vás zajímat

Historické budovy
5 m 43 s

Hotel InterContinental

Poslední výlet Zdeňka Lukeše po pražském Starém Městě zavede diváky k hotelu InterContinental. Brutalistní stavba, která je dítětem roku 1968, patří díky úchvatnému výhledu z hotelové terasy a v neposlední řadě i vyhlášené kuchyni mezi vyhledávané turistické cíle. V minulosti šlo o první hotel, který v tehdy komunistickém Československu mohl postavit zahraniční hotelový řetězec, v tomto případě InterContinental. Uvnitř budovy se nachází i zajímavá umělecká sbírka obrazů, plastik a dalších děl, jenž pocházejí z dílen významných českých umělců, jako byli například Stanislav Libeňský nebo René Roubíček.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Obnovy se dočkají Pragerovy „kostky“ v areálu Emauzy. Vznikne zde park!

Novinky čeká Emauzský areál u Karlova náměstí. Zde mimo jiné sídlí Institut plánování rozvoje hl. m. Prahy (IPR), jehož součástí je i Centrum architektury a městského plánování (CAMP). Rekonstrukci budov od známého českého architekta Karla Pragera odsouhlasila Rada hl. města. Objekt se momentálně nachází v havarijním stavu. Díky rekonstrukci zde vznikne kvalitní a reprezentativní prostor s parkem.  

Mohlo by vás zajímat

Historické budovy
4 m 51 s

Lannova vila

Vilu si nechal postavit jako své letní sídlo podnikatel, sběratel a mecenáš Adalbert (Vojtěch) Lanna ve stylu severoitalské renesance. Velkoryse komponovaný dům patřil spolu se svým sousedem - obdobně řešenou Lippmannovou vilou stejných autorů (ta byla v sedmdesátých letech minulého století zbourána), vilou Gröbeho a Schubertovou vilou - k prvním příkladům moderní vilové architektury tehdejších pražských satelitů Bubenče, Královských Vinohrad a Liboce.

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl