ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Development a stavby Praha bude mít nejvyšší stavbu v České republice. Ponese název TOP TOWER a stojí za ní developerská společnost Trigema

Praha bude mít nejvyšší stavbu v České republice. Ponese název TOP TOWER a stojí za ní developerská společnost Trigema

Zrušit ztišení
Přeskočit reklamu
x
Autor: Romana Landová, tisk.z. Praha bude mít nejvyšší budovu v Česku. Video: YouTube Trigema a.s.

U stanice metra Nové Butovice připravuje developerská společnost Trigema multifunkční výškové budovy TOP TOWER. Investiční náklady budou podle prvních odhadů činit 2 miliardy korun. Stavět by se mělo začít v roce 2021, práce pak potrvají další tři roky. Investor Trigema slibuje, že plánovaný projekt nebude zasahovat do ochranného pásma městské památkové rezervace.

TOP TOWER bude v Praze 13 navazovat na novou téměř kilometrovou místní pěší zónu, která vede od stanice metra Nové Butovice přes centrální Sluneční náměstí až ke stanici metra Hůrka. Současně bude stát téměř v sousedství již realizovaného projektu technologicko-informačního centra Cyberdog, plastiky Davida Černého Trifot či bytového areálu SMART Trigemy, jehož součástí je galerie zaměřená na současnou moderní fotografii Czech Photo Centre.

Budova dosahující výšky 135 metrů nabídne v nejvyšším bodě stavby veřejně přístupnou vyhlídku, kam se návštěvníci dopraví prostřednictvím skipového výtahu. Z vyhlídky bude viditelný téměř celý perimetr Prahy, od Pražského hradu počínaje přes Národní divadlo, Vyšehrad a Zbraslav. „Projekt TOP TOWER připravujeme již více než dva roky a finální podobě předcházelo osm jiných variantních řešení. V průběhu této doby jsme sbírali a stále ještě sbíráme podněty od odborníků, dotčených orgánů státní správy a samosprávy a samozřejmě i místní veřejnosti, s jejímiž zástupci již proběhla a dále bude probíhat řada participačních jednání,“ říká Marcel Soural, předseda představenstva společnosti Trigema a.s.

Mimo ochranné pásmo

Samotná budova ukotvená ve výši 125 m bude určena pro nájemní bydlení, v nižších podlažích pak budou kanceláře a prostory pro multifunkční kulturní centrum propojené s veřejně přístupnou střešní zahradou. V přízemí a druhém nadzemní podlaží budou zejména obchody a provozovny služeb. V podzemí pak budou kapacitní parkovací místa, která budou nasdílena i pro širokou veřejnost s cílem využití těchto prostor celodenně.

Investor, kterým je developerská společnost Trigema, zároveň počítá s certifikací budovy TOP TOWER certifikátem LEED Gold. Bude se jednat o energeticky úspornou budovu, zároveň bude připravovaný projekt stát mimo ochranné pásmo městské památkové rezervace a mimo území se zákazem výškových staveb. Současně je z celopražského pohledu umístěn tak, že nebude z valné většiny míst v centru metropole vidět a nebude tak narušeno historické panorama města.

Součástí projektu TOP TOWER je i revitalizace veřejné pěší zóny mezi oběma vstupy a výstupy ze stanice metra Nové Butovice. Současně s tím se připravuje nový parkovací dům u křižovatky ulic Petržílkova a Bucharova s kapacitou 380 stání. Ten by měl stát do 200 metrů od projektu a nahradit stávající kapacitu 60 parkovacích míst.

Psali jsme také:

V blízkosti Obchodního centra Plzeň vybuduje Trigema bytový areál

Přístavbu školy za více než 100 milionů zajistila Trigema

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl