ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Města a urbanismus Nový projekt Trigemy v sobě snoubí umění a vysoký technologický standard

Nový projekt Trigemy v sobě snoubí umění a vysoký technologický standard

Nový projekt Trigemy v sobě snoubí umění a vysoký technologický standard
4. 3. 2019 / Autor: Trigema Popisek: Vizualizace projektu Nová Invalidovna

Připravovaná budova Nové Invalidovny, která má v Praze 8 vyrůst do tří let, v sobě propojí jedinečnost umělce Davida Černého a architektů Davida Wittasska a Jiřího Řezáka. Výsledkem bude skloubení odvážné architektury s moderními technologiemi. Projektové a architektonické práce zajišťuje studio Qarta architektura. Investorem a developerem projektu Nová Invalidovna je společnost Trigema.

„Dům ztělesňuje ležící postavu, kterou jednotlivé sochy ošetřují. To bude zároveň v přeneseném slova smyslu odkazovat na název a původní poslání lokality Invalidovna. Na přípravách projektu, jenž má již pravomocné územní rozhodnutí, intenzivně pracujeme. V uplynulých týdnech jsme dokončili převzetí pozemku. Se zahájením stavby počítáme na jaře příštího roku,“ vysvětluje Marcel Soural, předseda představenstva společnosti Trigema.

Rozpixelovaná budova

Hmota budovy je rozdělena na jednotlivé opakující se modulové bloky. Každý z nich bude představovat jednu obytnou místnost. Navenek tak bude Nová Invalidovna působit dojmem, že je rozpixelována. Výrazně členitá fasáda bude zároveň prefabrikovaná. Bloky se budou připravovat již ve výrobním závodě a na místě stavby budou následně smontovány. Dům budou navíc podpírat sochy Davida Černého. I díky tomu bude celý projekt pojat jako jedno velké umělecké dílo.

Interiér společných prostor, na němž David Černý také spolupracuje s architekty ze studia Qarta, se bude v řadě ohledů běžnému standardu vymykat. V přízemí rezidenty obslouží velkorysá centrální a pět vedlejších vstupních recepcí.  Ty budou zcela automatizovány a vybaveny robotickou recepční. Objekt nabídne okolo sto čtyřiceti čtyř prémiových bytů, které budou ve velikosti od 1+kk až po penthousy. Byty budou doplněny lodžiemi. Uživatelé penthousů budou moci využít střešní terasy. Pro parkování budou určena dvě podzemní podlaží.

Technologicky vyspělý dům

Bytový dům Nová Invalidovna budoucím rezidentům poskytne také výhody sdílených služeb - například pronájem elektromobilů a elektrokol. Chybět však nebude ani sdílený systém parkování či prostor s hernou pro hlídání dětí.

Dům bude z hlediska provozu zcela automatizován a vybaven nejmodernějšími technologiemi. Díky nim bude také řízeno vytápění, chlazení, vzduchotechnika s rekuperací vzduchu a automatické stínění všech oken na jižních fasádách. Zamezí se tím letnímu přehřívání objektu. Na střeše bude navíc umístěna fotovoltaická elektrárna, která zajistí přímou přeměnu slunečního záření na elektřinu. K energetickým úsporám přispěje rovněž využití geotermální energie. Tento obnovitelný zdroj bude do objektu dodáván prostřednictvím geotermálních vrtů a za pomoci tepelných čerpadel země. Voda tak bude přeměněna na energii tepla a chladu, která bude prostřednictvím aktivovaných betonových stropů v objektu rozváděna. Stavba je navrhována v kategorii A – mimořádně úsporná.

Všechny potřebné služby

Nejen pro rezidenty, ale i pro jakéhokoliv dalšího návštěvníka bude určený vnitroblok v přízemí. Najdete zde fitness centrum, masáže nebo také služby stylisty či kadeřníka. Počítá se rovněž s provozem supermarketu, drogerie, restaurace se zahrádkou, kavárny, cukrárny, prádelny a dalších služeb.

„Po dlouhé době v metropoli vyroste areál, jenž na první pohled upoutá vzhledem, využitím moderních technologií i službami. Takových budov by zde mělo být rozhodně více. Praha byla doposud přehnaně konzervativní, pokud ji porovnáme s jinými významnými evropskými městy,“ dodává Soural.     

Atraktivní okolí a dobrá dostupnost metra

Atraktivitě Nové Invalidovny nahrává zároveň lokalita. Pozemek je ohraničen ulicemi Sokolovská, U Invalidovny, Rohanské nábřeží a Za Invalidovnou. Nový objekt bude umístěn přímo naproti čelní fasádě historické budovy národní kulturní památky Invalidovna a parku Kaizlovy sady. Severně od Nové Invalidovny na rozsáhlém území Rohanského ostrova se k výstavbě připravuje komplex administrativních a bytových budov Rohan City a směrem na východ dokončuje administrativní areál Rustonka. Místo leží pouhých dvě stě metrů od stanice metra B Invalidovna. Majitelé čtyřnohých miláčků potom mohou ocenit, že v těsném sousedství budovy je již vybudován nový psí agility park.

Celkové investice projektu Nová Invalidovna dosáhnou zhruba 1,5 miliardy korun. Stavba by měla být uvedena do provozu ve druhé polovině roku 2022.

 

nyv

Doporučené pořady

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl