ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Z bývalé mlékárny v Nuslích budou byty. Připomínkou průmyslové minulosti zůstane pouze komín

Z bývalé mlékárny v Nuslích budou byty. Připomínkou průmyslové minulosti zůstane pouze komín

Z bývalé mlékárny v Nuslích budou byty. Připomínkou průmyslové minulosti zůstane pouze komín
10. 7. 2019 / Autor: Trigema Popisek: Vizualizace projektu Nová „Nuselská“

Developerská společnost Trigema pracuje na dalším projektu Chytrého bydlení. V současné době koní v pražských Nuslích demolice areálu bývalých mlékáren. Koncem následujícího roku má na tomto místě vyrůst bytový projekt CHYTRÉ BYDLENÍ@Nusle (Nová „Nuselská“). Součástí objektu bude také zelený vnitroblok.

„Část Prahy, kde náš projekt vzniká, prochází postupnou obměnou a stává se obdobně atraktivní, jako jsou například Holešovice. To již také potvrzuje zájem prvních kupujících o bydlení na Nové „Nuselské“,“ říká Marcel Soural, předseda představenstva společnosti Trigema.

Bytový projekt Nová „Nuselská“ se bude skládat ze tří samostatných sekcí. Každá z nich bude svou výškou a architektonicky, včetně typických sedlových střech, navazovat na okolní zástavbu. Po dokončení stavby, k níž by mělo dojít už na sklonku příštího roku, tu vznikne ve čtyř až šestipatrových objektech 146 jednotek Chytrého bydlení. Byty budou ve velikosti od 1+kk do 4+kk s terasou, balkónem nebo předzahrádkou.

Technologie Chytrého bydlení

Byty jsou zařazeny do kategorie Chytré bydlení Plus, díky čemuž bude také většina jednotek vybavena vzduchotechnickými jednotkami s rekuperací a přípravou pro inteligentní ovládání bytu. Celý areál bude energeticky velmi úsporný. Průkaz energetické náročnosti všech budov je proto také ve třídě B.

Důležitou součástí projektu bude i uzavřený vnitroblok. Na ploše okolo 4 200 m2 bude osázen bujnou zelení, vybaven lavičkami a dalšími předměty sloužícími k odpočinku. Zeleň bude zavlažovat automatický systém využívající dešťovou vodu z akumulační nádrže. V jihovýchodním cípu zároveň zůstane zachován stávající industriální komín, který tak vytvoří dominantu projektu a zároveň propojí moderní projekt s minulostí místa. „Ohledně zachování komína byla velká diskuse. Ve chvíli, kdy zde bude bytový dům, tak vznikne společenství vlastníků jednotek, které se bude o komín muset starat,“ připomněl spolumajitel AGE Milan Mlada v debatě Centra architektury a městského plánování (CAMP).

Rozlehlá garáž nabídne i dobíjení elektromobilů

Areál leží přímo naproti stoupající ulici Na Jezerce, je vymezen ulicemi Nuselská, V Horkách a Kloboučnická. Hlavní vchod pak bude z ulice Nuselská. Rezidenti budou moci sjet z ulice V Horkách do podzemní garáže, která nabídne sto padesát jedna parkovacích míst a bude zde i stanice pro dobíjení elektromobilů.

V Nové „Nuselské“ bude několik komerčních prostor, které budou sloužit jak pro potřeby budoucích obyvatel, tak široké veřejnosti. S uvedenými obchody a službami se počítá směrem k ulici Nuselská.

Projekční a architektonické práce zajišťovalo studio AGE project. Investorem, developerem a stavebníkem Nové „Nuselské“ je společnost Trigema.

Mlékárna v Nuslích byla založena roku 1901 a postavena podle plánů architekta a stavitele Rudolfa Kříženeckého. V následujících letech 1910 a 1914 byl areál rozšiřován východním směrem a ve 20. letech 20. století probíhaly další přístavby budov. Roku 1929 byla zvětšena hlavní výrobní budova, jejíž mansardová střecha od architekta Karla Pokorného byla pro stavbu charakteristická.

Mlékárna ke svému běžnému sortimentu časem připojila také výrobu polévkového koření. Během 2. světové války byla výroba omezena, po roce 1948 přešel závod pod n.p. Laktos. Roku 1992 byl areál prodán a nový vlastník jej přestavěl. Vznikl zde administrativní, skladovací a prodejní komplex.

Polovinu Nuselské mlékárny dnes vlastní podnikatel Aleš Růžička. Druhá půlka patří brněnské cestovní agentuře DDS Tour, která se zabývá pronájmy chat a chalup. Oba podíly má v zástavě firma Chaldene podnikatele Miloše Čiháka.

Trigema nebyla prvním zájemcem o tento brownfield. Už před deseti lety ji hodlal koupit největší tuzemský stavitel bytů Central Group. Z důvodu vysokých nákladů na vyčištění území nakonec developer z obchodu couvl.

nyv

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl