ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Zprávy a aktuality Praha a České dráhy jednají o odkupu Nákladového nádraží Žižkov

Praha a České dráhy jednají o odkupu Nákladového nádraží Žižkov

Praha a České dráhy jednají o odkupu Nákladového nádraží Žižkov
8. 1. 2018 / Autor: Národní filmový archiv / Nákladové nádraží Žižkov

Hlavní město zahájilo jednání s Českými drahami (ČD) o záměru odkoupit objekt bývalého žižkovského nákladového nádraží. ČTK to potvrdily obě strany. Detaily zatím zveřejnit nechtějí, výsledky jednání budou známy zřejmě na jaře. Nákup nemovitosti rada města schválila loni v létě. Podle dlouholetých plánů má v památkově chráněné funkcionalistické budově vzniknout kulturní a vzdělávací centrum.

„ČD vstoupily do jednání s hlavním městem Prahou a se všemi zainteresovanými stranami ve věci specifikace pozemků a objektů, o které má hlavní město zájem. To znamená, že nás s příslušným požadavkem oslovili,“ sdělil ČTK mluvčí ČD Petr Šťáhlavský. Zahájení vyjednávání potvrdila také pražská náměstkyně pro územní rozvoj Petra Kolínská (Zelení/Trojkoalice), podle které budou podrobnosti o transakci zveřejněny na jaře. Financovat nákup bude magistrát z rozpočtové rezervy, určené pro akvizice nemovitostí.

V místě má být společenské a kulturní centrum

Hlavní město požádalo o možnost přímého odkupu, na což má ze zákona nárok za předpokladu, že budoucí využití objektu bude obecně prospěšné. S tím počítá memorandum, které v roce 2014 podepsali zástupci ČD, Prahy 3 a Sekyra Group. Podle něj má v rozlehlé budově vzniknout společenské a kulturní centrum. Transformace objektu nádraží má podle studie Prahy 3 vyjít na 1,1 až 1,7 miliardy korun bez DPH.

Další osud prvorepublikové funkcionalistické budovy se v Praze 3 řeší už roky. Původně měla ustoupit výstavbě společnosti Žižkov Station Development, která vznikla spojením Českých drah a firmy Sekyra Group. Po tlaku místních aktivistů však z demolice sešlo. Od roku 2013 je nádraží kulturní památkou.

Žižkov Station Development stále počítá s výstavbou nové čtvrti, nádraží se má stát jejím centrem. V severní části areálu navíc plánuje na stavebních pozemcích rezidenční výstavbu firma Central Group, která předloni koupila projekt britské Discovery Group a nyní ho přepracovává.

Historie a současnost

Žižkovské nákladové nádraží patřilo podle odborníků k nejmodernějším svého druhu v Evropě, a to jak z hlediska technologie, tak z hlediska architektury. Stavba samotná začala v roce 1928, a to podle projektu architektů Karla Caivase a Vladimíra Weisse, v březnu o osm let později byl na nádraží zahájen pravidelný provoz. Velkokapacitní koncové nádraží sloužilo pro přepravu a skladování zboží.

Z architektonického hlediska máme v jeho případě co do činění s největší funkcionalistickou stavbou v Praze. Celková užitná plocha skladišť rozprostřených do dvou křídel o dvou nadzemních a dvou podzemních podlažích čítala 30 000 metrů čtverečních. Obě budovy pak spojovala desítka ocelových lávek s výtahovými věžemi umístěnými na krytou rampu uprostřed kolejiště. Ve správní budově, orientované na třídu Jana Želivského, pak byly kanceláře a služební byty. Nádraží přestalo svou funkci plnit v roce 2002.

V současné době v areálu nákladového nádraží provozuje Národní filmový archiv tzv. prostor pro kulturu 1435mm, kromě baru zde bývají k vidění různé koncerty, performance nebo instalace.

ČTK, sem

Nákladové nádraží Žižkov (NNŽ) v datech

1927 – vypracování tzv. Dispozičního plánu budoucích železničních úprav Praze, autorem byl vrchní technický rada státních drah Ing. Miroslav Chlumecký
27. 8. 1928 – zahájena stavba podle projektu dr. Ing. arch. Karla Caivase a Ing. arch. Vladimíra Weisse
1931 – stavba skladišť a ramp
1934 – stavba správní budovy
1. 3. 1936 – zahájení pravidelného provozu
2002 – ukončení provozu
2003 – NPÚ podává první návrh na památkovou ochranu, žádost zůstává nevyřízena
2007 – České dráhy zakládají s developerskou společností Sekyra Group společnost Žižkov Station Development (ŽSD) a plánuje zde bytový a administrativní komplex pro 15 000 obyvatel; jedna z variant počítá se zbouráním nádraží
2010 – Klub za starou Prahu podává další návrh na památkovou ochranu, ministerstvo kultury jej akceptuje a ŽSD podává proti tomuto rozhodnutí rozklad
2011 – vzniká sdružení „Tady není developerovo“, které se zasazuje o ochranu přírody a kulturního dědictví v Praze 3, sdružení kauzu medializuje
12. 3. 2013 – vchází v platnost ochrana NNŽ coby kulturní památky
15. 4. 2014 – ze strany ministerstva kultury, hl. m. Prahy, MČ Praha 3, Českých drah a ŽSD podepsáno memorandum o vzájemné spolupráci ke konverzi NNŽ na kulturně-vzdělávací centrum
leden 2018 – hl. m. Praha jedná s Českými drahami o odkupu NNŽ

(zdroj: nakladovenadrazizizkov.com)

Další články na TV Architect:

Letní kino na Nákladovém nádraží Žižkov tento rok nebude

Brownfield v severní části Nákladového nádraží Žižkov se změní na Parkovou čtvrť

Doporučené pořady

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše
Nový díl

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect v regionech

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl