ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Zprávy a aktuality Brownfield v severní části Nákladového nádraží Žižkov se změní na Parkovou čtvrť

Brownfield v severní části Nákladového nádraží Žižkov se změní na Parkovou čtvrť

Brownfield v severní části Nákladového nádraží Žižkov se změní na Parkovou čtvrť
26. 4. 2018 / Autor: Wikimedia commons/ Dezidor Popisek: Část Nákladového nádraží Žižkov
#brownfield
další

Ve středu 25. dubna byli zájemci provedeni brownfieldem v severní části Nákladového nádraží Žižkov. V dosud nevyužité prostoře hodlá společnost Central Group vybudovat tzv. Parkovou čtvrť. Nejen k ní se Pražané mohou vyjádřit do konce dubna. Investor zde na vlastní náklady postaví i školku.

Veřejnost měla ve středu 25. dubna příležitost projít se po brownfieldu v severní části Nákladového nádraží Žižkov. Společnost Central Group zde plánuje ve spolupráci s hlavním architektem Jakubem Ciglerem a za účasti devíti architektonických studií vybudovat rezidenční Parkovou čtvrť. Na Žižkově tak vyrostou nejen nové byty, ale také veřejný prostor, jehož součástí má být rozlehlý park. Ten bude navazovat zeleným koridorem na vedlejší pozemky za budovou nádraží, čímž zajistí pěší prostupnost celého území.

Veřejnost se může vyjádřit k finální podobě

Známý český rezidenční stavitel představil aktuální podobu projektu vzešlou z veřejné debaty, která se uskutečnila na konci března na radnici Prahy 3. Central Group během ní vyzval obyvatele hlavního města k zapojení se do konečné podoby Parkové čtvrti. Pražané se tak mohou do konce dubna vyjádřit ke skladbě komerčních prostor, jejichž stavba se plánuje především v oblasti ulice Jana Želivského a Basilejského náměstí, nebo také na budoucím náměstí v centru Parkového projektu. Rozložení komerčních prostor není zatím pevně stanoveno. O tom, kdo bude plánované prostory vlastnit nebo pronajímat, rozhodnou až preference obyvatel.

Dvě varianty využití parku

Ve spolupráci s ateliérem Jakuba Ciglera vznikly dvě varianty využití veřejného parku, který má být postaven v severovýchodní části nádraží. Park bude navazovat na část Prahy Židovské pece. Veřejnost může rovněž do konce dubna hlasovat na webových stránkách projektu o dvou variantách ekoparku a prvcích, které preferuje. Jak řekla TV Architect tisková mluvčí koncernu Central Group Marcela Fialková: „Na Žižkově máme velké plány a pozemek na Nákladovém nádraží nám výborně zapadá do naší strategie pro toto území. Proto jakmile se objevil na trhu, okamžitě jsme o něj projevili zájem a v soutěži jsme nakonec uspěli s nejzajímavější nabídkou. Zatím jsme na Žižkově vybudovali Residenci Garden Towers se sedmi sty byty, následně získali sto dvacet osm tisíc metrů čtverečních na Nákladovém nádraží, kde plánujeme Parkovou čtvrť s celkem 2100 až 2600 byty. Dále zde vlastníme areál Cetinu s telekomunikační věží a protější kancelářské budovy na Olšanské ulici. Starší tiskové zprávy ke každé z akvizic jsou na našich stránkách - obě tyto akvizice jsme učinili v loňském roce.“

Mateřská škola pro městskou část

Na okraji parku by měla vzniknout velká šestitřídní mateřská škola, spádová pro celé okolí, s vlastní rozlehlou zahradou i vývařovnou. Školku, jejíž cena se má vyšplhat k šedesáti milionům korun, postaví Central Group na vlastní náklady a převede ji do vlastnictví městské části. Autorem návrhu je ateliér Loxia, který se nechal inspirovat železnicí, jež na pozemku ještě před pár lety fungovala. Projekt staví na dětmi oblíbených Pohádkách o mašinkách. Podle Fialkové „centrální budova vznikla jako železniční točna a budovy tříd do ní vjíždějí jako mašinky. Samozřejmě železniční tématika se promítne také do vybavení zahrady a bude reflektována i uvnitř školky nebo u vstupu.“

nyv

Další články na TV Architect:

Letní kino na Nákladovém nádraží Žižkov tento rok nebude

Praha a České dráhy jednají o odkupu Nákladového nádraží Žižkov

Doporučené pořady

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl