ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Historické budovy Poznejte v létě architekturu Prahy

Poznejte v létě architekturu Prahy

Poznejte v létě architekturu Prahy
10. 7. 2023 / Autor: Štěpánka Šulanová

Léto je tady a sním i volné dny k poznávání nových míst. Kromě výletů do přírody či na hrady a zámky můžete objevovat také architektonické skvosty. Na červenec a srpen si pro vás organizace Open House Praha připravila pestrou nabídku procházek – kromě programových stálic, jako je Velký strahovský stadion či Malá Strana, navštívíte také Letnou, Karlín, Žižkov nebo park Cibulka. Na programu je i nový, v pořadí druhý díl workshopu Architektura interaktivně.

Architektura interaktivně

Naučná interaktivní stezka bude zaměřena na baroko a barokní památky Hradčan a Malé Strany. Pokud byste rádi uměli rozeznat jednotlivé architektonické styly a zajímá vás, proč je zrovna baroko nejvíce zastoupeným slohem staré Prahy, pak vyrazte na workshop 23. července v 11 hodin.

Tváře Karlína

Komentované vycházky vás zavedou na nejstarší pražské předměstí. Poznáte rozmanitou architekturu a historii Karlína. Začíná se v úterý 18. července moderní architekturou, pokračovat se bude ve středu 26. července stavbami klasicistními a industriálními a putování Karlínem bude završeno ve středu 16. srpna, kdy si budete moci prohlédnout secesní realizace a Invalidovnu. Začátek procházek je vždy v 18 hodin.

Památky na Letné

Letenská pláň byla svědkem vojenských přehlídek či demonstrací, významným dějištěm sametové revoluce a dodnes slouží jako místo pro setkávání a konání velkých kulturních akcí. Kromě poutavé historie Letná nabízí také několik významných staveb, jako je Letenský zámeček, vodárenská věž, pavilon Expo 58 a další. Příběh a architekturu Letné odkryje procházka v neděli 6. srpna od 17 hodin.

Malá Strana

V jedné z nejmalebnějších pražských čtvrtí je skutečně co objevovat. V neděli 23. července od 9 hodin prozkoumáte někdejší italskou čtvrť, v neděli 6. srpna od 19 hodin se vydáte proti proudu času do historie čtvrti, ve stejnou hodinu v úterý 8. srpna a v neděli 13. srpna vyrazíte po stopách výtvarníka Jana Zrzavého a v neděli 20. srpna v 17 hodin zavítáme na ostrov Kampa.

Strahovský stadion pro celou rodinu

Standardní prohlídka jednoho z největších stadionu na světě proběhne v neděli 30. července v 16 hodin a v neděli 27. srpna ve 14 hodin. Speciální prohlídka pro děti od 6 do 12 let se konají v úterý 18. července v 15 hodin, ve středu 9. srpna rovněž v 15 hodin a v sobotu 26. srpna ve 14.30 hodin.

Mohlo by vás zajímat

Historické budovy
6 m 21 s

Ústav šlechtičen (Rožmberský palác)

Palác má dlouhou a složitou historii. Původní renesanční Rožmberský palác byl zásadně přestavěn v době pozdního baroka Nikolou Pacassim a byl v něm zřízen Ústav šlechtičen. V období klasicismu byl pak na západní straně přistavěn vstupní gloriet.

Mohlo by vás zajímat

Historické budovy
6 m 34 s

Nejvyšší purkrabství Pražského hradu

Areál v severovýchodní části Hradu tvoří renesanční budovy Purkrabství, dále úzké západní tzv. Lobkowiczké křídlo a románská Černá věž na východní straně, přilehlé nádvoří s letní divadelní scénou a zeď, jež ho odděluje od Jiřské ulice. Na počátku 60. let minulého století bylo rozhodnuto, že zde vznikne Dům čs. dětí. Byly zbourány středověké domky uvnitř a vestavěna prosklená hala s ocelovou konstrukcí (pro celkovou zchátralost odstraněna před deseti lety).

Mohlo by vás zajímat

Veřejné stavby
5 m 40 s

Petřínská rozhledna

Inspirací pro stavbu rozhledny na Petříně byla Eiffelova věž v Paříži vybudovaná jako součást světové výstavy v roce 1889. Její smělou železnou konstrukci obdivovali i členové Klubu českých turistů, kteří se rozhodli postavit podobnou rozhlednu, byť v podstatně menším měřítku, na temeni kopce Petřína v centru Prahy. Návrh vypracoval jeden z předsedů klubu architekt Vratislav Pasovský (1854-1924), absolvent vídeňské umělecké akademie. Železnou část navrhli inženýři František Prášil a Julius Souček z Českomoravské strojírny.

Mohlo by vás zajímat

Historické budovy
6 m 55 s

Palác Elektrických podniků

Stavbě paláce na místě, kde stávala továrna na klobouky, předcházela architektonická soutěž, kterou vyhráli mladí architekti Adolf Benš (1894-1982; absolvent ČVUT a Kotěrovy školy architektury na AVU, později dlouholetý profesor Umprum) a Josef Kříž (1895-1988; absolvent ČVUT). Byli inspirováni teoriemi Le Corbusiera. Původně měly být budovy dvě, realizována byla však jen jediná. Vzhledem k nekvalitní základové půdě se stavba protáhla až do poloviny třicátých let.

Doporučené pořady

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect v regionech

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl