ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Historické budovy Je před námi víkend otevřených budov. Na jaké novinky se v rámci festivalu Open House Praha můžeme těšit?

Je před námi víkend otevřených budov. Na jaké novinky se v rámci festivalu Open House Praha můžeme těšit?

Je před námi víkend otevřených budov. Na jaké novinky se v rámci festivalu Open House Praha můžeme těšit?
18. 5. 2023 / Autor: Štěpánka Šulanová

O víkendu 20. a 21. května si jako tradičně budeme moci v rámci festivalu Open House Praha prohlédnout zajímavé budovy, které jsou jinak veřejnosti uzavřené.  Akce letos nabídne k prohlídce více než 100 architektonicky významných budov. Nachystáno je i 27 novinek.

V rámci 9. ročníku festivalu bude zpřístupněno zdarma více než 100 budov a prostorů ve 12 městských částech, z toho celkem 27 novinek. Jedná se o budovy různých architektonických stylů, historické i moderní, zajímavé rekonstrukce nebo i domy, které na své nové využití teprve čekají. Mezi letošní zajímavosti patří například Keramický salonek od Jana Kotěry v sanatoriu Všeobecné fakultní nemocnice nebo historická loděnice Českého yacht Klubu, jednoho z nejstarších jachetních klubů ve střední Evropě, který letos slaví 130 let od založení. Otevře se i nedaleká plovoucí loděnice TJ Tatran Praha vybudovaná na tělese invazivního člunu německé armády. 

Své zastoupení mají letos i budovy z období 2. poloviny 20. století. Kromě již zmíněných realizací Karla Pragera jsou to také dva objekty od Věry Machoninové – budova Teplotechny s působivou fasádou z modrých smaltovaných desek a Obchodní centrum DBK, jedno z vrcholných děl poválečné architektury u nás. Novinkou je také bývalý hotel Intercontinental od Karla Filsaka a kolektivu, který bude po rekonstrukci otevřen pod značkou Fairmont Golden Prague Hotel.

Tyto stavby jsou výpovědí stylového vývoje své doby, stále v nich najdeme zachovalá umělecká díla i kvalitně zpracované řemeslné detaily zakomponované do architektury interiérů nebo veřejného prostoru v jejich okolí,“ říká Andrea Šenkyříková. 

V programu je letos i celá řada novostaveb – cenami ověnčená administrativně-obchodní stavba Bořislavka centrum s mnoha působivými uměleckými instalacemi ve veřejném prostoru, libeňský projekt DOCK IN FIVE u slepého ramene Vltavy, právě dokončený multifunkční areál na holešovické náplavce PORT7, nové sídlo společnosti Blum ve Vysočanech nebo kanceláře společnosti Pricefx v Karlíně s nápaditým designem inspirovaným hrou Minecraft. V některých objektech provedou vybrané skupiny návštěvníků přímo architekti realizací. Návštěvníci se letos také mohou vypravit do celé řady technický památek – vodárenských věží, bývalých pivovarů, plynojemu či továrních hal.

Také letos je připraven i program pro nejmenší návštěvníky. Rodiny s dětmi mohou využít otevřenou lego a duplo dílnu v prostorách Nové scény ND nebo navštívit zdarma komentované prohlídky vybraných budov s Listy pro malé architekty vhodné pro děti od 5 let. Festival myslí i na bezbariérovost programu, neslyšící a nevidomé.

Mohlo by vás zajímat

Historické budovy
5 m 43 s

Hotel InterContinental

Poslední výlet Zdeňka Lukeše po pražském Starém Městě zavede diváky k hotelu InterContinental. Brutalistní stavba, která je dítětem roku 1968, patří díky úchvatnému výhledu z hotelové terasy a v neposlední řadě i vyhlášené kuchyni mezi vyhledávané turistické cíle. V minulosti šlo o první hotel, který v tehdy komunistickém Československu mohl postavit zahraniční hotelový řetězec, v tomto případě InterContinental. Uvnitř budovy se nachází i zajímavá umělecká sbírka obrazů, plastik a dalších děl, jenž pocházejí z dílen významných českých umělců, jako byli například Stanislav Libeňský nebo René Roubíček.

Mohlo by vás zajímat

Stavba není sen 5 - Rekonstrukce kanceláří

Z obyčejných kanceláří vzniklo multifunkční centrum inspirované hrou Minecraft. Inteligentní strop, kavárna, podcastové studio i skluzavka mezi patry!

Kanceláře by v dnešní době měly odpovídat těm nejmodernějším požadavkům na pracovní prostředí. Toho si je vědoma i IT společnost sídlící v administrativní budově v pražském Karlíně. Vedení firmy se rozhodlo pro rekonstrukci stávajících prostor a propojení dvou pater v jeden ucelený multifunkční prostor. Společnost má pobočky v zahraničí, proto bylo cílem propojit kanceláře se všemi možnostmi, jak být online po celém světě a využívat prostory co nejvíce multifunkčně se všemi dopady, které přinesl covid. IT firma si zakládá na hravosti a relaxaci i během pracovní doby, a tak bylo dalším záměrem vytvořit zajímavé herní zóny. Předlohou pro architekty byla ikonická hra Minecraft. Také samotné práce na rekonstrukci byly pojaty jako hra ve formě firemního teambuildingu. Jak to vše dopadlo můžete vidět v posledním dílu našeho pořadu Stavba není sen 5 – Rekonstrukce kanceláří.

Mohlo by vás zajímat

Architektura a urbanismus
14 m 22 s

Projekt Port7 od studia DAM architekti (Jiří Havrda)

Projekt na břehu řeky Vltavy v Holešovicích vyrůstá v místech brownfieldu v areálu bývalého podniku výroby prefabrikátů. Administrativní areál s veškerou potřebnou občanskou vybaveností o rozloze 48.000 m2 bude umístěn mezi Trojským mostem a mostem Barikádníků. Ze severu je území vymezeno Vltavou a z jihu tratěmi ČD - nádraží Holešovice. Architektonickou podobu má na starosti studio DAM architekti.

Mohlo by vás zajímat

Kategorie
23 m 26 s

Jan Aulík a Jakub Fišer z ateliéru Aulík Fišer architekti

Aulík Fišer architekti, s.r.o. je architektonická kancelář zabývající se urbanismem a projektováním administrativních a rezidenčních budov. Většina realizovaných budov, převážně administrativních, je soustředěna v BB Centru v Praze – Michli. Nejvýznamnějšími realizacemi ateliéru jsou například administrativní objekt Na Vítězné pláni nebo rezidenční koncept Terasy Červený vrch v Praze 6. Ateliér ale také navrhl řadu obytných souborů napříč Českou republikou. Jan Aulík i Jakub Fišer jsou zároveň i pedagogové na architektonických vysokých školách.

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl