ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Organizátoři Open House Praha 2021 zveřejnili program pro letošní rok

Organizátoři Open House Praha 2021 zveřejnili program pro letošní rok

Organizátoři Open House Praha 2021 zveřejnili program pro letošní rok
19. 6. 2021 / Autor: Štěpánka Šulanová, foto: Open house Praha

Tentokrát se festival Open House Praha bude konat v létě v termínu od 2. do 8. srpna. Konkrétně pak o víkendu 7.- 8. srpna se návštěvníkům otevře na 80 budov a objektů, které jsou běžně nepřístupné. Sedmý ročník přinese i řadu doprovodných akcí. Mottem festivalu je „Architektura pro všechny“.

Prohlídky budov jsou určené pro širokou veřejnost i odborníky. Omezení se nemusejí bát ani osoby se zrakovým a sluchovým postižením, pro které jsou prohlídky přizpůsobeny. Vstup do všech otevřených budov je zdarma bez nutnosti předchozí registrace. Seznam konkrétních míst je zveřejněn na webových stránkách akce.

Letošní ročník je významný tím, že připomene výročí 150 let od narození významného českého architekta Jana Kotěry. „Mám radost z toho, že se nám do programu podařilo zapojit několik Kotěrových známých pražských staveb. Kromě Laichterova domu na Vinohradech a Trmalovy vily ve Strašnicích tak nově pozveme návštěvníky do Vršovické vodárny v Michli, o jejíž otevření v rámci festivalu Open House Praha jsme řadu let usilovali,“ říká ředitelka festivalu Andrea Šenkyříková.

Ve vybraných budovách architekta Jana Kotěry vznikalo také několik dílů našeho oblíbeného pořadu Skryté poklady architektury, kterými provází známý historik architektury Zdeněk Lukeš. Ten má také na starosti doprovodné akce vztahující se k tomuto významnému jubileu, které budou pokračovat i po skončení festivalu. „Jan Kotěra (1871–1923) je považován za zakladatele české moderní architektury. Absolvoval vídeňskou uměleckou akademii u profesora Otto Wagnera. Byl nejen architekt, designér a urbanista, ale věnoval se také scénografii a vyučoval na pražských školách UMPRUM a AVU ČR, kde propagoval moderní trendy v architektuře. K jeho klíčovým stavbám ve stylu moderny patří muzeum v Hradci Králové, Laichterův dům, Mozarteum a vlastní vila v Praze nebo Národní dům v Prostějově. Málo se ví, že byl také jedním z mála českých architektů, kteří realizovali projekty v zahraničí,“ upřesňuje Zdeněk Lukeš.

Samostatným tematickým okruhem v programu festivalu budou umělecké prostory a ateliéry. „Návštěvníky můžeme letos pozvat do Umělecké zahrady, ukryté pod Nuselským mostem, která doslova vzkvétá díky neutuchající snaze pár nadšenců o její záchranu. Na Libeňském ostrově se nám podařilo vyjednat zpřístupnění nenápadného ateliéru po sochaři Janu Laudovi s pohnutou minulostí. Malý ateliér, postavený v roce 1930 podle návrhu architekta Otakara Novotného, ustál nařízenou demolici a je dnes sídlem architektonického a designérského studia Olgoj Chorchoj,“ doplňuje ředitelka festivalu Andrea Šenkyříková.

Seznámit se s vizí nového uměleckého domu bude možné díky návštěvě Kunsthalle Praha, kde aktuálně vrcholí kompletní renovace původní Zengerovy transformační stanice v nový výstavní a kulturní prostor pro české a mezinárodní umění 20. a 21. století.

Novinkou letošního ročníku festivalu je i zpřístupnění několika architektonicky výrazných pražských hotelů s působivými interiéry. V programu lidé najdou jak dva zástupce tzv. socialistického realismu, tak i příklad kvalitní brutalistní architektury „zlatých 60. let“ a nakonec i jednu porevoluční realizaci. Bude také možnost nahlédnout do bývalého Parkhotelu Praha, dále Boutique Hotelu Jalta, Vienna House Diplomat Prague hotelu nebo Hotelu International Praha.

Open House Praha je součástí mezinárodní sítě festivalů Open House Worldwide, které se konají ve více než 45 městech po celém světě.

Podívejte se na vybráné díly seríálu Skryté poklady architektury, věnované dílu Jana Kotěry:

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl