ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Veřejný sektor Veřejné stavby Nový Hlavák zná svou budoucí podobu, která ovšem budí vášně. Jak k návrhu přistoupil tým z českého studia?

Nový Hlavák zná svou budoucí podobu, která ovšem budí vášně. Jak k návrhu přistoupil tým z českého studia?

Nový Hlavák zná svou budoucí podobu, která ovšem budí vášně. Jak k návrhu přistoupil tým z českého studia?
3. 12. 2023 / Autor: Štěpánka Šulanová, Foto: Návrh ateliéru re: architekti - 3. místo v soutěži

Vítězný návrh dánského ateliéru Henning Larsen Architects už jistě znáte. Dominantou před pražským hlavním nádražím má být dřevěná střešní konstrukce. Návrh ovšem budí vášně, a dokonce proti němu začaly vznikat i petice. Jak od veřejnosti, tak od některých odborníků dokonce zaznívají výroky o devastaci architektonických hodnot. Pojďme se proto podívat i na jediný český návrh, který se umístil na třetím místě vedle zmiňovaného dánského vítěze a španělského týmu, který skončil na druhém místě.

Předmětem vyhlášené soutěže byla nejen rekonstrukce a rozšíření nové odbavovací haly hlavního nádraží ze sedmdesátých let minulého století, ale i přeměna Vrchlického sadů od křižovatky U Bulhara přes magistrálu po Václavské náměstí. Vítězem se stalo dánské studio Henning Larsen Architects, které podle poroty složené z architektů, urbanistů i zástupců hlavního města nejlépe naplnilo zadání.

Z původních 26 ateliérů, které se o zakázku ucházely, byl výběr v semifinále zúžen na pět, z nichž vzešli pouze tři finalisté. Těmi byli kromě vítězného týmu z Dánska také španělští Miralles Tagliabue spolu s pražskou pobočkou barcelonských OCA architects a jako třetí jediní čeští zástupci – ateliér re:architekti v konsorciu s italskými ateliéry baukuh a YellowOffice.

Třetí místo - re:architekti s italskými ateliéry baukuh a YellowOffice

Návrh doplňuje nynější stavbu o nová křídla v místě parkovacích ramp. Ta obsahují především nové vstupy do objektu, které doplňují chybějící propojení od Václavského náměstí k Masarykově nádraží a spolu s úpravami parku jednoduše zpřístupňují okolní části Prahy. Obchody podél nových cest jsou vhodně rozmístěny tak, aby nebránily průchodu.

„Klíčovým tématem našeho návrhu bylo zachování hodnot stávající odbavovací haly. Dlouhodobě se zabýváme projekty konverze a revitalizace historických budov, kde je nutné jasně popsat kvality historické stavby a pak na ně citlivě navázat,“ uvádí Ondřej Synek z ateliéru re:architekti. „V případě nové odbavovací haly vidíme neopakovatelnou kvalitu v její velkorysosti, lapidárnosti a skvělé kvalitě detailů. Proto jsme se rozhodli ji bez velkých zásahů zachovat a zapojit do nového řešení celku nádraží, což hala ve své robustnosti a jednoduchosti snadno umožňuje,” dodává k návrhu.

Návrh studia re:architekti také počítá s umístěním nové vlakové stanice linek S v zastávce Opera, tedy v prostoru mezi hlavním nádražím a Václavským náměstím, které autoři vnímají jako nejrozumnější právě z hlediska možnosti propojení s existujícími linkami metra, nádražím a tramvajemi. Projekt je též připraven na napojení na obě hlavní diskutované varianty vedení linky metra D.

Na střeše odbavovací haly je místo neutěšeného parkoviště navrženo nové veřejné prostranství s výhledem na park a novoměstské střechy, kam se otáčí restaurace, kavárny a prostor využitelný pro novou pobočku knihovny.

Petice a kritika

Stávající hala architektů Bočana, Šrámka, Dandy a Šrámkové je bezesporu jednou z nejvýznamnějších českých staveb druhé poloviny dvacátého století. Realizace návrhu kanceláře Henning Larsen by podle některých odborníků znamenala zánik stavby ze sedmdesátých let 20. století, a tedy ztrátu dalšího architektonicky cenného objektu doby poválečné.

Proti vítěznému návrhu dokonce už vznikla petice, která apeluje zejména za zachování původní podoby ze 70. let. Dřevěná konstrukce v návrhu by mohla vyrůst kdekoliv jinde na světě, nepodtrhuje originalitu místa,“ uvádí autoři petice.

Objevily se také kritické ohlasy a posměšky, které vítězný návrh nazívají palmová megapergola či dokonce Abú Prahí.

Mohlo by vás zajímat

Kategorie

Novou podobu autobusového terminálu Černý Most navrhne studio re:architekti

Terminál na Černém Mostě, který denně využije okolo 50 000 cestujících, získá novou moderní podobu. Vzhledem k tomu, že se jedná o důležitý přestupní uzel, žádá si místo řešení, které bude vyhovovat současným podmínkám. Zpracovatelem koncepční studie celkové revitalizace terminálu se stalo studio re:architekti.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Chata na severu Plzeňska svým tradičním pojetím zapadá do krajiny a rozvíjí její hodnoty

Malé stavby určené k rekreačním účelům mají jistě mnoho nesporných výhod. Stejně tak pobyt mimo město je v dnešní uspěchané době velmi lákavý. Pro zajímavé řešení se rozhodl soukromý investor, který se rozhodl postavit si takové sídlo severně od Plzně. Pro spolupráci oslovil architekty z ateliéru re:architekti a vznikl tak drobný rodinný dům, který doslova splývá s okolní krajinou. Chata byla navíc postavena s cílem příliš nevyčnívat a ušetřit na nákladech. Stavba tak dokazuje, že i za využití minimálního rozpočtu lze vytvořit kvalitní architekturu, která nabídne pohodlí a komfort svým majitelům.  

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Mateřská škola jako pavilon oranžerie a zároveň jako městský dům

Městská část Praha 6 v minulosti vyhlásila otevřenou architektonickou soutěž, jejímž zadáním byl návrh nové budovy mateřské školy Červený vrch ve Vokovicích a její zahrady. Vítězem se stalo architektonické studio re:architekti, které navrhlo geometricky jednoduchou stavbu přizpůsobující se místnímu urbanismu. Budova citlivě zapadá do pravoúhlého urbanismu okolí, má lapidární a přehledné prostorové schéma, je obklopena velkou zahradou a dbá na prostou energetickou logiku.

Doporučené pořady

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše
Nový díl

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect v regionech

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl