ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Novou podobu autobusového terminálu Černý Most navrhne studio re:architekti

Novou podobu autobusového terminálu Černý Most navrhne studio re:architekti

Novou podobu autobusového terminálu Černý Most navrhne studio re:architekti
8. 2. 2023 / Autor: Štěpánka Šulanová

Terminál na Černém Mostě, který denně využije okolo 50 000 cestujících, získá novou moderní podobu. Vzhledem k tomu, že se jedná o důležitý přestupní uzel, žádá si místo řešení, které bude vyhovovat současným podmínkám. Zpracovatelem koncepční studie celkové revitalizace terminálu se stalo studio re:architekti.

Autobusový terminál Černý Most, který funguje od roku 1998, představuje důležitý bod mezi metrem B, autobusovými linkami městské, příměstské i dálkové dopravy a parkovištěm P+R s kapacitou 850 vozidel. Nová studie navrhuje nejvhodnější dlouhodobé dopravní řešení a její součástí jsou i úpravy přilehlého prostoru. Místo se tak stane přehledné, bezpečné a pohodlné pro cestující.

Pražané ze sídlišť si zaslouží mít okolo sebe moderní a pěkné prostředí. Je ostudou, že se tomu dřív nikdo nevěnoval. Terminál Černý Most denně využívají desítky tisíc lidí, kterým toto prostředí ani trochu nevyhovuje. My z něj naopak plánujeme udělat výkladní skříň celé oblasti. Cílem koncepční studie je navrhnout nejvhodnější dlouhodobé řešení autobusového terminálu, které v horizontu 10 let nahradí současný stav. Studie nabízí to nejlepší pojetí předprostoru terminálu včetně bezprostředních návazností a návrhu zástavby,“ komentuje studii Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

Koncepční studie řeší převážně nedostatky současného stavu, jako je špatně odvodněná mostní konstrukce, degradující materiál, neustálé znečišťování a špatně zastřešené autobusové nástupiště. Cílem rekonstrukce je vytvořit atraktivní místo s náměstím, obchody, stromy a dopravním terminálem, které bude příjemné pro obyvatele sídliště, přestupující, nebo také návštěvníky obchodních center v blízkosti terminálu.

Černý most je i přes svou nevzhlednost hojně využívaným dopravním uzlem. I proto jsem rád, že se na něj architekti podívali čerstvýma očima, pojali nové řešení velmi zeširoka a navrhují dotvořit tento neatraktivní kus města v moderní veřejný prostor. V okolí terminálu tak snad brzy vznikne příjemné a pohodlné místo pro cestující i místní obyvatele,“ říká řekl Petr Hlaváček, náměstek primátora pro územní rozvoj a územní plán.

Celá studie vznikala ve spolupráci s obyvateli Prahy a cestujícími, kteří denně terminál využívají. Zároveň byla předem projednávána také s městskou částí Praha 14, ROPID, Dopravním podnikem Hl. m. Prahy, policií ČR a Odborem dopravy pražského Magistrátu.

Rekonstrukce by měla být zahájena do 10 let. Do té doby se počítá s provizorními úpravami, které alespoň částečně zlepší celkovou podobu terminálu.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Jak se mění Praha - městské části

V Praze se po desítkách let začínají stavět nové městské čtvrti, které v budoucnu promění podobu hlavního města. Nejedná se ale rozhodně o projekty se stovkami bytů, plány jsou daleko větší, investoři se totiž zaměřili na přeměnu nevyužívaných lokalit, takzvaných brownfieldů. Jejich rozloha v desítkách až stovkách hektarů umožňuje stavět nové městské čtvrti s tisícovkami bytů a novými pracovními příležitostmi. Největší čtvrti vyrůstají na Žižkově, Smíchově či v Bubnech.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Jak se mění Praha – veřejná prostranství

To, jestli se ve městě cítíme dobře, zásadním způsobem souvisí s kvalitou jeho veřejného prostoru. Město a život v něm vnímáme a hodnotíme především podle charakteru ulic, náměstí, parků, nábřeží a dalších veřejně přístupných prostranství. Proto jsou klíčovým tématem pražského Metropolitního plánu také veřejná prostranství. Plán se soustředí na jejich ochranu a rozvoj nebo vymezuje nové v lokalitách, které teprve vznikají. Metropolitní plán zároveň podporuje lepší pěší prostupnost skrz zastavěná území i hezčí městské parky.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

První klimaticky neutrální pražská čtvrť by měla vyrůst v okolí budoucí Vltavské filharmonie

Nová městská čtvrť, která se chystá v lokalitě Bubny-Zátory a kde také najde místo nový koncertní sál filharmonie bude mít i vlastní technickou infrastrukturu. Její podobu schválili v rámci studie v uplynulých dnech radní hlavního města Prahy. Díky studii má tak hlavní město šanci na vznik první klimaticky neutrální městské čtvrti, která nebude závislá na plynu nebo uhlí.

Doporučené pořady

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl