ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Pořady TV Architect v regionech Nová regionální galerie v centru Plzně nebude

Nová regionální galerie v centru Plzně nebude

Nová regionální galerie v centru Plzně nebude
27. 3. 2023 / Autor: Štěpánka Šulanová

Zastupitelé Plzně odmítli stavbu regionální galerie v centru města, kterou navrhlo architektonické studio Kuba & Pilař architekti. Město odstoupilo od smluv s Plzeňským krajem a Západočeskou galerií na pronájem pozemků. Současné vedení si v místě přeje zachovat volný prostor.

O novém galerijním zázemí se ve městě aktuálně mluví ve spojitosti s jinou budovou, a to bývalými lázněmi na Denisově nábřeží. Projektanti aktuálně pracují na studii, která bude podkladem pro výběrové řízení formou Design & Build. Vyhlášena by měla být do konce roku.

Nová železobetonová budova měla stát na pozemku v blízkosti náměstí Republiky. Podoba galerie vzešla z architektonické soutěže, kterou vyhrála architektonická kancelář Kuba & Pilař. Tvarově čistý pětihranný minimalistický objekt jen s několika skleněnými stěnami v přízemí měl mít na české poměry unikátní fasádu. Ta by sloužila jako venkovní variabilní displej. V navržených skleněných tvárnicích měly být po dokončení po celé ploše umístěny energeticky nenáročné LED diody, které by vytvářely statický, či animovaný obraz. Budova s pěti nadzemními a dvěma podzemními podlažími měla zahrnovat prostor pro stálou expozici, výstavní prostory, depozitář, administrativní prostory, audiovizuální sál, knihovnu, výtvarný ateliér, prodejnu publikací a kavárnu. Součástí měla být podzemní garáž.

Minulé vedení kraje mělo na budovu stavební povolení platné do září 2024, na projekty a přípravu dalo přes 30 milionů korun. Smlouva na pozemek byla prodlužována už pětkrát a minulá vedení města i kraje měla 12 let na to, aby galerii U Zvonu postavila. V průběhu let ale její cena vystoupala z několika stovek milionů na 1,5 miliardy.

Západočeská galerie spravuje velmi cenné sbírky od starého po současné umění s dominantními kolekcemi 19. a 20. století v rozsahu kolem 10 000 sbírkových předmětů. Jejich odhadovaná hodnota je přes miliardu korun. Současné prostory ale neumožňují stálou a důstojnou prezentaci cenných uměleckých děl.

Mohlo by vás zajímat

Kategorie
18 m 51 s

Architekti Ladislav Kuba a Tomáš Pilař, ateliér Kuba & Pilař architekti

Kuba & Pilař architekti je brněnské studio založené roku 1998 architekty Ladislavem Kubou a Tomášem Pilařem. Jejich stavby vynikají minimalistickou estetikou a často pracují s pohledovým betonem. Za své realizace získali celou řadu ocenění. Jednou z posledních cen je Architekt roku 2022. Mnohé jejich stavby se zapsaly do historie českých měst. Posledním výrazným společným dílem je přístavba Jihočeské vědecké knihovny v Českých Budějovicích. Očekávaným projektem je pak Černá kostka v Ostravě.

 

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Nové vedení Plzeňského kraje nechá znovu posoudit plánovanou stavbu galerie

Nové krajské vedení, které nastoupilo letos v únoru, objednalo od architektů a stavbařů aktuální posouzení plánované stavby budovy Západočeské galerie v centru Plzně. Koalice se totiž kvůli růstu cen stavebních materiálů a prací obává, že současná cena nové budovy se může zvýšit z 1,2 miliardy korun až o polovinu.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Zchátralé lázně v centru Plzně už znají svou cenu. Kraj jednal s italským majitelem o odkupu

Nevyužitý a zchátralý objekt lázní na Denisově nábřeží v centru západočeské metropole zná svoji cenu, za kterou by ho mohl Plzeňský kraj koupit od italského majitele. Úřad v uplynulých dnech nabídl podle odhadu znalce cenu 140 milionů korun, což firma TWB Praha akceptovala. Kraj by měl ještě dostat posudek investice od externí firmy a podle výsledků se teprve rozhodne, zda lázně koupí. Případnou koupi by muselo schválit zastupitelstvo.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Plzeňský kraj požádá o státní dotaci na dlouho plánovanou stavbu budovy Západo-české galerie v Plzni

Nová galerie by měla stát na pozemku v blízkosti náměstí Republiky. Podoba galerie vzešla z architektonické soutěže, kterou vyhrála architektonická kancelář Kuba & Pilař. Aktuálně kraj požádá o státní dotaci, která by mohla dosáhnout až 15 procent ze zhruba miliardové ceny stavby. Podání žádosti už schválili radní. Kraj také počítá s tím, že příští rok se otevře možnost žádat i o dotaci z EU.

Mohlo by vás zajímat

Zajímavá místa a památky
6 m 52 s

Městské lázně, Plzeň

Znáte ten pocit, kdy jdete po ulici a najednou vidíte starý chátrající dům a říkáte si, jak je možné, že je v takto dezolátním stavu? Vždyť je to nádherná budova a určitě má svoji cenu. Tak proč chátrá? My si tuto otázku klademe bohužel až příliš často, a proto jsme se rozhodli odkrýt důvody a hledat možnosti, jak pomoci takovéto budovy oživit. V rámci pořadu se zaměříme na chátrající skvosty z celé republiky.

Doporučené pořady

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše
Nový díl

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect v regionech

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl