ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Pořady TV Architect v regionech Plzeň vybuduje moderní interaktivní expozici věnovanou generálu Pattonovi a zpřístupní unikátní Loosovy interiéry

Plzeň vybuduje moderní interaktivní expozici věnovanou generálu Pattonovi a zpřístupní unikátní Loosovy interiéry

Plzeň vybuduje moderní interaktivní expozici věnovanou generálu Pattonovi a zpřístupní unikátní Loosovy interiéry
31. 1. 2024 / Autor: Štěpánka Šulanová

Město Plzeň má v plánu v roce 2024 zafinancovat stovky projektů, mimo jiné i dlouho očekávané akce, mezi které patří i proměna domu na Klatovské 19. Ten má mimořádnou historii a ukrývá výjimečné prostory od světoznámého architekta Adolfa Loose.

Město chystá v letošním roce zahájit kompletní rekonstrukci Klatovské 19, u níž se snaží zajistit financování pomocí dvou dotačních titulů. Vzniknout zde má moderní interaktivní expozice a zázemí pro muzeum generála Pattona a zpřístupní se unikátní Loosovy interiéry.

Návrh od architekta Ludvíka Gryma, který v minulosti odsouhlasila Rada města Plzně, zpracovává architektonické, funkční a dispoziční řešení rekonstrukce budovy. To zahrnuje vojenskou expozici nazvanou Muzeum generála Pattona a dále plánovanou obnovu a vhodné využití zdejších Loosových interiérů, a to včetně jejich zpřístupnění veřejnosti a doplnění o potřebné administrativní prostory. V domě na Klatovské 19 původně bydlela rodina továrníka Hugo Semlera. Ta však musela uprchnout před nacisty a za války pak v budově sídlilo německé velitelství wehrmachtu.

Architekt Ludvík Grym má již zkušenosti například s realizací rekonstrukce bytu Viléma Krause v Bendově ulici 10 v Plzni, který byl navržen Adolfem Loosem stejně jako vysoce hodnotný interiér Semmlerova bytu v 1. patře domu na Klatovské 19.

Návrh nabízí řešení, kde spolu může existovat rovnocenné partnerství osobností Loose a Pattona a kde zároveň dochází k vytvoření živého a současného prostoru, v němž je kladen důraz na návštěvníka.

Mezi další významné akce, které Plzeň chystá patří například rekonstrukce tramvajové trati Koterovská, stavba parkovacího domu Světovar, stavba tribuny Atletického stadionu ve Skvrňanech i haly pro míčové sporty na Borských polích, příprava vývařovny pro městský ústav sociálních služeb, rekonstrukce DEPO2015 i Dělnického domu Peklo.

„Máme připravenou stovku skvělých projektů, které zlepší a zpříjemní život v Plzni. Slíbili jsme, že nebudeme stavět ‚pomníky‘ za miliardy korun, ale že budeme investovat do projektů, které Plzeňané pocítí v každodenním životě. Prioritou pro nás jsou infrastrukturní projekty, ale i opravy a záchrana památek a historicky hodnotných staveb, investice do sportovní infrastruktury a sportu nebo kultury. Mám velkou radost i z takových věcí, jako je třeba městský holubník, protože nás stojí málo peněz, ale dokážeme díky němu šetrnou cestou regulovat holubí populaci, a chránit tak památky v našem městě,“ uvedl primátor města Plzně Roman Zarzycký.

Mohlo by vás zajímat

Historické budovy
5 m 55 s

Byt doktora Vogla a byt Krausových (působení Adolfa Loose v Plzni)

V Klatovské ulici 12 se nachází Loosem navržený byt s ordinací pro manžele MUDr. Josefa a Štěpánku Vogelovi. Byt z roku 1928 je dnes součástí prohlídkového okruhu. Vznikl na místě staršího Loosova apartmá pro rodinu Beckovu z roku 1908. Zachoval se zde jen obývací pokoj s jídelnou. Pokoj, jehož stěny zdobí japonské dřevoryty, je obložen dýhou z třešňového dřeva, polosloupy pak mušlovým mramorem, jídelna má obklad ze žlutého travertinu. Zachovala se i část původního zařízení doplněného replikami.

Mohlo by vás zajímat

Historické budovy
4 m 57 s

Brummelův dům (působení Adolfa Loose v Plzni)

Na Husově ulici č. 58 proslulý architekt a novátor Adolf Loos (Brno 1870-1933) upravil starší domek obchodníka se stavebním řezivem Jana Brummela a jeho choti Jany. Průčelí stavby zpurizoval a směrem na západ dostavěl vyvýšenou partii s balkónem. V patře pak vznikl dvougenerační byt pro manžele Brummelovy a také pro matku paní Jany Hedviku Liebsteinovou. Jedná se o enfiládu několika salonů s obývacím pokojem s dubovým obkladem stěn a velkým krbem, dále jídelnu s topolovým dřevem, jíž zdobí velký obraz malíře Roberta Aignera, a pokoje paní Liebsteinové, v nichž dominuje žlutá barva nábytku, stranou je pak umístěna ložnice manželů a další zázemí.

Mohlo by vás zajímat

Historické budovy
5 m 15 s

Semlerova rezidence (působení Adolfa Loose v Plzni)

Když stavební úřad nepovolil nástavbu domu podnikatelů Semlerových na Klatovské třídě 19, rozhodl se Oskar Semler vybudovat svou rezidenci v zakoupeném starším domě z roku 1923 postaveném Škodovými závody. Loos se svým žákem a spolupracovníkem Heinrichem Kulkou (1900-1971) zde vytvořil jakýsi dům v domě na principu svého prostorového plánu (Raumplan), který známe třeba z pražské Müllerovy vily. Rezidenci dominuje ústřední prostor obytné haly na výšku dvou podlaží. Z ochozu haly jsou přístupné jídelna, pokoj pro hosty, zimní zahrada a v dalším patře ložnice. Zdevastovaný byt byl nákladně rekonstruován dle projektu arch. Petra Domanického, spravuje ho Západočeská galerie, která tu má i studijní centrum, je tu i stylová kavárna.

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl