ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Modulární revoluce v podání Chybíka a Krištofa: Spojují prostorové a plošinové moduly

Modulární revoluce v podání Chybíka a Krištofa: Spojují prostorové a plošinové moduly

Modulární revoluce v podání Chybíka a Krištofa: Spojují prostorové a plošinové moduly
15. 7. 2019 / Autor: TV Architect Popisek: Ondřej Chybík při natáčení s TV Architect

Architekti Chybík+Krištof pro předního českého výrobce modulů KOMA MODULAR vytvářejí novou budovu výzkumného centra ve Vizovicích. V podobě této budovy posouvají hranice modulární výstavby směrem vpřed. Kromě jiného nabízí nové možnosti prostorového využití modulů.

Oficiálním názvem Vývojové inovační centrum modularity ve Vizovicích je už několikátým bodem spolupráce společnosti KOMA MODULAR a studia Chybík+Krištof. Po zaměstnanecké jídelně se šatnami, Českým pavilonem na EXPO 2015, který byl ověnčen bronzovou medailí za architekturu, City modulech a právě realizovaném Manifesto Marketu na pražském Smíchově, přichází mladí tvůrci s novinkou v oblasti modulární architektury. Pro budoucí budovu výzkumného centra Chybík+Krištof vyvinuli systém, dle kterého odpadá striktně pravoúhlé stavění. Budova se stane prototypem nového systému, který bude možno využít a upravit pro různé účely.

Modulární výstavba

Modulární výstavba je tvorba prostoru pomocí jednoduchého geometrického principu skládání rozměrově stejných prostorových jednotek – modulů. Tyto moduly, sanitární a obytné buňky, de facto kontejnery, se prefabrikují ve výrobních závodech a osazují na připravený pozemek. Takto vytvořený objekt se může skládat z jednoho nebo několika modulů v závislosti na požadavcích stavebníka na velikost a funkci stavby.

 „Při dlouhodobé práci s moduly jsme začali objevovat možnosti, ale i limity standardní modulární výstavby. V každém projektu se společností KOMA MODULAR jsme se snažili něco vylepšit a vyzkoušet. V nové budově výzkumného centra jsme chtěli posunout téma a prostorové možnosti modulární architektury ještě dále. Klasické modulární objekty jsou tvořeny pravoúhlými moduly o maximální šířce, délce a výšce z důvodů přepravy a možností výrobní linky. Právě kvůli tomu jsou objekty tvořeny kladením jednoho modulu vedle druhého. Dublují se u toho konstrukce na sobě i vedle sebe. Systém je výborný pro určitý účel, pokud má však investor jinou než pravoúhlou parcelu, nebo chce prostor jiného než pravoúhlého charakteru, vyšší výšku či šířku, je do určité míry omezen,“ říká architekt Michal Krištof.

Spojení prostorových a plošinových modulů

Nový přístup spočívá ve  spojení prostorových a plošných modulů. Na základy je možné uložit podlahové plošné moduly. Na ně prostorové moduly, které obsahují komplexní vybavení a zázemí (toalety, sklady, kuchyňka, multimediální místnost, vzorkovna apod.). Tyto moduly fungují jako sloupy, které vynášejí moduly střech. Jelikož hlavní prostor není vyskládán z modulů, ale je prázdnem mezi nimi, osvobodili Chybík+Krištof tvar objektů a prostorů od pravých úhlů a dublování konstrukcí.

„Budova bude sloužit jako flexibilní prostor pro vývoj nových nápadů v modulárních konstrukcích a myšlenková základna pro společnost KOMA MODULAR. Otevřený, sdílený centrální prostor bude prostorově organizovaný a segmentovaný, aby se zabránilo negativním aspektům velkých kanceláří s otevřeným prostorem. Záclony a další mobilní prvky umožní, aby byl prostor dále rozdělen,“ píší na svém webu mladí tvůrci a dodávají, že „samotné práci na výzkumném centru předcházel návrh hlavního plánu pro vstup a veřejný prostor pro budovu. Tato zóna je tvořena trojúhelníkovým nádvořím se zelení a multifunkčním amfiteátrem. Dvě strany nádvoří tvoří dříve dokončené projekty architektů a KOMA, jídelny a pavilonu EXPO.“

Ondřej Chybík k ateliéru říká: „Vznikli jsme v roce 2010 společně s mým tehdejším spolužákem Michalem Krištofem a za posledních deset let jsme vyrostli z počtu čtyř architektů do týmu, který má sílu padesáti lidí. Kanceláře máme v Praze, v Brně a v Bratislavě. Ve všech těchto městech máme aktivní projekty.“

nyv

O ateliéru se dozvíte více na stránkách TV Architect.

O modulární architektuře jsme psali tento článek: 

Kavárna Potmě je opět tady a v novém kabátě

Modulární stavby šetří peníze, čas i životní prostředí

Doporučené pořady

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl