ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Development a stavby Revitalizace a rekonstrukce Developeři krájí Nákladové nádraží Žižkov jako koláč. Penta Real Estate by si také vzal

Developeři krájí Nákladové nádraží Žižkov jako koláč. Penta Real Estate by si také vzal

Developeři krájí Nákladové nádraží Žižkov jako koláč. Penta Real Estate by si také vzal
18. 7. 2019 / Autor: Wikimedia comons/ Dezidor Popisek: Nákladové nádraží Žižkov

Developerská společnost Penta Real Estate plánuje vybudovat na části pozemku po bývalém nákladovém nádraží v Praze na Žižkově rezidenční projekt. Ten by měl čítat minimálně pět set bytů za dvě miliardy Kč. V polovině února byla vypsána mezinárodní architektonicko-urbanistická soutěž na koncepční návrh celého území. V soutěži zvítězilo holandské architektonické studio.

Do developerské hry o budoucí využití třiatřicetihektarového pozemku kolem Nákladového nádraží Žižkov vstoupil po realitních miliardářích Luďovi Sekyrovi (Sekyra Group) a Dušanu Kunovském (Central Group) další velký hráč – finanční skupina Penta Marka Duspivy.

Bytový projekt Penta plánuje s Českými drahami a společností SUDOPkonsorciu pod názvem Railreal. Zahájení výstavby očekává v roce 2021. Na celé ploše nákladového nádraží je aktuálně stavební uzávěra. K jejímu zrušení má dojít se změnou územního plánu, která se pro území bývalého žižkovského nádraží připravuje.

Výjimečný brownfield

„Je to výjimečný brownfield, kde se mohou během deseti let objevit tisíce bytů. Území je nyní kontrolováno třemi velkými developery, společnostmi Penta, Central Group i Sekyra Group. Zdravá soutěživost a přitom vzájemná kooperace povede ke vzniknu nové městské čtvrti s opravdu kvalitní architekturou, zelení a občanskou vybaveností,“ uvedl ředitel Penty RE pro rezidenční výstavbu v ČR David Musil.

Zadání soutěže vycházelo jak z aktuálního územního plánu, tak z progresivní studie Institutu pro plánování a rozvoj hl.m. Prahy. Soutěž měla dvě kola a pět nejlepších návrhů z prvního kola získalo pro další rozpracování svých projektů finanční motivaci 10 000 eur. Ta byla lákadlem i pro zahraniční studia. Desetičlennou porotu tvořilo pět zástupců vlastníka, druhou polovinu pak nezávislí architekti a zástupci města.

„Do mezinárodní architektonické soutěže se zaregistrovalo přibližně 160 studií z celého světa. V semifinále se setkalo 44 architektonických ateliérů, přičemž jen 5 z nich postoupilo do finále, ve kterém pak nezávislá odborná porota jednohlasně zvolila holandský ateliér Benthem Crouwel Architects. 

Jejich koncept 450 bytů překvapil nejen samotnou architekturou, ale také začleněním velkého 1-hektarového centrálního parku“ píše se na webu Penta Real Estate. V blízké době proběhne výstava všech 44 architektonických návrhů. 

Holanďané jsou podle odborníků schopni do neutěšeného prostoru dlouhodobě vetknout své krédo. „Naše stavby nabízejí jednoznačné řešení složitých problémů. Jsou to stavby, které chytrým a pragmatickým způsobem vylepšují svět. Přinášíme racionální, efektivní a převratné odpovědi: od chaosu k řádu, ve vzájemném partnerství a za účasti všech zúčastněných. Diskutujeme, přemýšlíme, zkoumáme a tvoříme. Věříme, že špičková a jedinečná architektura vzniká jako výsledek pečlivých a svědomitých procesů, za nimiž stojí otevřená a kreativní profesionální kultura založená na spolupráci.“

Některé návrhy holandského studia jsou kontroverzní, jako například rozšíření domu Anny Frankové. V jiných případech se jedná o výrazné kultovní stavby jako Bergbau Museum nebo Ziggo Dome. V mnoha jejich projektech je znát, že kombinace starých a nových prvků může vést k „velmi udržitelným budovám, které harmonicky splynou s okolím a přizpůsobí se novým způsobům využití, jako například rekonstrukce a přístavba Stedelijk muzea v Amstredamu,“ uvedl v minulosti web protisedi.cz.

Pro to, aby mohl být projekt realizován je důležité vypořádání Českých drah s majiteli několika objektů, které stojí na jejích pozemcích. V jednom případě je už rozhodnuto o demolici objektu. Za neoprávněné užívání pozemku totiž dluží dotyčná společnost Českým drahám značnou částku.

Penta považuje za vhodné, aby pozemky sloužily hlavně k bydlení. To je v souladu s tím, co si myslí IPR. Podle mluvčího institutu Marka Váchy je ideálním využitím bytová zástavba napojená na uliční síť s živou přízemní částí − obchody, službami či kavárnami. I podle IPR je tu optimální počet 500 bytů.

Území s velkým potenciálem

„Nákladové nádraží na Žižkově je jedním z typických brownfieldů v Praze. Je to území v širším centru města, které má obrovský potenciál, aby tam vznikla plnohodnotná čtvrť. V tom území operují 3 velcí developeři," řekl Marek Vácha, tiskový mluvčí IPR hl. m. Prahy.

„Co se týče brownfieldů obecně, tak my máme záměr odemknout ty pražské tak, aby mohlo dojít k výstavbě bytů na těchto brownfieldech. Jsou to plochy ve městě, které nejsou využité, přitom je tam infrastruktura dostupná, takže my určitě usilujeme o to, abychom usnadnili a umožnili výstavbu na těchto brownfieldech,“ řekl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy

nyv

Doporučené pořady

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše
Nový díl

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl