ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Města a urbanismus Modulární stavby šetří peníze, čas i životní prostředí

Modulární stavby šetří peníze, čas i životní prostředí

Modulární stavby šetří peníze, čas i životní prostředí
Autor: www.25m.cz Popisek: Modulární dům

Modulární stavební systém pomohl již v minulosti vyřešit krizové situace. V současné době se tato technologie prosazuje na poli výstavby hotelů, obytných domů nebo edukativních staveb atp. Výhody jsou především ušetřené peníze, rychlost výstavby a recyklovatelnost.

Modulární stavební systém je v České republice stále více chápán také mimo svoje nepřekonatelné vlastnosti v podobě rychlosti a praktičnosti výstavby. V současné době vznikají stavby, které původní význam modulárního stavebního systému posunuly za hranice pouhého okamžitého užití na sobě naskládaných obytných kontejnerů.

Mezi architektonicky nejvýznamnější modulární stavby patří v České republice bezesporu český pavilon EXPO v Miláně z architektonické dílny brněnského ateliéru Chybík Krištof AA a z dílny vizovické společnosti KOMA. Nicméně v poslední době se v opět objevuje modulární stavební systém zejména v kontextu krizových situací, tedy opět spíše ve světě pouhých účelných staveb, a na modulární architekturu se poněkud zapomíná. Moduly mají však právě v této variabilitě své přednosti.

Modulární architektura

Prefabrikované modulární domy původně vznikaly zejména za účelem lidské potřeby, která vycházela z více či méně krizových situací. Byly to například takzvané Airohy, které řešily po 2. světové válce ve Velké Británii krizi s ubytovacími kapacitami pro navrátivší se vojáky. V USA byl zase nedostatek ubytovacích kapacit a nevyužitých továren po 2. světové válce řešen výrobou karavanů, či o něco později takzvaných mobilhouseů.

V dnešní době díky různým válečným konfliktům čelí zejména Evropa další humanitární krizi v podobě uprchlické vlny. Modulární prefabrikovaná výstavba se tak opět dostává do popředí, ale pouze v souvislosti s její praktičností a účelností. „Moc dobře víme, jak se modulární výstavba ve světě prosadila, a jsme na to hrdi. I my jsme dodavateli sociálních domů či základní školy ve městě L’Aquila, kterou jsme postavili po ničivém zemětřesení v roce 2009 v Itálii. Nicméně chceme také zdůraznit, že modulární výstavba není jen účelná, ale také krásná a s přidanou architektonickou hodnotou,“ vysvětluje marketingový ředitel KOMA Martin Hart.

Výhody a konkrétní stavby

Jak si tedy stojí modulární architektura versus modulární výstavba? Mezi modulární velmoci patří Holandsko, Německo, Japonsko, USA či Velká Británie. Ve světě z modulů vznikají jak školské stavby (např. dočasná škola architekta Jure Kotnika), tak dětské domovy (například dětský domov z kontejnerů od ateliéru 4D and A Architects), multifunkční dům pro zaměstnance (např. jídelna a šatny ve Vizovicích z produkce KOMA), sociální domy (např. modulární rezidence s pečovatelskou službou od ateliéru HVDN architecten), hotely (např. japonský modulární hotel Bayside Marina od ateliéru Yasutaka Yoshimura Architects), tak obytné domy (např. modulární obytný komplex od australského ateliéru MODSCAPE).

V České republice se v poslední době nejvíce mluví právě o pavilonu EXPO 2015 v Milánu. Porotu zaujal vítězný návrh především tím, že pavilon je recyklovatelný, jeho výstavba je rychlá a cena nepřesáhla stanovenou výši. Ostatně právě sekundární využití má základní charakter recyklovatelnosti. „Pavilon rozebereme, převezeme a znovu postavíme u nás ve Vizovicích,“ řekl ředitel společnosti KOMA Stanislav Martinec a dodal: „K tomuto rozhodnutí mě vedly tři základní důvody: za prvé jsme prodali námi vyráběné moduly díky úspěchu na EXPO do Paříže, Hamburku, Londýna a dalších měst, za druhé nám velmi záleží na zachování původního rázu a architektury budovy a jeho účelném užívání a za třetí jsem patriot, takže když mohl Tomáš Baťa ve své době postavit ve Zlíně nejvyšší budovu v Evropě, můžeme my ve Vizovicích postavit pavilon z EXPO.“

nyv

Doporučené pořady

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl