ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Pořady TV Architect v regionech Město Hradec Králové představilo proměnu Velkého náměstí

Město Hradec Králové představilo proměnu Velkého náměstí

Město Hradec Králové představilo proměnu Velkého náměstí
28. 1. 2024 / Autor: Štěpánka Šulanová, Foto: ARNSTUDIO, Architekti chmelík & partneři

Hradec Králové ukázal, jak by mohlo v budoucnu vypadat Velké náměstí. Cílem je vrátit prostor lidem a proměnit ho v dynamické a moderní místo pro setkávání. Po plánovaných úpravách by zde měla vzniknout volná otevřená plocha se zelení přístupná pro chodce, cyklisty, ale nadále i automobily.

Náměstí by se mělo proměnit podle konceptu takzvané Sdílené zóny, kterou umožňuje od ledna letošního roku i nový zákon o pozemních komunikacích a která je už často využívaná třeba v zahraničí. Velké náměstí by tak mohlo mít vymezená místa pro chodce, cyklisty, přibude nová zeleň, nové osvětlení či zázemí pro konání akcí. Nebudou zde žádné zábrany ani značky a auta budou po severní i jižní části náměstí jezdit obousměrně maximálně 20 km/h. Studie počítá i s parkovacími místy, těch je nově 65 místo dosavadních více než 270.

Město chce proto původní projekt upravit a doplnit o nové přístupy. Koncept studie zpracovávalo sdružení ARN studio s.r.o. – architekti chmelík & partneři s.r.o.  Architekti v konceptu zohlednili i názory veřejnosti, které vzešli z participace. Mezi nejčastější podněty zapojené veřejnosti patřilo snížení počtu parkovacích míst a snaha navrátit náměstí všem občanům jako setkávací plochu, nikoliv veřejné parkoviště. „Mohli jsme buď pokračovat v územním řízení, začít celý projekt připravovat od začátku včetně nové architektonické soutěže, nebo provést potřebné úpravy a nechat přepracovat projektovou dokumentaci tak, aby se koncept vítězného projektu posunul a zároveň inovoval podle požadavků dnešní doby. Po pečlivém zvážení všech faktorů, zejména finančních a časových, a naší politické odpovědnosti, jsme se rozhodli přepracovat projektovou dokumentaci na základě upraveného původního konceptu a následně předložit novou žádost o územní rozhodnutí,“ uvádí primátorka města Hradce Králové Pavlína Springerová.

„Sdílená zóna je druh dopravního režimu, ve kterém není upřednostněna žádná forma dopravy. Chodci, cyklisté i automobily jsou si rovni. Vznikne tak otevřený prostor a příjemná zóna pro návštěvníky Velkého náměstí. V návrhu je kladen důraz na bezbariérovost celé plochy náměstí, vše se odehrává tak, jak to bylo historicky, celé náměstí bylo jednotnou vydlážděnou plochou,“ doplňuje architekt Jiří Krejčík. Studie počítá s tím, že by na náměstí měla jezdit i linka MHD. 

Nové dopravní plochy by měly vzniknout v ulici Víta Nejedlého za budovou soudu nebo Komenského ulici. Na náměstí by mělo být výrazně víc prostoru pro pěší a hodně se promění třeba i zahrádky restaurací na náměstí, které budou přímo na dlažbě náměstí bez nějakých obrubníků, schodů nebo podsad.

Koncept studie bude v následujících týdnech projednán s hradeckými zastupiteli, komisemi, výbory, komisemi místní samosprávy, veřejností, podnikateli a rezidenty. Současně město začne připravovat zadávací podmínky na výběr zpracovatele projektových prací. Se zahájením výběru zhotovitele projektové dokumentace město zatím počítá ke konci letošního roku.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Hradec Králové má nového tištěného průvodce po moderní architektuře

Od dubna se můžete v Hradci Králové vydat po stopách moderní architektury. Město má totiž nového průvodce. Je jím Královéhradecký architektonický manuál (KAM), což je odborně-popularizační databáze s uceleným přehledem o architektuře, umění a urbanismu města z let 1894 až 1989. Už dříve byl manuál dostupný online, nyní má tištěnou podobu, kterou lze sehnat zdarma v infocentru města či ve vybraných kavárnách. Záštitu nad projektem drží nezisková organizace Kontrapunkt.

Mohlo by vás zajímat

Historické budovy
4 m 19 s

Hotel Okresní dům, Hradec Králové

Dnešní díl Skrytých pokladů architektury vás zavede do Hradce Králové. Budova Hotelu Okresní dům patří k význačným dílům architekta Jana Kotěry. Na výzdobě budovy se podílela významná jména českého výtvarnictví, mimo jiné i Stanislav Sucharda. 

Mohlo by vás zajímat

Historické budovy
3 m 27 s

Gočárovy školy v Labské kotlině, Hradec Králové

Architekt Josef Gočár (1880-1945), žák Jana Kotěry z pražské Uměleckoprůmyslové školy, navrhl ve stylu tzv. holandského racionalismu několik školních areálů pro město Hradec Králové. Prvním byla Koželužská škola z let 1923-1924, o něco později vnikly další objekty na území labské kotliny, poblíž nového centra města, jímž je Gočárem komponované Ulrichovo náměstí.

Mohlo by vás zajímat

Historické budovy
3 m 58 s

Ambrožův sbor, Hradec Králové

Vedle školního areálu (viz minulý díl) navrhl Josef Gočár v oblasti Labské kotliny také sbor pro Církev československou husitskou. Zatímco dva vstupní objekty se zázemím sboru jsou pojednány - podobně jako nedaleké školy - ve stylu holandského racionalismu a mají průčelí z režného zdiva, má vlastní sbor bílou vápennou omítku a hlásí se již k funkcionalismu.

Doporučené pořady

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše
Nový díl

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect v regionech

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl