ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Pořady TV Architect v regionech Ze suterénu staré školy v Nové Pace vznikl kreativní nízkoprahový klub

Ze suterénu staré školy v Nové Pace vznikl kreativní nízkoprahový klub

Ze suterénu staré školy v Nové Pace vznikl kreativní nízkoprahový klub
29. 1. 2024 / Autor: Štěpánka Šulanová

Budova bývalé školy z roku 1889 v těsné blízkosti kostela sv. Mikuláše získala díky rekonstrukci moderní podobu a nové využití. V prostorách vzniklo multifunkční centrum, jehož součástí je i nízkoprahový klub pro děti a mládež ohrožené sociálním vyloučením. Právě tomuto zařízení byla zasvěcena první fáze rekonstrukce v podzemním podlaží pod vedením ateliéru Atakarchitekti.

Budova bývalé školy v Nové Pace byla vystavena na jižní straně kostela sv. Mikuláše. Dům projde pozvolnou rekonstrukcí, na jejímž konci se stane multifunkčním centrem pro instituce jako základní umělecká škola či dům dětí a mládeže. První dokončenou fází je pak rekonstrukce suterénu, kde vznikl nízkoprahový klub. „Dělali jsme zde komplexní návrh celého objektu, v suterénu jsme navrhli nízkoprahový klub. Jedná se o zařízení pro děti, které mají sklony k sociálnímu vyloučení,“ říká architektka Jana Janďourková Medlíková ze studia Atakarchitekti.  

 

Do nízkoprahového klubu se vstupuje po klesající rampě vedoucí podél domu do nového vstupního objektu. Z něj vede nová podzemní chodba do haly se šatnou, odkud je přístupná místnost pro pohovory, kancelář se zázemím pro zaměstnance a toalety. Podzemní chodba dále klesá kolem proskleného atria a končí v prostorné klubovně. Zde najdeme počítačový koutek, herní část s lezeckou stěnou a odpočívárnu. Vše je prosvětleno velkým střešním světlíkem. „Celý prostor klubu byl velmi tmavý, my jsme proto do suterénu zahloubili světlík, čímž jsme vyřešili nejen přísun přirozeného světla, ale také sanace,“ říká Jana Janďourková Medlíková a dodává„V projektu jsme chtěli zúročit také naši kreativitu, proto jsme zde realizovali jako dar pro děti velkou malbu na stěnu."

 

Součástí rekonstrukce je i rekultivace veřejného prostoru. „Kamenným schodištěm jsme vyřešili vstupní prostor na horní parter s betonovým altánkem. Prostor je vhodný k venkovnímu pobytu dětí i místních obyvatel,“ uzavírá architektka.

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl