ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Pořady TV Architect v regionech Město Hradec Králové představilo proměnu Velkého náměstí

Město Hradec Králové představilo proměnu Velkého náměstí

Město Hradec Králové představilo proměnu Velkého náměstí
28. 1. 2024 / Autor: Štěpánka Šulanová, Foto: ARNSTUDIO, Architekti chmelík & partneři

Hradec Králové ukázal, jak by mohlo v budoucnu vypadat Velké náměstí. Cílem je vrátit prostor lidem a proměnit ho v dynamické a moderní místo pro setkávání. Po plánovaných úpravách by zde měla vzniknout volná otevřená plocha se zelení přístupná pro chodce, cyklisty, ale nadále i automobily.

Náměstí by se mělo proměnit podle konceptu takzvané Sdílené zóny, kterou umožňuje od ledna letošního roku i nový zákon o pozemních komunikacích a která je už často využívaná třeba v zahraničí. Velké náměstí by tak mohlo mít vymezená místa pro chodce, cyklisty, přibude nová zeleň, nové osvětlení či zázemí pro konání akcí. Nebudou zde žádné zábrany ani značky a auta budou po severní i jižní části náměstí jezdit obousměrně maximálně 20 km/h. Studie počítá i s parkovacími místy, těch je nově 65 místo dosavadních více než 270.

Město chce proto původní projekt upravit a doplnit o nové přístupy. Koncept studie zpracovávalo sdružení ARN studio s.r.o. – architekti chmelík & partneři s.r.o.  Architekti v konceptu zohlednili i názory veřejnosti, které vzešli z participace. Mezi nejčastější podněty zapojené veřejnosti patřilo snížení počtu parkovacích míst a snaha navrátit náměstí všem občanům jako setkávací plochu, nikoliv veřejné parkoviště. „Mohli jsme buď pokračovat v územním řízení, začít celý projekt připravovat od začátku včetně nové architektonické soutěže, nebo provést potřebné úpravy a nechat přepracovat projektovou dokumentaci tak, aby se koncept vítězného projektu posunul a zároveň inovoval podle požadavků dnešní doby. Po pečlivém zvážení všech faktorů, zejména finančních a časových, a naší politické odpovědnosti, jsme se rozhodli přepracovat projektovou dokumentaci na základě upraveného původního konceptu a následně předložit novou žádost o územní rozhodnutí,“ uvádí primátorka města Hradce Králové Pavlína Springerová.

„Sdílená zóna je druh dopravního režimu, ve kterém není upřednostněna žádná forma dopravy. Chodci, cyklisté i automobily jsou si rovni. Vznikne tak otevřený prostor a příjemná zóna pro návštěvníky Velkého náměstí. V návrhu je kladen důraz na bezbariérovost celé plochy náměstí, vše se odehrává tak, jak to bylo historicky, celé náměstí bylo jednotnou vydlážděnou plochou,“ doplňuje architekt Jiří Krejčík. Studie počítá s tím, že by na náměstí měla jezdit i linka MHD. 

Nové dopravní plochy by měly vzniknout v ulici Víta Nejedlého za budovou soudu nebo Komenského ulici. Na náměstí by mělo být výrazně víc prostoru pro pěší a hodně se promění třeba i zahrádky restaurací na náměstí, které budou přímo na dlažbě náměstí bez nějakých obrubníků, schodů nebo podsad.

Koncept studie bude v následujících týdnech projednán s hradeckými zastupiteli, komisemi, výbory, komisemi místní samosprávy, veřejností, podnikateli a rezidenty. Současně město začne připravovat zadávací podmínky na výběr zpracovatele projektových prací. Se zahájením výběru zhotovitele projektové dokumentace město zatím počítá ke konci letošního roku.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Hradec Králové má nového tištěného průvodce po moderní architektuře

Od dubna se můžete v Hradci Králové vydat po stopách moderní architektury. Město má totiž nového průvodce. Je jím Královéhradecký architektonický manuál (KAM), což je odborně-popularizační databáze s uceleným přehledem o architektuře, umění a urbanismu města z let 1894 až 1989. Už dříve byl manuál dostupný online, nyní má tištěnou podobu, kterou lze sehnat zdarma v infocentru města či ve vybraných kavárnách. Záštitu nad projektem drží nezisková organizace Kontrapunkt.

Mohlo by vás zajímat

Historické budovy
4 m 19 s

Hotel Okresní dům, Hradec Králové

Dnešní díl Skrytých pokladů architektury vás zavede do Hradce Králové. Budova Hotelu Okresní dům patří k význačným dílům architekta Jana Kotěry. Na výzdobě budovy se podílela významná jména českého výtvarnictví, mimo jiné i Stanislav Sucharda. 

Mohlo by vás zajímat

Historické budovy
3 m 27 s

Gočárovy školy v Labské kotlině, Hradec Králové

Architekt Josef Gočár (1880-1945), žák Jana Kotěry z pražské Uměleckoprůmyslové školy, navrhl ve stylu tzv. holandského racionalismu několik školních areálů pro město Hradec Králové. Prvním byla Koželužská škola z let 1923-1924, o něco později vnikly další objekty na území labské kotliny, poblíž nového centra města, jímž je Gočárem komponované Ulrichovo náměstí.

Mohlo by vás zajímat

Historické budovy
3 m 58 s

Ambrožův sbor, Hradec Králové

Vedle školního areálu (viz minulý díl) navrhl Josef Gočár v oblasti Labské kotliny také sbor pro Církev československou husitskou. Zatímco dva vstupní objekty se zázemím sboru jsou pojednány - podobně jako nedaleké školy - ve stylu holandského racionalismu a mají průčelí z režného zdiva, má vlastní sbor bílou vápennou omítku a hlásí se již k funkcionalismu.

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl