ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Development a stavby Bytové a rezidenční projekty Machinace s pozemky: Z Nemocnice na Bulovce budou byty, vzniknout má úřednická čtvrť

Machinace s pozemky: Z Nemocnice na Bulovce budou byty, vzniknout má úřednická čtvrť

Machinace s pozemky: Z Nemocnice na Bulovce budou byty, vzniknout má úřednická čtvrť
31. 1. 2019 / Autor: Profimedia.cz Popisek: Zdeněk Hřib

Hlavní město poskytne státu pozemky v Praze-Letňanech pro vybudování areálu pro deset tisíc státních úředníků. Přesune se sem ministerstvo pro místní rozvoj a desítky dalších státních složek. Na pozemcích má vzniknout také nová nemocnice a byty. Praha za to chce výměnou zaplatit dokončení městského okruhu za šedesát miliard korun, odprodat kasárny v Karlíně a převést budovy Nemocnice Na Bulovce, ze které chce vybudovat byty. Novinářům to dnes řekl premiér Andrej Babiš a zástupci metropole. Vláda do čtrnácti dnů pošle městu konkrétní nabídku.

Zatím není jasné, jak konkrétně by se výměna měla uskutečnit. Město podle Zdeňka Hřiba, pražského primátora zatím ani neobdrželo seznam nemovitostí, kterých by se přesun úředníků měl týkat. Kateřina Arajmu, šéfka Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) uvedla, že dohromady se má transakce týkat sto patnácti budov, z nichž devadesát se má vyprázdnit a do zbytku se údajně přesunou zaměstnanci z jiných úřadů. Historicky cenné objekty, jako je Nosticův palác, si stát nechá, zbytek chce prodat.

Magistrát trvá na tom, že na vybudování nové čtvrti bude vypsána dvoukolová architektonická soutěž. Podle Petra Hlaváčka, prvního náměstka primátora se jak kanceláře, tak byty a nemocnice na parcely bez problémů vejdou. Problémem může být dopravní obslužnost, což je také důvod, proč město od státu požaduje zaplacení okruhu.

Nevýhodná výměna

Podle Babiše je celková výměna z hlediska státu nevýhodná, ale přesun čtyřiceti dvou státních složek do nového areálu se vrátí v horizontu pěti let. Kromě celého ministerstva pro místní rozvoj by se měly do Letňan stěhovat části ministerstva životního prostředí, vnitra, školství, sociálních věcí, dopravy, průmyslu a obchodu a kultury.

Zda stát přistoupí na podmínky Prahy, bude jasné až po zaslání konkrétních podkladů, které budou vycházet ze znaleckých odhadů. Primátor Hřib dnes uvedl, že město bude trvat na zaplacení celého zbytku vnitřního okruhu s pracovním názvem Vlasta a nespokojí se s kofinancováním. „Myslím, že je v zájmu celé země, aby Praha měla odpovídající dopravní dostupnost," řekl. Dodal, že zatím nejde o definitivní dohodu a jednání budou pokračovat.

Nepřijatelná lokalita

Městský Institut plánování a rozvoje (IPR) v minulosti uvedl, že Letňany se pro vybudování areálu pro úředníky nehodí a když už by měl vzniknout, tak na brownfieldu Bubny-Zátory. Stát to však odmítá. „Tato lokalita je pro nás absolutně nepřijatelná,“ uvedla Arajmu. Pozemky jsou podle ní majetkově komplikované a pro vybudování administrativních prostor by se musel měnit územní plán.

Magistrát projevil také zájem o odkup karlínských kasáren, které se stát v minulosti neúspěšně pokoušel prodat, a nyní jsou z větší části nevyužité. Magistrát chce také získat zbytek areálu Nemocnice Na Bulovce, kde vlastní dvě třetiny nemovitostí. Zařízení má nahradit nová moderní nemocnice v Letňanech, proti které se však kriticky vyjádřil Středočeský kraj.  Podle jeho hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové by ekonomicky ohrožovala nemocnice provozované krajem.

Vytvoření úřednické čtvrti Babiš prosazuje delší dobu, nyní jsou podle něj státní úřady po metropoli zbytečně roztříštěné, a stát navíc na nájmech kanceláří platí ročně téměř půl miliardy. Hřib dříve nápad označil za "úřednické ghetto." Nyní uvedl, že by na pozemcích měla vzniknout čtvrť s více funkcemi, kam se vejdou i státní úředníci. Stát však musí splnit podmínky, které si Praha klade.

nyv

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl