ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Města a urbanismus Jaké jsou plány rozvoje pražské železniční sítě? Dokument hovoří jasně

Jaké jsou plány rozvoje pražské železniční sítě? Dokument hovoří jasně

Jaké jsou plány rozvoje pražské železniční sítě? Dokument hovoří jasně
28. 11. 2018 / Autor: Wikimedia commons/ Own work Popisek: Praha, Kyje, železnice u Černého Mostu

Strategie rozvoje pražské metropolitní železnice je dokumentem shrnujícím představu města o rozvoji železnice v Praze. Stanovuje základní cíle a požadavky hlavního města na rozvoj železniční dopravy. Udává rovněž obecné cíle a požadavky na rozvoj železnice a popisuje konkrétní plány rozvoje jednotlivých tratí.

 

„Věříme, že železnice je pro budoucí rozvoj Prahy zásadní. Je třeba obsluhovat celý region a propojovat nás s Evropou, ale zároveň ulehčit hromadné dopravě. Dokument naši vizi jasně popisuje,“ říká Ondřej Boháč, ředitel IPR Praha.

Cíle a opatření strategie zlepšují atraktivitu železnice. Ta je perspektivním druhem dopravy a určuje rozvoj udržitelné mobility centra, metropolitního regionu i státu. Dokument vychází ze Strategického plánu hl. m., s nímž se může veřejnost seznámit na výstavě v Centru architektury a městského plánování.

„Strategie se věnuje železniční dopravě v celé šířce od rozvoje městských spojů až po ty vysokorychlostní, spojující nás s Evropou. Najdete zde však i technické detaily týkající se vozidel nebo nástupišť,“ přibližuje dokument Marek Zděradička, ředitel Sekce infrastruktury.

Městská a příměstská železnice

Základní požadavky na rozvoj městské a příměstské železnice jsou zvýšení kapacity a realizace nových železničních zastávek. Příměstská železnice nabídne konkurenceschopnou alternativu k individuální automobilové dopravě a odlehčí ostatním druhům veřejné dopravy. Železniční síť s vyšší kapacitou bude využívána i pro nákladní dopravu, která bude součástí rozvoje city logistiky Prahy.

Ve vybraných železničních zastávkách na území města je realizováno lokální parkoviště P+R. Ve všech železničních zastávkách a stanicích na území města je realizováno parkoviště B+R. Pokud možno ve všech železničních zastávkách a stanicích v metropolitním regionu je doporučena realizace lokálního parkoviště P+R a B+R.

Mezi příměstské železniční tratě bude patřit i Metro S. Pro vlaky linek S bude typický pravidelný takt a na vytížených relacích také vysoká četností spojů, podobně jako jsme zvyklí u metra.

Dálková a vysokorychlostní železnice

Cílem dálkové dopravy je propojit Prahu do hodiny s Brnem nebo Libercem, do dvou s Ostravou či Drážďany, do tří Berlínem a Mnichovem a do čtyř hodin s Frankfurtem.

Vysokorychlostní tratě budou ústit do stávající železniční stanice Praha hlavní nádraží. Budou napojovat Prahu a vůbec Českou republiku na ekonomicky silné aglomerace, zajištovat atraktivní rychlost i kapacitu. Díky možnosti využití rychlejších regionálních vlaků na těchto tratích budou i odlehlejší metropolitní regiony dostupné a příměstská doprava by se měla stát spolehlivější. Odvedením dálkových vlaků z dnešních tratí na nové vysokorychlostní tratě výrazně zlepší fungování příměstské železnice a zajistí její další možný rozvoj.

Metro S

Strategie rozvoje pražské metropolitní železnice představuje budoucnost patnácti železničních tratí včetně pěti pražských tzv. vysokorychlostních vstupů.

K nejočekávanějším patří hlavně trať Praha – Kladno, která propojí letiště s Masarykovým nádražím v centru Prahy. Mezi ambiciózní projekty pak Metro S, které významně posílí příměstskou a městskou dopravu, zajistí přestup na Metro a obsluhu centra města. Využije přitom například vestibul Karlova náměstí, který byl jako přestupní stanice koncipován a postaven.

Vstupy vysokorychlostních tratí jsou k Praze vedeny ze všech světových stran a budou ústit do železniční stanice Hlavní nádraží. Ta je v ideální poloze na kraji nejužšího centra. Ve spojení s plánovanou tramvajovou zastávkou a v budoucnu i s Metrem S vytvoří silný dopravní celek.

Nedostatky na tratích

Jednotlivé železniční tratě vykazují řadu zásadních nedostatků. Většina z nich trpí na nedostatečnou kapacitu. Téměř všechny tratě vedené přes Vltavu doplácí buď na kapacitu mostu na Výtoni, kde je pro rozvoj železniční dopravy potřeba třetí kolej, a nedostatečnou kapacitu Negrelliho viaduktu, který je však nedotknutelným prvkem a prochází rekonstrukcí. Problematická je také značná zastaralost některých zastávek, stanic a jejich vybavení. 

red

Mohlo by vás zajímat:

Technologické lahůdky při modernizaci Negrelliho viaduktu

Negrelliho viadukt je druhým nejstarším stojícím mostem v Praze

Železniční most pod Vyšehradem nelze opravit, tvrdí další studie

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl