ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Veřejný sektor Dopravní infrastruktura Nový terminál VRT u Jihlavy zná svoji podobu. Podívejte se!

Nový terminál VRT u Jihlavy zná svoji podobu. Podívejte se!

Nový terminál VRT u Jihlavy zná svoji podobu. Podívejte se!
3. 4. 2024 / Autor: Štěpánka Šulanová

Klíčový přestupní uzel mezi vysokorychlostní tratí a veřejnou i osobní dopravou v Jihlavě zná svoji podobu. Vítězem otevřené architektonicko-urbanistické soutěže, kterou vyhlásila Správa železnic, se stalo francouzsko-české sdružení AREP ARCHITECTES – monom. Tým architektů navrhl nový terminál vysokorychlostní železnice Jihlava VRT s ohledem na okolní krajinu, což porotu velmi zaujalo. Díky návrhu budou také veškeré přestupy přehlednější a pohodlnější.

Jihlavský terminál bude na Vysočině sloužit jako klíčový přestupní uzel mezi vysokorychlostní tratí a veřejnou i osobní dopravou. Hlavními kritérii při výběru vítězného návrhu proto byla kvalita urbanistického, dopravního, krajinářského a environmentálního řešení i ekonomická efektivnost investičních nákladů.

Po terminálu Praha východ a Roudnice nad Labem je jihlavský terminál už třetím v pořadí, který zná svou budoucí podobu. Stejně jako v předchozích případech bude i jihlavský terminál přestupním uzlem mezi vysokorychlostní železnicí, místní hromadnou dopravou a dalšími druhy dopravy. Díky tomu rychlá spojení zvýší dostupnost pracovních příležitostí a vzdělávání a zároveň podpoří život v jednotlivých regionech, což zásadně promění všeobecné vnímání pojmů jako vzdálenost či venkov,“ říká ministr dopravy Martin Kupka.

Předpokládaná kapacita terminálu je až 6 000 cestujících denně, tedy až 300 cestujících za hodinu ve špičce. Vítězný projekt slibuje rychlé a pohodlné trasy přestupu mezi jednotlivými druhy dopravy.

Vítězný návrh ale oslovil porotu i zapojením stavby do krajiny. Dopravní uzel podle ní zohledňuje významné krajinné prvky v širším okolí. Z dopravního hlediska potom porota vyzdvihla přehlednost všech přestupních vazeb v terminálu a velmi dobře vyřešené autobusové nádraží.

Nový terminál podpoří jak dálkové cesty, tak denní dojíždění v rámci koncepce rychlých železničních spojení. Integrace VRT do konvenční železniční sítě a snaha o dosažení klimatické neutrality navíc ukazují, že jde o projekt s dalekosáhlým významem nejen pro Vysočinu, ale pro celou Českou republiku,“ uvedl generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

Vítězný návrh uspěl v konkurenci více než dvaceti projektů. V soutěži porota ocenila také práce od MS architektů a od Sdružení Pelčák a partner architekti + HBH Projekt + Link projekt, které se umístily na druhém a třetím místě.

V našem podání chce být terminál minimalistickou a zároveň ekologickou dominantou s nízkou energetickou stopou. Přizpůsobuje se topografii místa a již existující infrastrukturu využívá k omezení dodatečné výstavby,“ vysvětlil architekt Igor Hobza, zástupce vítězného sdružení AREP ARCHITECTES – monom.

Díky výhodné poloze nového terminálu poblíž krajského města a dálnice D1 lze předpokládat významný rozvoj okolního území po jeho dokončení, což se projeví růstem ekonomického výkonu celého regionu. Každý den projede jihlavským terminálem až 118 vlaků. Dvěma zastávkami za hodinu se zde zastaví vysokorychlostní spoj, kterým trvá cesta do Prahy pouhých 52 minut a do Brna jen 36 minut.

Stavba by měla začít v roce 2029. 

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Nádražní hala v Brně-Králově Poli by měla jít k zemi v červenci, nahradí jí moderní stavba

Železniční stanice Královo Pole v Brně projde rozsáhlou rekonstrukcí. Obnovy se dočká kolejiště, a navíc zde vyroste i nová modernější hala. Ta stávající půjde k zemi během letních prázdnin, kdy odstartují i další stavební práce.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Terminál první vysokorychlostní železnice v České republice vytvoří ov- a

První architektonická a urbanistická soutěž na terminál rychlodráhy v Česku zná své vítěze. Správa železnic vybrala architektonický návrh nového terminálu Praha východ. Vítězem soutěže se stal návrh autorského dua Jiří Opočenský a Štěpán Valouch. Terminál bude součástí rychlodráhy mezi Prahou a Brnem.

Doporučené pořady

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše
Nový díl

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl