ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Architektura a development Development a stavby Revitalizace a rekonstrukce Havlíčkovo nábřeží v Ostravě se mění na atraktivní lokalitu

Havlíčkovo nábřeží v Ostravě se mění na atraktivní lokalitu

Havlíčkovo nábřeží v Ostravě se mění na atraktivní lokalitu
24. 6. 2022 / Autor: Štěpánka Šulanová

Havlíčkovo nábřeží na břehu řeky Ostravice v centru Ostravy se stává zajímavým a atraktivním místem. Vznikla zde zajímavá visutá galerie a nový veřejný prostor, který bezpečně oddělí pěší trasy od cyklostezky a veřejností velmi vítané jsou nové povrchy a zeleň. Rekonstrukcí prochází v současné době dva úseky nábřeží – sjezd z mostu Miloše Sýkory po Hradní lávku a oblast mezi ulicemi Na Hradbách a Kostelní.

Zřejmě nejviditelnější proměnou prošlo Havlíčkovo nábřeží, kde přibyla nová visutá galerie. Vytvořena byla z železobetonové monolitické desky, která přesahuje hranu nábřežní zdi. Velmi zajímavými prvky jsou kamenná dlažba a skleněné desky s protiskluzovou úpravou.

Díky navýšení zdiva tady pak mohl vzniknout nový chodník podél řeky. Cyklisté a chodci tak mají konečně oddělený a bezpečný prostor. V lokalitě přibily také nové designové lavičky, odpadkové koše a informační tabule.

Úpravám okolí řeky v centru města se systematicky věnujeme již několik let. V roce 2015 jsme začali estetizací na pravém břehu v úseku od loděnice po Sýkorův most.  Nejprve jsme odkoupili pozemek nad cyklostezkou a museli jsme se vypořádat s velkým množstvím odpadu, suti a zanedbané zeleně. Vysadili jsme nové stromy, okrasné keře a záhony. Opraven byl mostní pilíř původní střelniční lávky a nového vzhledu se dočkalo také okolí sochy Miloše Sýkory. Kladné ohlasy jsme měli i na nově vybudovanou terasu s velkými betonovými schody k posezení právě pod památníkem a bezbariérové napojení na chodník a cyklostezku. Pokud jde o proměnu Havlíčkova nábřeží, jedná se o další etapu. V úseku od krajského soudu po Hradní lávku jsme nechali vyměnit povrchy, rozšířili prostor před Dockem navýšením nábřežní zdi, vysadili nové stromy a celý prostor doplnili o designový mobiliář. Parkovací stání jsme nově přesunuli pod most,“ shrnula náměstkyně primátora pro životní prostředí Kateřina Šebestová.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Rekonstrukce městských jatek v Ostravě přináší zcela unikátní řešení pohyblivých stěn

Záchrana památkově chráněných městských jatek v Ostravě je u konce, kolaudační rozhodnutí k užívání budovy bylo vydáno začátkem května, tedy dva roky po zahájení stavebních prací a šest let od odkupu objektu městem Ostrava. Ještě pár týdnů zde budou probíhat dokončovací práce, veřejnost ale už do nově opravených prostor může nahlédnout. Historický objekt pochází z konce 19. století. Rekonstrukce proměnila roky chátrající budovu na moderní galerii s jedinečnou podobou a geniem loci. Návštěvníci zde najdou nově pět výstavních sálů, unikátní je především zcela nové řešení otočných stěn, díky kterému se jednotlivé sály dají propojit či přestavět.

Druhý úsek, který je ohraničený ulicemi Na Hradbách a Kostelní má taktéž nový povrch, a i zde byl oddělen prostor pro chodce a cyklisty. Vzniklo zde nově 210 metrů cyklostezky a chodníku podél nábřežní zdi. Rekonstrukcí prošlo rovněž veřejné osvětlení.

Zrekonstruované nábřeží je již zpřístupněno, nicméně stavba prozatím není zcela dokončena. „Stavbu jsme převzali se zpožděním kvůli prodlení s dodávkami na straně jedné stavební firmy. Ta nyní bude až do dubna odstraňovat vady a nedodělky. Zároveň probíhá kolaudační řízení. Místním a návštěvníkům proto děkujeme za trpělivost a věříme, že finální výsledek jim nabídne další atraktivní možnost trávení času v centru města,“ připomenula Zuzana Bajgarová, náměstkyně primátora pro investice.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Náměstí Edvarda Beneše v centru Ostravy by v budoucnu mělo sloužit k odpočinku i společenským aktivitám

Městský ateliér prostorového plánování a architektury zorganizoval urbanisticko-architektonickou soutěž na úpravy prostoru náměstí Edvarda Beneše v centru Ostravy. Odborná porota nakonec vybrala návrh, na němž se podílel kolektiv šesti autorů.

Autorem architektonického návrhu je Pavel Obroučka z kanceláře Arkos. „Tato stavba je téměř poslední částí ze souboru záměrů, které byly obsahem urbanistické studie zpracovány již dříve pro město naší kanceláří. Jejím posláním bylo hledat možnosti, jak přiblížit řeku občanům a návštěvníkům Ostravy, jejich zájmům a životu. Postupně se pak podařilo zrealizovat loděnici s restaurací u soutoku Ostravice s Lučinou, vodácký přístav, dva jezy s navazujícími odpočinkovými platy – ‚slunícími plochami‘ na obou březích, visuté galerie před krajským soudem a v ulici Matiční. Jsem rád, že se podařilo v rámci celkových úprav slezského břehu prosadit i odstranění náletové a neudržované zeleně u památníku Miloše Sýkory, které tak znovu otevřelo pohled na krásnou Slezskoostravskou radnici.“

Psali jsme také:

Doporučené pořady

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect v regionech

TV Architect v regionech

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2022 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl