ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Zprávy a aktuality Do Prahy dorazil významný památeční zvon

Do Prahy dorazil významný památeční zvon

Do Prahy dorazil významný památeční zvon
29. 8. 2022 / Autor: Štěpánka Šulanová

V dílně v Innsbrucku vznikl speciální zvon pro Prahu. Jmenuje se Zvon #9801 a stejně tak i váží, jedná se o symbolický počet  kilogramů, což je i počet všech zvonů, které byly v Protektorátu Čechy a Morava roztaveny pro válečné účely. Zvon v těchto dnech připlul do Prahy. Umístěn bude na Rohanském ostrově.

Zvon v uplynulých dnech připlul na Smetanovo nábřeží k Čapadlu. Svou hmotností je to druhý největší zvon v České republice. Prvenství si pak drží díky největšímu průměru.  

Zvon vyrobili mistři v nejstarším rakouském zvonařství Grassmayr v Innsbrucku. Jeho vznik inicioval pražský zvoník a předseda spolku Sanctus Castulus Ondřej Boháč. Zvon měří 187 centimetrů, váží 9801 kilogramů a jeho plášť zdobí fragmenty zvonů roztavených za války ve prospěch nacistického zbrojního průmyslu. Váha díla byla stanovena na základě počtu zvonů zrekvírovaných za druhé světové války.  Tyto zvony byly z Protektorátu Čechy a Morava odvezeny v létě roku 1942 do hamburských válečných továren. 

Výtvarnou podobu mají na starosti Kryštof Čižinský a Jakub Kamínek, připomíná přerod starého a zničeného v nové. Plášť zdobí fragmenty původních zvonů. Ponurou historii připomíná nápis na plášti: „Promlouvám hlasem tisíců zvonů, které umlčela válka.“

„Zvon vydává jasný znělý zvuk. Zvuk zvonu krájí vzduch. Vyrušuje, alarmuje, varuje, ale také svolává, usmiřuje a přináší radost. To vše by měl super zvon #9801 na Rohanu dokázat. Měl by alarmovat před zapomínáním a svolávat k usmiřování,“ říká architekt Josef Pleskot, který se podílel na výběru finálního návrhu. Spolu s ním zasedli v kolegiu Leoš Válka, Jiří Padevět, Marek Vocel a Ondřej Boháč.

V budoucnu, nejspíše v roce 2024, bude zvon umístěn na Rohanském ostrově. Do té doby bude dočasně plout na pontonu po Vltavě. Navštíví tak více míst, odkud pocházely původní zvony, které připomíná. Trvalé umístění najde přímo v nové čtvrti, kterou na Rohanském ostrově buduje developerská společnost Sekyra Group, její majitel, Luděk Sekyra, je jedním z dárců, kteří se na vzniku zvonu podíleli.

Mohlo by vás zajímat

Osobnosti
16 m 11 s

Luděk Sekyra (Sekyra Group)

Pražský developer Luděk Sekyra je český podnikatel – majitel společnosti Sekyra Group, a.s., milovník filozofie a filantrop. Jeho developerská společnost působí na českém realitním trhu od roku 1996 a patří mezi přední developerské společnosti v rezidenčním i komerčním segmentu. Pod taktovkou společnosti vznikají aktuálně například čtvrti Rohan City či Smíchov City, na kontě má ale i další významné projekty, které mění tvář hlavního města.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Rohanský ostrov se stane atraktivním místem pro bydlení i odpočinek

Lokalita od Karlína po Libeň se dočká proměny. Vznikne tady tisícovka bytů i velký přírodní park. Oblast by tak v budoucnu měla sloužit pro volnočasové aktivity. Významným přínosem je také to, že území bude po revitalizaci plnit funkci protipovodňové ochrany Prahy. První veřejné představení projektu proběhlo prostřednictvím online streamu.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Povltavská promenáda propojí Rohanský park, Rokytku a Trojskou kotlinu

Frekventovaná dopravní spojka, která vede z tunelu Blanka směrem do Libně, tedy ulice Povltavská by měla v budoucnu změnit podobu a výrazně se zklidní. Pražští radní totiž pověřili Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy vypracováním studie na tzv. Povltavskou promenádu. Stát by se tak mělo ve chvíli, kdy dojde k prodloužení Městského okruhu pomocí tunelů v úseku Pelc Tyrolka – Balabenka. Studie, která bude dokončena v lednu příštího roku, bude prověřovat možnosti vzniku budoucí promenády a zeleného propojení s okolními parky.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Rohanský ostrov se opět stane ostrovem, navíc Prahu ochrání před povodněmi

Lokalita kolem levého břehu pražského meandru, známán jako Rohanský ostrov, projde postupnou proměnou. Jedná se o území velké 56 hektarů v těsné blízkosti Libně a Karlína. Budoucí podoba vzejde z mezinárodní soutěže, kterou právě vyhlašuje Institut plánování a rozvoje (IPR) spolu s Magistrátem hl. m. Prahy. V místech kdysi býval skutečný ostrov, který by nově měl vzniknout díky vytvoření nového ramena řeky. Cílem projektu je pak realizace přírodního parku na řece. Toto řešení nabídne příjemné propojení návštěvníků s řekou, a také bude chránit Pražany před povodněmi.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Výstava Rohanský ostrov představuje historii, kulturu i přírodní unikáty Karlína a Libně

Území Rohanského a Libeňského ostrova čeká v následujících letech postupná proměna. Proto se Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR) rozhodl území, jeho hodnoty a vývoj přiblížit veřejnosti pomocí interaktivní výstavy.

Doporučené pořady

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl