ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Města a urbanismus Developerská společnost JRD zkolaudovala svůj dosud největší rezidenční projekt Green Port Strašnice

Developerská společnost JRD zkolaudovala svůj dosud největší rezidenční projekt Green Port Strašnice

Developerská společnost JRD zkolaudovala svůj dosud největší rezidenční projekt Green Port Strašnice
10. 9. 2022 / Autor: Štěpánka Šulanová

Energeticky úsporný projekt v místě sídla České námořní plavby s názvem Green Port Strašnice je dosud nejrozsáhlejší rezidenční areál společnosti JRD. Tento projekt byl v uplynulých dnech zkolaudován. Areál zahrnuje tři domy se 156 zdravými byty a 1 320 m2 obchodních ploch. Součástí je také zelený vnitroblok s relaxačními prvky a většina střech je pokryta vegetací.

Architektonický koncept rezidenčního areálu Green Port Strašnice navrhlo studio Podlipný Sladký architekti. „Hmoty jednotlivých bytových domů jsme koncipovali tvarově jednoduché s ustupujícím podlažím, které je materiálově a barevně odlišené od hlavní části objektů. Ty mají pravidelnou rastrovou fasádu ze světlých cihelných pásků, jež je tvořená okny a nikami zapuštěných lodžií. Vnitroblok jsme řešili jako parkově upravený odpočinkový prostor, kterým prochází mírně zvlněný chodník. Obchodní parter do ulice Počernická je částečně krytý a navazuje na velkorysý předprostor se sadovými úpravami," vysvětluje Luděk Podlipný.

„Jsme rádi, že se nám podařilo prosadit a ve spolupráci s architekty navrhnout moderní urbanismus městské architektury pro 21. století a skloubit kompaktní zástavbu s environmentálně šetrnou a pasivní výstavbou," říká Pavel Krumpár, obchodní ředitel JRD.

Názvy jednotlivých domů jsou inspirované námořní tematikou, vzhledem k rázu této lokality, Stejně tak i design společných vnitřních prostor. Většinu z celkem 156 bytů doplňuje předzahrádka, lodžie, balkon nebo terasa. Majitelé zde navíc budou mít k dispozici kočárkárnu/kolárnu, bohaté zázemí pro cyklisty a parkovací stání v podzemním podlaží s možností instalace nabíjecích stanic pro elektromobily.

Pro Green Port Strašnice je typické využití přírodních materiálů a udržitelných technologií, které jsou šetrné k životnímu prostředí a zajišťují zdravé vnitřní mikroklima. Mezi základní standardy vybavení proto patří kvalitní izolační okna s trojskly nebo automatický systém řízeného větrání s rekuperací tepla, který mění vydýchaný vzduch za čerstvý. „Jednotlivé budovy navíc kryje 920 m2 zelených střech. Ty významně přispívají k absorbování prachových částic, zlepšení zvukové a tepelné izolace, regulaci teploty v okolí, omezení odtoku dešťové vody do kanalizace a také k rozvoji místní biodiverzity. Zajímavým environmentálním prvkem v projektu jsou budky pro rorýse obecného, vestavěné přímo do izolace jednotlivých bytových domů,“ vysvětluje Pavel Krumpár.

Mohlo by vás zajímat

Inovace a technologie
12 m 54 s

Jan Řežáb, majitel a ředitel developerské skupiny JRD

Společnost JRD s.r.o. byla založena v roce 2003. Jako první developer v České republice se zaměřila na výstavbu nízkoenergetických a energeticky pasivních bytových domů a v současné době je na tomto trhu lídrem. „Chceme stavby realizovat tak, aby byly maximálně environmentálně šetrné, energeticky úsporné a aby měly co nejmenší vliv na okolní prostředí,“ říká Jan Řežáb, majitel a od roku 2013 i ředitel developerské skupiny JRD s.r.o.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Nový residenční projekt v blízkosti přírodní památky cílí na rodiny s dětmi

Nový projekt Vital Kamýk vyroste v Praze 12 na dohled od přírodní památky Modřanská rokle a lesa Kamýk. Energeticky úsporný dům s 97 byty se zdravým vnitřním prostředím doplní prostorná střešní terasa. Výstavba bytového domu, který právě obdržel pravomocné územní rozhodnutí, potrvá přibližně od konce roku 2021 do roku 2023.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

JRD útočí na trh s ekologickým a šetrným bydlením. Staví podle pravidel Nové zelené úsporám

Počet energeticky úsporných projektů, kterými se v současné době zabývá společnost JRD je obrovský. Projekty jsou v různých fázích svého vývoje a jedná se dohromady o 25 projektů s téměř 1 800 byty a 9 000 m2 komerčních ploch, které by měly být realizovány do roku 2025. Prostory pro bydlení jsou navrženy podle pravidel programu Nová zelená úsporám.

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl