ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Pořady TV Architect v regionech Byly oceněny nejlepší stavby Plzeňského kraje

Byly oceněny nejlepší stavby Plzeňského kraje

Byly oceněny nejlepší stavby Plzeňského kraje
9. 9. 2023 / Autor: Štěpánka Šulanová

Stavbami roku Plzeňského kraje za loňský rok jsou novostavba lékařské fakulty, rekonstrukce Velké synagogy a Rabínského domu a bytová rezidence Hradišťská, všechny v Plzni. Ve finále se utkalo 21 staveb.

Hlavní budova Lékařské fakulty v Plzni si titul Stavba roku Plzeňského kraje 2022 podle odborné poroty zasloužila za realizaci architektonicky i funkčně vytříbené stavby, která vytváří moderní a podnětné prostředí budoucím lékařům.

Obnova Velké synagogy a Rabínského domu v Plzni byla titulem oceněna za to, že po náročných stavebních a restaurátorských pracích byla této památce navrácena podoba její největší slávy. 

Rezidence Hradišťská v Plzni-Slovanech titul získala za návrh a realizaci kvalitního bytového domu, kde bylo dbáno na každý detail a kde nápadité spojení materiálů a struktur dalo vzniknout jednotnému a výraznému celku.

Cenu poroty si vysloužila také rekonstrukce Semlerovy rezidence v Plzni. Cenu hejtmana Plzeňského kraje získala záchrana Domu U Tří růží v Nepomuku, Cenu primátora města Plzně nové bytové domy Světovar. A plzeňský Světovar bodoval i u Ministerstva průmyslu a obchodu, které ocenilo rekonstrukci místního bývalého pivovaru na TechTower. Cena Svazu podnikatelů ve stavebnictví zamířila k rekonstrukci tramvajové vozovny v Plzni.

„Letos se v soutěži opět sešla řada kvalitních staveb. A tak jsme jako porota využili možnosti zvolit vítěze ve více soutěžních kategoriích a udělili titul Stavba roku Plzeňského kraje mezi novostavbami, rekonstrukcemi a stavbami pro bydlení,“ vysvětlil Miloslav Michalec, předseda poroty a vedoucí odboru regionálního rozvoje Krajského úřadu Plzeňského kraje.

Čestného uznání odborné poroty se dostalo dalším třem plzeňským stavbám – bytovému domu pro seniory na Nové Hospodě za citlivé provedení stavby v kontextu okolí a zdařilou intimitu bydlení, rodinnému domu na Bručné za vysoce kvalitní návrh, moderní architekturu a komplexní řešení včetně interiéru a zahrady a sportovní hale v Krašovské ulici za moderně a funkčně pojatou stavbu a kombinaci všech prvků do jednoho celku.

Rodinný dům na Bručné jsme vám v minulosti již představili. Jedná se o zajímavý a atypický projekt, který má na starosti architekt Lukáš Janout. Dům má tvar písmene „U“ s tím, že atrium se otevírá směrem k jiho-západu, a poskytuje tak majitelům dostatek soukromí při pobytu v exteriéru. Do atria, kde je umístěno venkovní kryté sezení, je přístup ze všech hlavních obytných místností domu. Interiér skrývá spoustu překvapivých řešení. Porota u tohoto projektu ocenila vysoce kvalitní návrh, moderní architekturu a komplexní řešení včetně interiéru a zahrady

Mohlo by vás zajímat

Developerské projekty

Rezidence Hradišťská k prodeji

Na plzeňských Slovanech vzniká nový bytový dům s názvem Rezidence Hradišťská. Stavba plní proluku v Hradišťské ulici. Pětipodlažní dům bude dokončen na jaře 2022. Na své si tady přijdou ti, kteří ocení krátké vzdálenosti - jak do centra města, tak do přírody.

Mohlo by vás zajímat

Aktuality

Dechberoucí vila s atriem v Plzni nabízí majitelům komfort i dostatek soukromí

Rodinný dům Bručná je velmi zajímavý a atypický projekt v Plzni. Objekt vyrostl na pozemku, který je obklopený převážně řadovou zástavbou. Majitelé proto chtěli navrhnout takový dům, který jim poskytne především dostatek soukromí. S tím si bravurně poradil architekt Lukáš Janout, který navrhl přízemní stavbu s atriem, která nabízí jak soukromí, tak možnosti vyhovující aktivnímu životnímu stylu.

Mohlo by vás zajímat

Historické budovy
4 m 26 s

Velká synagoga v Plzni

Synagoga nahradila malou původní synagogu ve dvoře domu ve Smetanově ulici 5 (ta je po nedávné rekonstrukci rovněž přístupná). Projekt vypracoval vídeňský architekt Max Fleischer (1841-1845), ale definitivní plány jsou dílem plzeňského stavitle Emanuela Klotze (1844-1908), stavbu provedl Rudolf Štech. Monumentální neorománská trojlodní budova s dvojicí věží v uličním průčelí je dodnes jednou z největších synagog na světě. Dlouho chátrala, ale nyní je po náročné rekonstrukci a vlastní ji plzeňská židovská obec. Zachráněn byl i rabínský dům ve dvoře za synagogou.

Mohlo by vás zajímat

Historické budovy
5 m 15 s

Semlerova rezidence (působení Adolfa Loose v Plzni)

Když stavební úřad nepovolil nástavbu domu podnikatelů Semlerových na Klatovské třídě 19, rozhodl se Oskar Semler vybudovat svou rezidenci v zakoupeném starším domě z roku 1923 postaveném Škodovými závody. Loos se svým žákem a spolupracovníkem Heinrichem Kulkou (1900-1971) zde vytvořil jakýsi dům v domě na principu svého prostorového plánu (Raumplan), který známe třeba z pražské Müllerovy vily. Rezidenci dominuje ústřední prostor obytné haly na výšku dvou podlaží. Z ochozu haly jsou přístupné jídelna, pokoj pro hosty, zimní zahrada a v dalším patře ložnice. Zdevastovaný byt byl nákladně rekonstruován dle projektu arch. Petra Domanického, spravuje ho Západočeská galerie, která tu má i studijní centrum, je tu i stylová kavárna.

Doporučené pořady

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

TV Architect představuje...

TV Architect představuje...

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect v regionech

TV Architect v regionech

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl
Zavřít reklamu